Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eszközök helyett akaraterőre van szükség

2020. április 29. 4:00
Petróczi Márton – még csak huszonkét éves, sportágában mégis az egyik legnagyobb reménységként tartják számon nemcsak Veszprémben, hanem hazánkban is. Az Óbudai Egyetem műszaki menedzser szakának harmadéves növendéke felsőoktatási tanulmányai kezdetén vágott bele az akadályfutásba, amely sportágban azóta már számtalan sikert ért el.

Anno, 2017-ben szerepeltem először egy Spartan-akadályfutóversenyen. Kellemes emlékek fűznek az első alkalomhoz, hiszen éppen szülővárosomban, Veszprémben rendeztek akkor egy futamot. Érdekesség, hogy egészen addig fogalmam sem volt róla, hogy mit is jelent valójában ez a sportág: azon az áprilisi napon csak lementem a völgybe, nehezen, de sikerült szereznem egy jegyet és belevágtam. Az elmúlt évek során pedig, hála Istennek sikerült egyre jobb eredményeket elérnem

– emlékeztett vissza megkeresésünkre Petróczi Márton.

Aki az elmúlt három év során több rangos megmérettetésen is a dobogó legfelső fokára léphetett fel. 2018-ban Miskolcon, 2019-ben Nagykanizsán és Eplényben is első helyen végzett korosztályában (18-24) a +21 km-es távon. Marcinak egyébként alkalmanként minimum harminc akadállyal kellett szembenéznie terepfutás közben.

Ha mindez pedig nem lenne elég, a bakonyi titán tavaly a lengyelországi Krynica városában rendezett nemzetközi megmérettetésen +50 km-es pályán, hatvan akadályt leküzdve harmadik lett a többszáz fős mezőnyben, míg idén márciusban a Spuri Félbalaton Szupermaratonon egyéni második helyezést ért el.

Minden alkalommal arra törekedtem, hogy ne csak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is maximálisan felkészült legyek: alázat nélkül a kitartás önmagában kevés

– vallja.

Mint ismert, Európa legnagyobb Spartan-versenyét készültek megrendezni áprilisban Veszprémben. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében azonban a szervezők elhalasztották a közel húszezer embert mozgósító eseményt.

A Csererdő városrészben felnövő sportoló reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vírushelyzet hamarosan véget ér, a versenynek pedig valóban otthont adhat majd a királynék városa.

Hazai pályán nagyon jó érzés versenyezni, hiszen sok az ismerős arc: ilyenkor csak jobban akar bizonyítani az ember. A családom, barátaim is kijöttek volna szurkolni, mindez csak nagyobb löketet adott volna nekem. Kétség sem fér hozzá, hogy az egészség megóvása az elsődleges szempont, de szívből remélem, hogy még idén sikerül megszervezni Veszprémben a versenyt!

Éppen ezért ahogyan eddig is, Marci ezután is lelkiismerettel fókuszál a felkészülésére. Portálunknak elmondta, heti négy-öt alkalommal jár ki a terepre futni, illetve ennyiszer végez a lakásban saját testsúlyos gyakorlatokat is. 

A kijárási korlátozás szerencsére lehetővé teszi számunkra azt, hogy olykor kimozduljunk a szabadba is: elmehetünk futni, biciklizni, vagy esetleg kirándulni. A lényeg csupán annyi, hogy figyeljünk, vigyázzunk egymásra!

– nyomatékosította a versenyző, majd rámutatott, hogy aki akar, az egyébként otthon is tud minőségi edzésmunkát végezni.

"Fekvőtámasz, felülés, guggolás, hátemelés: látják, a legtöbb feladathoz eszközök sem szükségesek, csupán az akaraterő!"

Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.