2020. július 7. // Appolónia névnap

Ártalmas-e a bébikomp, vagy más az igazság?

2020. május 15. 10:14

A bébikomp az elmúlt évtizedek leghányattatottabb sorsú babaterméke. A járni nem tudó gyerekeket segíti az önálló helyváltoztatásban, mégis sok ellentmondásos vélemény látott már napvilágot róla. Használata során éppúgy fordultak elő balesetek, mint a kismotorokkal, főleg lépcsőn való leesés, illetve borulás, mivel sokszor még önállóan ülni sem tudó gyerekeket ültetnek bele, akik mozgékonyságát és sebességét a szerkezet jóval képességeik fölé emeli. Ezen nem is kell csodálkozni, a balesetek azonban kellő odafigyeléssel megelőzhetőek. Soha ne hagyjuk egyedül a gyerekeket se a kompban, se más eszközben, és vigyázzunk a küszöbökkel és a szőnyegek sarkaival. 

5-6 hónapos kor előtt a komp nem ajánlott, erre a használati útmutatók fel is hívják a figyelmet. Ügyelni kell a súly és magassági korlátozásokra is. Többféle bébikomp kapható, nem mindenkinek ugyanaz a kivitel a megfelelő. Ha akkor ül bele a baba, amikor még önállóan nem lenne képes megtartania magát, megterheljük az izomzatát, melyet földön kúszással, mászással kellene erősíteni. A kompozás nem jár semmiféle hátránnyal, ha ezek a mozgásfázisok beépülnek a napi mozgásba. Ám ha kimaradnak, gond lehet a testtudattal és akár az iskolai teljesítménnyel is. Ez azonban minden más eszköznél is elmondható, nem a bébikompok sajátossága. 

Ebben is jobb a mértékletesség

Ha kibír nyugodtan egy órát benne a baba, már lehet káros hatással a mozgásfejlődésre, gondoljunk a lábujjhegyen járásra, ami a telitalpú járástól eltérő súlyterhelésből és az izomzat gyengeségéből is adódik. Az ehhez hasonló járássegítők ugyanakkor nagyon jól használhatók szakemberek segítségével mozgássérült gyermekek járástanítása során, a bébikomp tehát önmagában terápiás eszközként is funkcionálhat, a titok a használat módjában van. 

Sík terepen a bébikomp az önálló helyváltoztatás örömét adja a babának, nagyszerű szórakozás elérni vele különféle dolgokat. Szülőként is jó érzés tudni, hogy elfoglalja magát, míg készül az ebéd vagy beindítjuk a porszívót, de legyen időkeret szabva a benne töltött időnek. Hiába élvezik a gyerekek a mozgásszabadságot, tudni kell, mennyi elég belőle, így valóban mindenki élvezheti a kompban töltött perceket. 

A bébikomp nem bébiszitter

A bölcsős hintává alakítható SunBaby bébikomp remek motiváció az önálló mozgáshoz. Könnyen átalakítható talpa révén járássegítőként és hintaként is hasznos társ. Tálcáján sokféle színes játék található, amik lekötik a gyerekek figyelmét. A tálca ugyanakkor a méretezésben is segít. Ha a baba dereka alatt van, nem megfelelő neki a szerkezet, mert könnyen kibillenhet belőle. 

A babáknak szükségük van a kötetlen játékra és a szociális kapcsolatokra. Sem a bébikomp, sem a járóka vagy a babahinta nem képes he­lyettesíteni a gondoskodó felügyeletet, ezért kizárólag akkor hagyjuk benne a gyermeket, ha rá tu­dunk figyelni. Akkor viszont higgyük el, hogy jó helyen van benne.
 

vehir.hu
2020. július 7. // Appolónia névnap