2020. július 7. // Appolónia névnap

Meghirdették a Zebra-tervet

Zebra-terv elnevezéssel hirdetett baleset-megelőzési kampányt az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, amelyhez a veszprémi rendőrség is csatlakozott.

A gyalogátkelőhelyek biztonságos használata magától értetődő lenne, mégis számos esetben ön- és közveszélyes módon közelítik meg az autósok, de ugyanúgy a gyalogosok is. Kedd délelőtt Veszprém egyik legforgalmasabb ilyen kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatót a rendőrség, de ez az alkalom sem múlt el intézkedések nélkül.

A Zebra-terv akciót május 12-14 között hirdette meg az ORFK, ebben az időszakban elsősorban prevenciós jelleggel a forgalmasabb gyalogátkelőhelyeken nagyobb számban lesznek jelen a járőrök, hogy jelenlétükkel, valamint szükség esetén figyelmeztetésekkel emlékeztessék a gyalogosakat és az autósokat a nagyobb odafigyelésre.

Azért is van szükség erre a kampányra, mert a gyalogátkelőhelyeknél még most is számos baleset történik, a gyalogosakat ért közlekedési balesetek pedig szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A Veszprémi Rendőrkapitányság részéről Pintér József főtörzszászlós ismertette a legfontosabb tudnivalókat, valamint számadatokat a veszprémi utakról, kiváltképp a gyalogátkelőhelyek környékéről.

Pintér József rendőr főtörzszászlósPintér József rendőr főtörzszászlós

Elmondta, hogy amíg 2018-ban a városban összesen 19 alkalommal történt személyi sérüléssel járó közúti baleset gyalogátkelőhelyeknél, addig a tavalyi évre ezt a számot sikerült 7-re csökkenteni, azaz több mint a felével csökkent.

Ez az önkormányzattal való együttműködésnek is köszönhető, aminek keretében városon belül is szerveznek prevenciós közlekedésbiztonsági kampányokat, valamint a közutak mentén is folyamatosak a fejlesztések, példának a köztéri lámpák halvány fényforrását kiváltó hidegebb égőket említette, ami nagyban segíti az éjszakai látást is.

Az egyik legforgalmasabb gyalogos átkelő a buszpályaudvarnálAz egyik legforgalmasabb gyalogos átkelő a buszpályaudvarnál

Kiemelte, hogy nem csak az autósoknak kell figyelni a köznyelvben csak zebrának hívott átkelőhelyeknél, hanem a gyalogosok is ugyanennyire felelősek biztonságukért. A leggyakoribb hibák közt említette a telefonálást, valamint azt a tévesen berögzült hiedelmet, hogy a zebrákon mindig biztonságban vannak a gyalogosok.

Pintér József azt tanácsolta, hogy az ilyen átkelőhelyeknél, függetlenül attól, hogy autóban ülünk, vagy gyalog haladunk, mindig vegyük fel egymással a szemkontaktust, így elkerülhetőek a balesetek.

A Zebra-terv kampány május 12-14 között zajlikA Zebra-terv kampány május 12-14 között zajlik

A sajtótájékoztató közben egyébként a Veszprémi Rendőrkapitányság kollégáinak több esetben is intézkednie kellett, hiszen a buszpályaudvari lámpás gyalogátkelőhelyet sokan ottjártunkkor is szabálytalanul, átlósan használták. Tehát még az sem riasztotta el az embereket, vagy nem voltak tudatában a szabálytalanságnak, hogy több egyenruhás rendőr is a helyszínen volt.

A szabálytalan gyalogosokat nem büntették meg, hanem figyelmeztették a helyes magatartásra és a KRESZ szabályaira a veszprémi rendőrök.

A Zebra-terv kapcsán a rendőrség összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az autósok és a gyalogosok szemszögéből is.

Gyalogosok esetén:

 • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
 • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
 • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
 • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!
 • Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

Járművezetők esetén:

 • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
 • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
 • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
 • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
2020. július 7. // Appolónia névnap