Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

41%-kal kevesebben mennek be a munkahelyükre a Veszprém megyeiek a járvány idején

2020. április 30. 4:00
A Google közösségi mobilitási jelentést adott ki arról, hogyan változott az emberek mozgása a koronavírus hatására. Az adatok közt Veszprém megyei számok is olvashatók.

A Google közösségi mobilitási jelentéseket kezdett kiadni arról, hogy hogyan változik az emberek mozgása a koronavírus hatására. Azt mondják, a statisztikára azért van szükség, hogy világszerte hozzájáruljanak a koronavírus elleni küzdelemhez és betekintést nyújtsanak a járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések okozta helyváltoztatási szokásokba. A hivatalos közlés szerint a jelentések addig állnak majd rendelkezésre, amíg a közegészségügyi tisztviselők hasznosítani tudják őket a járvány megfékezésében.

A statisztika kezdetben 131 országra bontva mutatta be a tendenciákat, majd elkezdték több országra is kiterjeszteni őket.

A jelentéseket úgy készítik el, hogy azokból ne lehessen azonosítani senkit, és megfeleljenek az adatvédelmi protokolloknak és a magánélet védelmének. A Google azokat a felhasználókat tudja követni (őket is névtelenül), akik bekapcsolták a Helyelőzmények beállítást valamelyik Google-s eszközükön. A jelentések csak százalékpontos növekedést vagy csökkenést ábrázolnak, a látogatások abszolút számát nem. 

Az utolsó, Magyarországot is tartalmazó jelentés április 17-én frissült utoljára. Minden jelentésben az alábbi kategóriákra bontják az emberek mozgását:

  • kiskereskedelem és a szabadidő (Retail and recreation)
  • élelmiszerboltok és gyógyszertárak (Grocery & pharmacy)
  • parkok (Parks)
  • megállók (Transit Stations)
  • munkahelyek (Workplace)
  • lakóépületek (Residential)

Fontos megjegyezni, hogy a jelentések kidolgozásakor bázisadatnak a 2020. január 3-a és  február 6-a között eltelt 5 hét adatait veszik alapul. 

Visszaesett a magyar éttermek látogatottsága

A cikk írásakor (április 24.) elérhető április 17-i utolsó jelentés szerint Magyarországon összesítve 44%-kal esett vissza az éttermek, kávézók, éttermek, mozik, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak forgalma, míg az élelmiszerboltok és gyógyszertárak forgalmában csak 14%-os visszaesést mértek. A Google szerint a parkok forgalma 1%-kal nőtt, a tömegközlekedési állomások forgalma 48%-os mínuszt ért el. A magyarok 45%-kal kevesebben voltak a munkahelyükön, de csak 19%-kal többen voltak otthon.

41%-kal esett vissza a munkahelyek látogatása Veszprém megyében

A magyar adatok közt megyékre bontva is böngészhetünk. Ez alapján az látszik, hogy március 6. és április 17. között

Veszprém megyében

  • 31%-kal esett vissza az éttermek, kávézók, éttermek, mozik, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak forgalma
  • 9%-kal csökkent az élelmiszerboltok és gyógyszertárak forgalma.
  • jelentősen nőtt a parklátogatások száma, ez 34%-os növekedést mutat a bázisadathoz képest
  •  32%-kal csökkent a tranzitállomások forgalma
  • 41%-kal kevesebb lett a munkahelyre való bemenetel
  • az otthon töltött idő 17%-kal több lett Veszprém megyében.

Érdekesség, hogy megyék parklátogatásainak száma mennyire vegyes képet mutat. Pest megyében 57%-kal nőtt ez a szám, de például Nógrádban ugyanez -29%. Győr-Moson-Sopronban, Zalában és Csongrádban szintén kevesebben látogatták a parkokat.

A megyei adatok ide kattintva böngészhetők addig, amíg ki nem jön egy újabb frissítés.

Címlapfotó: Domján Attila

Ge. Á.
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.