2020. december 5.
//
Vilma névnap

Az 500 fő alatti tömegrendezvények sem engedélyezettek

2020. május 5. 3:00
MTI
Péntekre virradó éjszaka megjelentek a Magyar Közlönyben a vidéki kijárási korlátozás feloldásának szabályai, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig az M1 esti műsorában pontosította a rendezvények megtartásának tilalmát.

Szentkirályi elmondta, augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon. Vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés viszont tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A kormány arról is határozott, hogy a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. 

Fotó: archívFotó: archív

Fontos pontosítás emellett, hogy a rendelet szerint a felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben lesznek  látogathatók. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik. A kollégiumok látogatása tilos.

Ahogy korábban megírtuk, hétfőtől vidéken a vendéglátóhelyek - így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az  üzlet közterületen működő terasza után.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók lesznek.

Fotó: UnsplashFotó: Unsplash

A rendelet értelmében - saját és családja érdekében - a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A településen működő piacok nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65 év felettiek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzatok a kormányrendelettől eltérően rendelkezhetnek. A piac nyitva tartása alatt olyan látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65 év felettiek látogathatják.

vehir.hu
Kovács Bálint