2022. augusztus 8.
//
László névnap

Turizmus a virtuális térben

Ahogy a városok fokozatosan áttérnek az okos irányítási modellekre, a turizmus is úgy változik. Az okos városok olyan pontokká is válnak, amelyek a világ legfejlettebb turisztikai utazási élményeit kínálják.

A Virtual Helsinki csapata egy teljesen korszakalkotó, úttörő turisztikai irányt teremtett meg. Lemodellezték a finn fővárost és a virtuális valóság technológiájával ötvözve megalkották a virtuális Helsinkit. Ebben a kreált világban bárki megvetheti a lábát.

A modellezés azonban még nem érte el a végleges formáját, de a világ legtehetségesebb 3D művészei folyamatosan dolgoznak a projekt tökéletesítésén. Jelenleg csak pár formátumban elérhető a virtuális város:

  • A HTC VIVE
  • A VIVE Cosmos
  • A VIVE Pro
  • Az Oculus Rift
  • A YouTube számára a YouTube 360 ​​videóként

Felmerül a kérdés az emberekben, hogy mégis mit nyújthat nekünk ez a megoldás? Felfedezhetjük Helsinki környezetét, barangolhatunk ebben a virtuális világban, vásárolhatunk kedvünk szerint, meglátogathatjuk a látványosságokat, koncerteken vehetünk részt, kiállításokat, galériákat látogathatunk végig. Egyszóval majdnem mindent megtehetünk a virtuális térben, mint a valóságban.

A jövőbeli tervek szerint szimulációkat is tartalmazni fog a Virtual Helsinki, melyben a múlt és a jövő Helsinkijét is meglátogathatjuk, ám ezeknek az eléréséhez még rengeteget kell javítani a programon.

A virtuális turizmusban azonban rengeteg potenciál fellelhető. Az intelligens városok által kínált turisztikai lehetőségek példátlanok. Pl.: nagy tömegek hatékony kezelése, a mobilitáson keresztüli fenntarthatósági menedzsment vagy a magas színvonalú szolgáltatások (azonnali fordító eszközök és virtuális valóság).

A turizmusban már elavultnak mondható eszközöket szépen lassan felváltják a modern megoldások, és amihez régebben egy hátizsáknyi eszköz kellett, már elfér a telefonunkban. Az emberi kreativitás is térhódításba kezdett a turizmus megújításában.

Képek: Virtual Helsinki Facebook-oldal

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte, tudatta az MTI.
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
A munkálatok jelentősen befolyásolják a Ranolder tér és a Szabadság tér közötti területen lévő utcák forgalmát.
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Nem az idei volt a legmelegebb és a legszárazabb július, de így is az élmezőnybe tartozik 2022 hetedik hónapja. Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus részletes elemzést készített a mögöttük hagyott időszakról. Vendégírónk ezen kívül felidézett egy 50 évvel ezelőtti eseményt, amikor egészen más arcát mutatta a július, mint ma.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.