2020. augusztus 6. // Berta névnap

Látványos köszönetnyilvánítás az ápolóknak

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából Veszprém egy nem mindennapi megoldást választott, hogy kifejezze a háláját az egészségügy élharcosainak. A város több pontján zenei aláfestés mellett látványos fényfestéssel találkozhattak az emberek a kedd esti órákban.

Az ápolók nemzetközi napja az angol Florence Nightingale 1820-as születésnapjához kapcsolódik. Ő volt a modern nővérképzés elindítója és a betegellátás megreformálója. A történelem úgy tartja számon, hogy ő tekintett elsőként az ápolói munkájára hivatásként. Ő alkalmazott először statisztikai megközelítést a betegápolás hatékonyságának elemzésére, így a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik úttörőjének tekinthető.

Azt hirdette, hogy az alapvető méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek alapvető joga van, nemtől, nemzetiségtől és vallási felekezettől függetlenül.

Veszprémben egyébként minden évben megemlékeznek az ápolók nemzetközi napjáról, de a járványhelyzetre való tekintettel idén nagyobb ünnepségek megtartására nem volt lehetőség, ezért egy különös módját választotta a város a köszönetnyilvánításnak.

Kedd este a völgyikúti, valamint a Török Ignác utcai idősek otthona előtt is látványos fényfestéssel, valamint az alkalomhoz illő zenei aláfestéssel találkozhattak az arra járók, de kiváltképp az intézményekben dolgozó ápolók.

A falra vetített animációs képek mindegyike az ápolói munkát helyezte a középpontba megható és beszédes ábrázolásokban, valamint a falakon megjelent egy idézet Florence Nightingale-től is.

Az emberi nyomorúság jár mindig az eszemben, ez gyötör... hazugnak érzem, ha a költők a világ dicsőségét zengik. A legtöbb ember, akivel találkozom, gondban, szegénységben, betegségben él.

Florence Nightingale mellett Magyarországon is élt valaki, aki a hazai ápolóképzésben vitathatatlan érdemeket szervezett, ráadásul tevékenységét korábban kezdte, mint Nightingale. Kossuth Zsuzsanna (1817-1857) – aki egyébként Kossuth Lajos testvére volt – hazánk első főápolónője volt. Ő maga az ápolói hivatás hitvallását így fogalmazta meg:

Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
A megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével haladt Hajmáskér közelében. A rendőrök lekapcsolták.
2020. augusztus 6. // Berta névnap