2021. március 7.
//
Tamás névnap

Zöldebb kulturális főváros

2020. június 24. 3:00
2023 Veszprém-Balaton
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a Bakony-Balaton régióban működő környezettudatos vállalkozókat keres, akikkel közösen zöldebbé tehetik az EKF programokat.

Az EKF programokat átfogja a fenntarthatósági és környezetvédelmi projekt, melyet Pintér Margaréta felelős projektvezető mutatott be. A projekt egy olyan fenntartható rendezvényszervezési módszertant és szervezeti üzemeltetést fog biztosítani, ami pozitív és hosszútávú környezeti és társadalmi hatást fog gyakorolni. Ezzel az EKF nyíltan tudja vállalni és képviselni a kulturális eseményeken a környezetvédelmet is. Ezekhez egy szempontrendszert dolgoznak ki, amiben konkrét környezeti vállalások mentén fejleszthetik a programjaikat, ezeket a feltételeket egy kézikönyv formájában fogják kiadni majd, a partnerek számára. A környezetbarát stratégiához egy monitoring rendszert is fognak alkalmazni, hogy folyamatosan fejleszthessék a projektet.

Kiemelten fontos, hogy minél több helyi termelőt, vállalkozót vonjanak be a projektbe.

Igazából, túljutottunk azon a ponton, hogy csak félig-meddig foglalkozzunk ezzel a témával. Ideje, hogy ne csak látszólagosan legyen valami környezetkímélő vagy zöld, hanem hogy tényleg komolyan átgondolt és tudatos döntéseket hozzunk bármiben, ami a környezetre hatást gyakorol

– nyilatkozta Pintér Margaréta.

Ennek a gondolatnak a mentén jött létre a Fenntartható Adatbázis projekt. Ez az adatbázis abban segít, hogy az EKF rendezvényeket helyi, fenntartható és környezetbarát termékekkel tudják ellátni. Ez a platform bárki számára elérhető lesz, így már régiók számára is hasznos lehet, megkönnyítve az információ áramlását.

Ennek a rendszernek a kialakításában kérnek segítséget, elsősorban olyan vállalkozásoknak az elérhetőségét várják, akik fenntartható szolgáltatásokat nyújtanak, zöld rendezvénykellékeket gyártanak vagy környezetbarát anyagokat állítanak elő.

Jelentkezni az EKF Facebook oldalán lehet, vagy emailben az ekfabc@veszprembalaton2023.hu címen. A jelentkezéshez kell a vállalkozás neve, elérhetőség, a székhely címe és hogy mivel foglalkoznak valamint, hogy tevékenységük hogyan kapcsolódik az ökológiai fenntarthatósághoz.

vehir.hu

További cikkek