Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új úton a szélmalmok felé

2020. május 10. 4:00
Kevesebb, mint két hónap alatt újult meg a Tés és Várpalota közötti útszakasz egy része, amelyet a Magyar Falu Program Falusi útalapja finanszírozott. A fejlesztés elkészültekor személyesen volt jelen Gyopáros Alpár kormánybiztos és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, akik a jövőbeni falusi fejlesztésekről is beszéltek.

Habár Tés első számú nevezetességei a település határában található szélmalmok, mégsem kellett szélmalomharcot vívni azért, hogy a leromlott állapotú bevezető utat felújítsák és egy teljesen új és biztonságos szakaszon lehessen megközelíteni a bakonyi falvat.

A Magyar Falu Program keretében megvalósuló fejlesztés kevesebb, mint két hónap alatt készült el (idén március 16-án kezdték és május 5-én fejezték be), ez idő alatt a Várpalota és Tés közötti út 1,6 km-es szakaszát újították fel.

Csütörtök délelőtt Fodor-Bödös István tési polgármester társaságában Gyopáros Alpár a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője is megtekintette az új útszakaszt, ahol a fejlesztés mellett részletesen bemutatták mind a kormányzati program eddigi eredményeit, mind a jövőbeni terveket.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Fodor-Bödös István Tés polgármestere és Gyopáros Alpár kormánybiztosOvádi Péter országgyűlési képviselő, Fodor-Bödös István Tés polgármestere és Gyopáros Alpár kormánybiztos

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a programot még a tavalyi évben hirdették meg és már 2019-ben is számos sikeres fejlesztést sikerült megvalósítani.

Alapvetően három pillérre épül ez a vidékfejlesztési program, ennek keretében

  • a helyi életminőséget javító fejlesztésekre pályázhatnak a kistelepülések,
  • a falusi CSOK támogatásának köszönhetően új és használt ingatlanok megvásárlását és korszerűsítését is támogatja a kormány, amely lehetőséggel immáron 7000 család élt is az országban,
  • valamint a Falusi útalap forrásaiból állami fenntartású, alacsonyabb rendű utak felújításait valósítják meg.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy ebben az esetben nem karbantartásról van szó, hanem komplett felújításokról, azaz teljesen új útburkolatot kapnak ezek az útszakaszok, gyakorlatilag kátyúmentes, sima aszfaltos utak váltják fel a régebbi rossz minőségű szakaszokat.

A felújított Tésre vezető útA felújított Tésre vezető út

Emlékeztetett arra is, hogy

Magyarország korábbi gazdaságfejlesztési csomagjaiban még sosem volt célzottan az alsóbbrendű utak fejlesztésére kiírt program ezidáig.

Ha a statisztikát nézzük, akkor a tavalyi évben 50 milliárd forintból kb 435 km-nyi út újult meg az országban, ez 165 különböző szakaszt jelent. A tervek szerint pedig idén is hasonló arányban újítanak meg utakat.

Ha már az idei év szóba került, a kormánybiztos további kormányzati útfejlesztési programot is bejelentett.

A kormány létrehozott egy 7 milliárd forintos útkarbantartási keretet az idei évre, ebből kisebb hibákat fognak kijavítani előreláthatólag 4-500 km-nyi útszakaszon az országban. Jövőre pedig ez a keretösszeg 10 milliárd forintra fog emelkedni.

Gyopáros Alpár külön kitért a Veszprém környéki települések helyzetére is. A bakonyi kistelepülések az első számú kedvezményezettjei a Falusi útalapnak, ezzel pedig éltek is ezek a települések. Tavaly 27 km-nyi út újult meg, idén pedig várhatóan ez további 20 km-rel bővül a térségben.

Gyopáros Alpár

Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy még a 2018-as kampányában megígérte a kistelepülésen élőknek, hogy megválasztása esetén külön figyelmet szentel a választókörzetében lévő utak rekonstrukciójára. A tési példa is egy ezek közül, amiben nagy segítsége volt a kormány már említett vidékfejlesztési programja, valamint a polgármesterek konstruktív és segítő hozzáállása is.

A Falusi útalap olyan program, amely valós problémákra ad valós választ és a koronavírus okozta veszélyhelyzet ellenére is fenntartják, hiszen a térség fejlődésének a kulcsát jelenti

- fogalmazott Ovádi.

Hozzátette, hogy ezek a fejlesztések nagyon fontosak az itt élő embereknek, de turisztikai és gazdasági szempontból sem elhanyagolhatóak.

Ovádi PéterOvádi Péter

A képviselő is hozott néhány statisztikát, ezek szerint Veszprém megye 1. sz. választókörzetében lévő falvak már összesen 56 nyertes pályázatot tudhatnak maguk mögött és nincs olyan település, amelyik ne kapott volna támogatást valamely fejlesztésére.

Fodor-Bödös István polgármester a szakasz bejárása előtt még elmondta, hogy ez az út Tés közlekedési köldökzsinórja, hiszen Szápár és Várpalota irányán kívül máshonnan közúton nem lehet megközelíteni.

Megköszönte a kormánynak, hogy létrehozták ezt az alapot, valamint az országgyűlési képviselőnek, hogy végig segítette a törekvéseiket, hogy megvalósulhasson ennek az 1,6 km-es szakasznak a felújítása, ami egyébként közel 150 millió forintos beruházás volt.

A teljes szakasz felújításához még hiányzik további 1,6 km-nyi rész, ennek kapcsán a kormánybiztos és a képviselő is biztosította a polgármestert, hogy azon dolgoznak, hogy jövőre ez is megvalósulhasson.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.