2020. szeptember 20. // Friderika névnap

Mit gondolunk a környezetvédelemről?

A magyar családok ismerik a környezetünket fenyegető problémákat és gyermekeik jövője érdekében hajlandók is tenni a környezetvédelemért – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív felméréséből, amelyet a Föld Napja alkalmából hoztak nyilvánosságra.

A telefonos felmérésre 2020 márciusában került sor, melynek során 496 férfit és 531 nőt kérdeztek meg. Az országos, területileg, kor, nem és végzettség szerint, reprezentatív mintában szereplő megkérdezettek 70 %-ának van gyermeke, akiknek egyharmada 18 év alatti gyermeket nevel. A kutatás három részből állt:

  • Környezetvédelem és környezetszennyezés
  • Klímaváltozás
  • Személyes érintettség

A nagy többség szerint a Földet érintő környezetvédelmi problémákat komolyan kell venni (89,5%), a válaszadók 60,4 százaléka szerint pedig nagyon súlyos problémával állunk szemben. A nők 62,8 százaléka, míg a férfiak 52,5 százaléka elkötelezett a környezet védelme iránt. 

A környezetvédelem fontosságáról is megkérdezték a lakosságot, ahol a válaszadók 79,2%-a „gyermekeink jövője miatt fontos” választ adták.

A kutatásban felvetődött az a kérdés, hogy megfelelő figyelmet kap-e hazánkban a környezetvédelem. A kérdés eléggé megosztó volt körükben, mivel a válaszadók 51,3%-a szerint elegendő figyelemben részesül Magyarországon ez a kérdés, míg 48,7%-a szerint nem.

Mi zavarja a lakosságot a legjobban a környezetszennyezésben?

Az emberek közel 40 százalékát leginkább a hulladék növekvő mennyisége és annak nem megfelelő kezelése zavarja, ezt követi a levegőszennyezés (18,6%) és az éghajlat megváltozása (15%). Legégetőbb megoldandó problémának a válaszadók az egyszer használatos műanyagok nagy mennyiségét és a vállalati károsanyag kibocsátást tartják. A lakóhelyen történő szemetelés és illegális szemétlerakás a gyermekesek 31,5 százaléka szerint a legsúlyosabb probléma.

A válaszadók több mint fele (58,3%) érez személyes felelősséget a környezet romlása miatt, de leginkább a gyárakat/üzemeket (61,7%), a közlekedést (51,1%), valamint a multinacionális cégeket (50,3%) teszik felelőssé. A megkérdezettek 80%-a teljes mértékben egyetért azzal, hogy a klímaváltozás gyermekeink jövőjét fenyegeti, de emiatt nem keseregni kell, hanem tenni ellene. Közel ugyanennyien teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy már néhány fa elültetésével is segítünk a Földünkön. Azzal az állítással viszont, hogy nem érdemes erre a világra gyermeket szülni a közelgő klímakatasztrófa miatt, a megkérdezettek mindössze 9%-a tud azonosulni. A gyermekes válaszadók 47 százaléka véli úgy, hogy nem szabad a klímaváltozás miatt riogatni a fiatalokat és megfélemlíteni az embereket.

A válaszadók több mint kétharmada „inkább környezettudatosnak” tartja magát más emberekhez képest, s közel egyharmaduk gondolja úgy, hogy kifejezetten „környezettudatos”.

Leginkább a nagycsaládosok tartják természetbarátnak az életformájukat, legkevésbé pedig azok, akiknek nincsen gyermekük.

A magyar családok 94%-a környezettudatosan neveli gyermekét, leginkább a nagycsaládosokra jellemző ez az életforma. A válaszadók 90,5 százaléka részben már szelektíven gyűjti otthonában a hulladékokat. Azoknak, akik környezettudatosan nevelik a gyermeküket, több mint fele már legalább 5 éve szelektíven gyűjti a szemetet.

A lakosság szerint az elmúlt 10 évben az időjárás változásán lehetett érezni a klíma változást.

Az ábrából jól látható, hogy három területen érzékeltek leginkább változást: az évszakok megváltozásában (77%), az átlagos hőmérsékletemelkedésben (74%), valamint a szélsőséges időjárási viszonyokban (69,4%), de sokan említették a szárazságot is (50,3%).

A klímaváltozás aktualitása kapcsán a lakosságtól megkérdezték, hogy mitől kell tartani a jövőt illetően.

Az eredmények jól szemléltetik, hogy az adatfelvétel ideje már a koronavírus terjedésének idején történt, hiszen a legnagyobb arányban a járványok terjedését (68,1%) jelölték meg, mint a klímaváltozás egyik jövőbeni hatását. Ezt követte a növény- és állatvilág pusztulása (65,6%), valamint a szélsőséges időjárás (64,8%). Legkevésbé tartották valószínűnek a tömeges elnéptelenedést (38,3%), valamint az élettartam csökkenését (38,4%).

Összességében elmondható, hogy a magyar családok érzékenyek a környezetvédelem ügye iránt és a családosok valamivel jobban szívükön viselik a környezetük állapotát.

 

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
A keddi közgyűlés témáiról tartott sajtótájékoztatót szombaton Kovács Rajmund független képviselő.
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók.
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
A mai Szaúd-Arábia területén egy kis csapat Homo sapiens 120 ezer éve megállt, hogy élelmet szerezzen és igyon egy sekély tó vizéből, melyhez a minden mai állatnál hatalmasabb tevék, bölények és elefántok is jártak - olvasható a Science Advances aktuális számában közölt tanulmányban.
2020. szeptember 20. // Friderika névnap