2022. január 26.
//
Vanda névnap

Turizmus a virtuális térben

Ahogy a városok fokozatosan áttérnek az okos irányítási modellekre, a turizmus is úgy változik. Az okos városok olyan pontokká is válnak, amelyek a világ legfejlettebb turisztikai utazási élményeit kínálják.

A Virtual Helsinki csapata egy teljesen korszakalkotó, úttörő turisztikai irányt teremtett meg. Lemodellezték a finn fővárost és a virtuális valóság technológiájával ötvözve megalkották a virtuális Helsinkit. Ebben a kreált világban bárki megvetheti a lábát.

A modellezés azonban még nem érte el a végleges formáját, de a világ legtehetségesebb 3D művészei folyamatosan dolgoznak a projekt tökéletesítésén. Jelenleg csak pár formátumban elérhető a virtuális város:

  • A HTC VIVE
  • A VIVE Cosmos
  • A VIVE Pro
  • Az Oculus Rift
  • A YouTube számára a YouTube 360 ​​videóként

Felmerül a kérdés az emberekben, hogy mégis mit nyújthat nekünk ez a megoldás? Felfedezhetjük Helsinki környezetét, barangolhatunk ebben a virtuális világban, vásárolhatunk kedvünk szerint, meglátogathatjuk a látványosságokat, koncerteken vehetünk részt, kiállításokat, galériákat látogathatunk végig. Egyszóval majdnem mindent megtehetünk a virtuális térben, mint a valóságban.

A jövőbeli tervek szerint szimulációkat is tartalmazni fog a Virtual Helsinki, melyben a múlt és a jövő Helsinkijét is meglátogathatjuk, ám ezeknek az eléréséhez még rengeteget kell javítani a programon.

A virtuális turizmusban azonban rengeteg potenciál fellelhető. Az intelligens városok által kínált turisztikai lehetőségek példátlanok. Pl.: nagy tömegek hatékony kezelése, a mobilitáson keresztüli fenntarthatósági menedzsment vagy a magas színvonalú szolgáltatások (azonnali fordító eszközök és virtuális valóság).

A turizmusban már elavultnak mondható eszközöket szépen lassan felváltják a modern megoldások, és amihez régebben egy hátizsáknyi eszköz kellett, már elfér a telefonunkban. Az emberi kreativitás is térhódításba kezdett a turizmus megújításában.

Képek: Virtual Helsinki Facebook-oldal

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.