2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Díjazták az igazgatót, aki a színházáért küzd

Csütörtök késő délután Vándorfi László neve hivatalosan is egybeforrt Veszprém kulturális életével. A Pannon Várszínház igazgatója ugyanis Arany Elefántyuk Nagydíjat vehetett át Molnár Sándortól, a kuratórium elnökétől az Utas és holdvilág Antikvárium előterében.

Az Arany Elefántyuk Vándordíjat 2016 és 2018 között havonta ítélték oda az alapítók. A vándordíj azonban idővel betelt: csak huszonnyolc név fért rá. Így 2019 óta, minden év április 23-án nagydíj formájában adják át az elismerést egy arra érdemesnek talált személynek, aki sokat tett városunk kultúrájáért.

Az Arany Elefántyuk Társaság egyértelmű célja, hogy minden évben olyan személy kapja a nagydíjat, aki rengeteget dolgozott Veszprém kulturális életéért. Meggyőződésünk, hogy Vándorfi László neve már egybe is forrt azzal. A mai napon így azt az igazgatót díjazzuk, aki a Pannon Várszínházért, azon keresztül pedig a veszprémi színjátszásért küzd

– kezdte a kuratórium elnöke, Molnár Sándor az Utas és holdvilág Antikvárium előtt csütörtök délután tartott átadón, majd ismertette a díjazott életrajzát is.

A szobrászművész, Lugossy László bronzból készült alkotását vehette át Vándorfi LászlóA szobrászművész, Lugossy László bronzból készült alkotását vehette át Vándorfi László

Vándorfi László (Veszprém, 1951. szeptember 24.)
Rendező, színész, színházigazgató. 

Életpályája: 1966-tól négy éven át a veszprémi Lovassy László Gimnázium padjait koptatta. 1971 és 1976 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz szakos hallgatója volt, ugyanakkor az Egyetemi Színpadon játszott és rendezett. Ezt követően négy évig a kecskeméti Katona József Színház segédszínészeként dolgozott. 1978 és 1983 között a Népszínház és a Várszínház tagja, majd három évig ismét a kecskeméti Katona József Színház színész-rendezője. 1986 és 1990 között a Veszprémi Petőfi Színház rendezője és dramaturgja, 1991-től közel tíz éven át az igazgatója. 1990-ben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is rendezett. 2001 óta a Pannon Várszínház ügyvezető igazgatója, valamint rendezője.

Színházi munkái: A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: szerzőként: 31; színészként: 32; rendezőként: 148.
Filmjei: A téli csillag meséje (1984), Száz vitéz (1988).

Díjai: A Gyulai Várszí­nház Ní­vódí­ja (1987), Veszprém város dí­ja (1995), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2005), Arany Elefántyuk Nagydíj (2020).

Vándorfi László és Molnár SándorVándorfi László és Molnár Sándor

Azt tudni kell, hogy a díjakat nemcsak kapják az emberek, hanem adják is: egyáltalán nem mindegy, hogy kiktől, és mit vehetünk át. Hatalmas öröm számomra az Arany Elefántyuk, hiszen Veszprémben születtem, itt kezdtem el bontogatni a szárnyaimat is. Nagyon boldog vagyok, hogy közel a hetvenedik életévemhez is ezt a vonalat erősíthetem!

– tisztelte meg az elismerés mellett a társaságot is Vándorfi László.

Az Arany Elefántyuk Vándordíjat korábban mások mellett Tóth Loon, Brassai Zoltán, Benczédi Sándor, Horváth Lajos, Módri Györgyi, S. Bonnyai Eszter, Praznovszky Mihály, Hegyeshalmi László és Oravecz Edit vehette át.

Az első Nagydíjat tavaly Gáspár Gábornak ítélték oda az alapítok. Az idei ifjúsági díj kiosztására június 23-án kerül majd sor.

Az átadást követően szinte rögtön csörgött is a díjazott telefonja. A vonalban az Arany Elefántyuk Társaság színművészeti bizottságának elnöke volt.

Benczédi Sándor a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja betegágyáról elsők között üdvözölte a Pannon Várszínház igazgatóját.

Simon Dani

További cikkek

Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
A Liliomfi bemutatójával kezdődik az évad a Pannon Várszínházban
A Liliomfi bemutatójával kezdődik az évad a Pannon Várszínházban
Szombaton mutatják be Szigligeti Ede darabját Szelle Dávid rendezésében.
Boditó
Boditó
Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosának személyes története egy megszállott kisgyermekről, a határozottságról és eltökéltségről.
Új értelmiségi kör alakult az Utasban
Új értelmiségi kör alakult az Utasban
Kulturális rendezvényekkel, szervezett eseményekkel, beszélgetésekkel készül az újonnan megalakuló Komjáthy-kör, mely a Veszprémi Kulturális Egylet égisze alatt működne. Az ötletgazda Pethő Imre megkeresésünkre beszámolt a részletekről, emellett megszólaltattuk a kör másik két alapítóját is, Hajas Bálintot, portálunk főszerkesztőjét, valamint Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát.