2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Turizmus a virtuális térben

Ahogy a városok fokozatosan áttérnek az okos irányítási modellekre, a turizmus is úgy változik. Az okos városok olyan pontokká is válnak, amelyek a világ legfejlettebb turisztikai utazási élményeit kínálják.

A Virtual Helsinki csapata egy teljesen korszakalkotó, úttörő turisztikai irányt teremtett meg. Lemodellezték a finn fővárost és a virtuális valóság technológiájával ötvözve megalkották a virtuális Helsinkit. Ebben a kreált világban bárki megvetheti a lábát.

A modellezés azonban még nem érte el a végleges formáját, de a világ legtehetségesebb 3D művészei folyamatosan dolgoznak a projekt tökéletesítésén. Jelenleg csak pár formátumban elérhető a virtuális város:

  • A HTC VIVE
  • A VIVE Cosmos
  • A VIVE Pro
  • Az Oculus Rift
  • A YouTube számára a YouTube 360 ​​videóként

Felmerül a kérdés az emberekben, hogy mégis mit nyújthat nekünk ez a megoldás? Felfedezhetjük Helsinki környezetét, barangolhatunk ebben a virtuális világban, vásárolhatunk kedvünk szerint, meglátogathatjuk a látványosságokat, koncerteken vehetünk részt, kiállításokat, galériákat látogathatunk végig. Egyszóval majdnem mindent megtehetünk a virtuális térben, mint a valóságban.

A jövőbeli tervek szerint szimulációkat is tartalmazni fog a Virtual Helsinki, melyben a múlt és a jövő Helsinkijét is meglátogathatjuk, ám ezeknek az eléréséhez még rengeteget kell javítani a programon.

A virtuális turizmusban azonban rengeteg potenciál fellelhető. Az intelligens városok által kínált turisztikai lehetőségek példátlanok. Pl.: nagy tömegek hatékony kezelése, a mobilitáson keresztüli fenntarthatósági menedzsment vagy a magas színvonalú szolgáltatások (azonnali fordító eszközök és virtuális valóság).

A turizmusban már elavultnak mondható eszközöket szépen lassan felváltják a modern megoldások, és amihez régebben egy hátizsáknyi eszköz kellett, már elfér a telefonunkban. Az emberi kreativitás is térhódításba kezdett a turizmus megújításában.

Képek: Virtual Helsinki Facebook-oldal

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Térségi igény hívta életre Nemesvámos új éttermét
Térségi igény hívta életre Nemesvámos új éttermét
Egy Veszprémben is működő étterem nyitotta meg második üzletét a településen.
Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
A Modern Városok Programban meghirdetett fejlesztések közül elsőként az állatkert projektjei zárultak le, de ahogy a szerda délelőtti projektzáró sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben is vannak még nagyszabású tervek. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a veszprémi fejlesztéseket a tudatosság jellemzi.
Januártól akár a csok teljes összege felvehető új többgenerációs otthonok létrehozására
Januártól akár a csok teljes összege felvehető új többgenerációs otthonok létrehozására
Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.
Hány gramm egy falevél? És hány falevél ad ki 350 tonnát?
Hány gramm egy falevél? És hány falevél ad ki 350 tonnát?
Munkába állt a VKSZ lombseprő brigádja, akik az őszi időszakban több tonnányi falevelet és gallyat gyűjtenek össze a veszprémi parkokból, utcákból. A közüzemi szolgáltatótól megtudtuk azt is, hogy mi lesz a sorsa ennek a zöldhulladéknak.