Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meghirdették a Zebra-tervet

2020. május 18. 5:01
Zebra-terv elnevezéssel hirdetett baleset-megelőzési kampányt az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, amelyhez a veszprémi rendőrség is csatlakozott.

A gyalogátkelőhelyek biztonságos használata magától értetődő lenne, mégis számos esetben ön- és közveszélyes módon közelítik meg az autósok, de ugyanúgy a gyalogosok is. Kedd délelőtt Veszprém egyik legforgalmasabb ilyen kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatót a rendőrség, de ez az alkalom sem múlt el intézkedések nélkül.

A Zebra-terv akciót május 12-14 között hirdette meg az ORFK, ebben az időszakban elsősorban prevenciós jelleggel a forgalmasabb gyalogátkelőhelyeken nagyobb számban lesznek jelen a járőrök, hogy jelenlétükkel, valamint szükség esetén figyelmeztetésekkel emlékeztessék a gyalogosakat és az autósokat a nagyobb odafigyelésre.

Azért is van szükség erre a kampányra, mert a gyalogátkelőhelyeknél még most is számos baleset történik, a gyalogosakat ért közlekedési balesetek pedig szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A Veszprémi Rendőrkapitányság részéről Pintér József főtörzszászlós ismertette a legfontosabb tudnivalókat, valamint számadatokat a veszprémi utakról, kiváltképp a gyalogátkelőhelyek környékéről.

Pintér József rendőr főtörzszászlósPintér József rendőr főtörzszászlós

Elmondta, hogy amíg 2018-ban a városban összesen 19 alkalommal történt személyi sérüléssel járó közúti baleset gyalogátkelőhelyeknél, addig a tavalyi évre ezt a számot sikerült 7-re csökkenteni, azaz több mint a felével csökkent.

Ez az önkormányzattal való együttműködésnek is köszönhető, aminek keretében városon belül is szerveznek prevenciós közlekedésbiztonsági kampányokat, valamint a közutak mentén is folyamatosak a fejlesztések, példának a köztéri lámpák halvány fényforrását kiváltó hidegebb égőket említette, ami nagyban segíti az éjszakai látást is.

Az egyik legforgalmasabb gyalogos átkelő a buszpályaudvarnálAz egyik legforgalmasabb gyalogos átkelő a buszpályaudvarnál

Kiemelte, hogy nem csak az autósoknak kell figyelni a köznyelvben csak zebrának hívott átkelőhelyeknél, hanem a gyalogosok is ugyanennyire felelősek biztonságukért. A leggyakoribb hibák közt említette a telefonálást, valamint azt a tévesen berögzült hiedelmet, hogy a zebrákon mindig biztonságban vannak a gyalogosok.

Pintér József azt tanácsolta, hogy az ilyen átkelőhelyeknél, függetlenül attól, hogy autóban ülünk, vagy gyalog haladunk, mindig vegyük fel egymással a szemkontaktust, így elkerülhetőek a balesetek.

A Zebra-terv kampány május 12-14 között zajlikA Zebra-terv kampány május 12-14 között zajlik

A sajtótájékoztató közben egyébként a Veszprémi Rendőrkapitányság kollégáinak több esetben is intézkednie kellett, hiszen a buszpályaudvari lámpás gyalogátkelőhelyet sokan ottjártunkkor is szabálytalanul, átlósan használták. Tehát még az sem riasztotta el az embereket, vagy nem voltak tudatában a szabálytalanságnak, hogy több egyenruhás rendőr is a helyszínen volt.

A szabálytalan gyalogosokat nem büntették meg, hanem figyelmeztették a helyes magatartásra és a KRESZ szabályaira a veszprémi rendőrök.

A Zebra-terv kapcsán a rendőrség összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az autósok és a gyalogosok szemszögéből is.

Gyalogosok esetén:

  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!
  • Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

Járművezetők esetén:

  • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.