Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Amikor Veszprém utoljára szembenézett egy világjárvánnyal

2020. május 3. 5:00
Iskolák bezárása, hangversenyek szüneteltetése, folyamatos szellőztetések elrendelése. Ezek mind akár a koronavírus járvány óvintézkedései is lehetnének, pedig száz évvel ezelőtt hozták őket a nagy spanyolnátha idején, ami Veszprémen is végigment.

1918-at írunk, az I. világháború a végéhez közeledik, sokan már a harcok utáni korszakot várják. Veszprém népessége 20 ezer fő körül van, a polgármestert pedig Komjáthy Lászlónak hívják.

Bár a közvéleményt leginkább a háborús küzdelmek fordulatai érdekelték ekkoriban, az újságok cikkei között egyre gyakrabban jelentek meg egy Nyugat-Európa felől érkező járvány hírei. Elsőként – a háborúban egyébként független – Spanyolországban kezdtek cikkezni egy új, influenzaszerű megbetegedésről, innen ered a magyar elnevezése a „spanyolnáthának”.

Holott a kutatások szerint egészen biztos, hogy nem az Ibériai-félszigetről indult a betegség, egyes források az USA-beli Kansas-t jelölik meg gócpontnak, mások arra jutottak, hogy Franciaországban állomásozó brit csapatok körében jelent meg először, de kínai eredetről is beszélnek.

Mindenesetre az első hiteles statisztikák valóban Spanyolországból érkeztek, 1918-ban már 8 millió megbetegedésről szóltak a hírek, ez azt jelenti, hogy Madridban minden harmadik ember megfertőződött.

1918 július 4-i újságcikk a spanyolnátháról (forrás: egypercestortenelem.blog.hu)1918 július 4-i újságcikk a spanyolnátháról (forrás: egypercestortenelem.blog.hu)

Nem is volt kérdés, hogy ilyen fertőzésszám mellett hamar elterjed más országokban is a spanyolnátha, amelynek három nagyobb hullámát is feljegyezték. Először 1918 tavaszán ment végig a kontinensen, igaz ez még enyhébb lefolyású volt és javában a hadszíntéren a katonák körében, illetve fogolytáborokban terjedt és az influenzaszerű tünetekkel járó betegség ekkor még nem szedett tömeges számban áldozatokat.

Ugyanezen év augusztusában azonban már a civil lakosság körében is felütötte a fejét, ráadásul az USA-tól Új-Zélandig, mindenhol szinte egyszerre jelent meg ismét.

Magyarországra is ekkor ért el a spanyolnátha, így Veszprémben is 1918 szeptemberében betegedtek meg először. Fertőzés szempontjából a legkritikusabb helyek a tanintézmények voltak, ahol a fiatalok körében összezárva gyorsan terjedt a betegség. Ekkoriban még nem tulajdonítottak akkora jelentőséget a vírusnak, hiszen a lázzal és végtagfájdalmakkal járó tüneteken hamar át lehetett esni, a veszprémi kórházban is csak néhány ilyen beteget ápoltak szeptemberben.

1918 októberében azonban már komolyabb intézkedéseket kellett bevezetni Veszprémben is a járvány megfékezésére. A Közegészségügyi Bizottság több ajánlást is megfogalmazott a járvány leküzdése érdekében: különösen nagy higiéniai fegyelmezettséget vártak el, felhívták a figyelmet a folyamatos szellőztetésekre, a betegek gyors elkülönítését irányozták elő, valamint a csoportos rendezvények, találkozók beszüntetését. A bizottság dr. Rosenberg Jenő tisztiorvos javaslatára a színi évad letelte után a mozikat is bezáratta.

A Sas patika a Rákóczi utca 8. alatt 1924-ben (forrás: Fortepan / Karabélyos Péter)A Sas patika a Rákóczi utca 8. alatt 1924-ben (forrás: Fortepan / Karabélyos Péter)

A városi intézmények bezárásával némileg sikerült féken tartani a vírust, viszont ekkoriban már a civil lakosság tágabb körében is felütötte a fejét. Főleg a Temetőhegy és Jeruzsálemhegy városrészeken jegyeztek fel sok megbetegedést és itt már halálesetek is történtek.

Komjáthy László polgármester a tisztiorvos megnövekedett feladatai miatt egy segédorvosi beosztást is létesített, valamint a Veszprémben praktizáló orvosokat is felkérték, hogy vállaljanak át feladatokat a főorvostól.

A járvány rohamos terjedése miatt dr. Rosenberg Jenő indítványozta, hogy öt napig zárják be az iskolákat, ezzel is elvágva a járvány ilyen gócpontjait. Komjáthy László ezzel szemben nem öt napra, hanem két teljes hétre elrendelte az iskolák bezárást.

Dr. Komjáthy László 1911-1929 között volt Veszprém polgármestereDr. Komjáthy László 1911-1929 között volt Veszprém polgármestere

A Közegészségügyi Bizottság újabb októberi ülésén napirendre került és meg is szavazták, hogy a jövőben Járványügyi Bizottságként fognak tovább dolgozni, ezzel együtt írásba foglalták a mindenkire kötelező érvényű intézkedéseket:

  • a járvány időtartamára az összes iskola zárva tart;
  • a mozielőadások szünetelnek;
  • a kávéházakat, vendéglőket naponként háromszor, lehetőleg alkalmas időben ½ óráig szellőztetni kell;
  • szellőztetni szükséges az iskolákat és a farészeket fertőtlenítővel át kell mosni;
  • a betegeket be kell jelenteni;
  • hangversenyeket a járván ideje alatt nem lehet tartani;
  • tilos a temetéseken való csoportosulás;
  • kérik az alispánt, hogy a szappan kiutalására mihamarabb intézkedjen;
  • a Czermák-féle gyógyszertárban a beteg tulajdonos helyett gondoskodjanak annak pótlásáról;
  • kérik a helyi katonai parancsnokságot, hogy saját hatáskörben intézkedjen a védekezésről.

Október végén a bizottság újabb ülésén már olyan fejleményekről számoltak be, hogy bár a Temetőhegyen csökkent a megbetegedések száma, a járvány azóta átterjedt a város több körzetére is, így már a belvárosban is vannak megbetegedések, naponta pedig 2-3 ember hal meg. Szintén előkerült témaként, hogy az orvosok nehezen bírják a feladatokat, szükség lenne több egészségügyi dolgozóra és gyógyszerészre is, hiszen a készletek fogytán vannak, de mivel az egész országban hasonló problémákkal kellett megküzdenie a városoknak, számottevő segítséget nem kaphatott Veszprém.

A spanyolnátha egykori áldozataiból nyert mintából kitenyésztett kórokozó elektronmikroszkópos képe (forrás: ORIGO)A spanyolnátha egykori áldozataiból nyert mintából kitenyésztett kórokozó elektronmikroszkópos képe (forrás: ORIGO)

Október végén még mindig tartott a járvány Veszprémben, olyannyira, hogy a MÁV határozatlan időre be is szüntette a Veszprém-Győr vonalon közlekedő vonatokat a személyzet hiányára hivatkozva.

Október 20-ig összesen 515 megbetegedésről szóltak a hírek Veszprémben és 14-15 spanyolnáthához köthető halálesetről. Ugyanakkor a korabeli hírek megjegyzik, hogy bejelentések hiányában valójában sokkal több lehet a tényleges fertőzések száma.

November elején Mindenszentek napján a város elrendelte, hogy a temetőket csak délután három óráig lehet látogatni, valamint szintén a spanyolnáthával összefüggő rendeletében határoztak arról, hogy a temetéseken csak 30 lépés távolságban lehetett megközelíteni a koporsót, amennyiben a halottat a spanyolnátha vitte el.

Bár dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvos ekkor már arról számolt be, hogy a járvány szűnőfélben van, ugyanakkor a korlátozások fenntartását és továbbiak bevezetését is javasolta.

Az iskolák továbbra sem nyitottak ki, valamint Komjáthy László kérte a törvényszék vezetőjét, hogy a járvány alatt a tárgyalásokat függesszék fel, erre azonban csak miniszteri rendelet után lett volna lehetőség, bár annyit megtettek Veszprémben is, hogy egymástól távolabb ültették az embereket a tárgyalóteremben.

Érdekes, hogy a kávézókat és éttermeket továbbra sem zárták be, ugyanakkor előírták a folyamatos szellőztetéseket.

 A Zita-kórház egyik kórterme (forrás: egypercestortenelem.blog.hu) A Zita-kórház egyik kórterme (forrás: egypercestortenelem.blog.hu)

Az óvintézkedések megtették hatásukat, ugyanis decemberre sikerült normalizálni a helyzetet. Bár a hónap elején még pár helyen és környező településeken ugyan felütötte a fejét a spanyolnátha, de már nem volt olyan drasztikus, mint előtte lévő hónapokban.

Január elején mintha elvágták volna Veszprémben a spanyolnátha járványt, hirtelen elapadtak az ezzel kapcsolatos hírek, nem tudni tömegesen ehhez a betegséghez köthető halálokról sem. Februárra pedig lényegében visszaállt a rend a járvány előtti időszakra, a napi híreket pedig ismét elkezdte tematizálni a háború utáni átalakulás kérdésköre.

Igaz a spanyolnáthának volt egy harmadik lefolyása is 1919 decemberében, de ekkor már nem hoztak jelentősebb korlátozó intézkedéseket, a halotti anyakönyvi kivonatok is tüdőgyulladásos megbetegedésekről szólnak, amelyek ugyan lehetnek a spanyolnátha szövődményei, de nem feltétlenül minden esetben.

Spanyolnáthás betegek egy kórteremben (forrás: egypercestortenelem.blog.hu)Spanyolnáthás betegek egy kórteremben (forrás: egypercestortenelem.blog.hu)

Pontos statisztikát pont ezért nehéz mondani, hogy hány ember betegedett meg, de még arról is csak becsült adatok vannak, hogy hányan hunytak el spanyolnáthában Veszprémben, hiszen sokszor a tüdőgyulladás állt a halottkémi jelentésben, mint a halál oka. Ha mégis megpróbálunk számokat rendelni a spanyolnáthához, akkor Veszprémben 1918-ban megközelítőleg 150 ember veszett oda a vírus miatt.

A spanyolnátha halálozási aránya Veszprémben (dr. Földesi Ferenc által szerkesztett grafikon)A spanyolnátha halálozási aránya Veszprémben (dr. Földesi Ferenc által szerkesztett grafikon)

Tekintettel arra, hogy világszinten a becslések szerint 27-50 millió ember életét követelte a járvány (ez több, mint az I. világháborúban meghaltak száma, amit 10 millióra tesznek), Veszprémben sikerült féken tartani és gyorsan reagálni, amikor felütötte a fejét. Ezen kívül Veszprém előnyének mondják a kedvező földrajzi elhelyezkedést is, hiszen a jól ismert bakonyi szél sokszor felfrissítette, kicserélte a város fertőzött levegőjét. De mit sem érne mindez, ha nem lett volna az emberek nyugodt és fegyelmezett hozzáállása a járványhelyzethez, így gyakorlatilag 3-4 hónap alatt átvészelte a Királynék Városa azt a járványt is, amit jelenleg a középkori fekete halál után a világ második legnagyobb járványaként tartanak számon.

 

Ha az olvasó bármilyen párhuzamot fedezne fel a jelenlegi koronavírus-járvány és a spanyolnátha elleni védekezés eszközei között, az nem a véletlen műve. Száz évvel ezelőtt egy mortalitási arányában sokkal komolyabb járványt sikerült kezelni, így joggal bizakodhatunk benne, hogy ez a XXI. században sem fog problémát okozni az emberiségnek.

 

A cikk nem készülhetett volna el dr. Földesi Ferenc - A „spanyolbetegség” Veszprémben című írása nélkül, amely a Veszprémi Szemle számában lesz teljes egészében elolvasható.

Hajas Bálint
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.