2020. december 5.
//
Vilma névnap

Online játék offline térben

2020. május 23. 3:00
Képzeljünk el egy játékot, aminek az alapját a modern helymeghatározó technológia adja, mégis csak a szabadban, a természetben lehet játszani, nem pedig otthon a fotelből. A Geocaching 20 éve indult útjára és mára Magyarországon is népes tábor űzi.

A mai értelemben vett geochaching története majdhogynem napra pontosan 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az addig főleg csak katonai célokra használt GPS rendszerből 2000. május 1-jén távolították el a szelektív zavarást. Ezt megünneplendő, az egyesült államok-beli programozó, Dave Ulmer Portland egyik külvárosi parkjában el is rejtett egy vízhatlan műanyagdobozt, benne egy üres füzettel és tollal. A weboldalán közzétette a láda GPS koordinátáit, „Találjátok meg!” felkiáltással. A ládát hat nappal később egy seattle-i GPS-es kincsvadász, egy bizonyos Jeremy Irish megtalálta, majd létre is hozta www.geocaching.com weboldalt és útjára indította a játékot, amit ma már szinte minden országban játszanak.

Magyarországon egy évet kellett várni arra, hogy elinduljon a kincskeresés. Az első itthoni kincset 2001. június 24-én rejtette el egy Skepticx nevű felhasználó Pilisborosjenőnél, amit egy héttel később Private Ryan meg is talált. Itthon kezdetben internettel és GPS eszközökkel rendelkező természetbarát emberek foglalkoztak vele elsőként. A keretet az Index egyik fóruma és az azóta is működő geocaching.hu honlap biztosította. 2004-ben a játék koordináláshoz és a ládák elhelyezéséhez egyesületi formát hoztak létre Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület néven, amely azóta is működik. Az első láda elrejtését a második követte, majd a harmadik, negyedik, és így tovább. A játék népszerűségéről híradások is beszámoltak, amitől kezdve berobbant a mozgalom. Ma már több mint 4000 kereshető az országban. Az évek alatt találkozókat és versenyeket is szerveztek, és szerveznek a mai napig is.

De hogyan is néz ki a gyakorlatban a Geocaching?

Gyakorlatilag a játék indulása óta nem változott az alapvető szabály, ami leginkább a játékosok becsületére alapszik. A magyar geocaching.hu oldalon, valamint a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazáson egy térképen GPS koordinátákkal jelölve lehet látni az ország különböző pontjain elrejtett összes ládát. Csupán egy ingyenes regisztráció szükséges és máris felfedezők, nyomozók, bizonyos esetekben kalandorokká váltunk.

A GPS koordináták elvezetnek a geoládák pontos helyéhez, amelyek némely esetben egy település központjában, egy látványos nevezetesség közelében, vagy csupán az út mellett vannak elrejtve, de számos esetben egy erdőben, patak partján, hegyoldalban találhatóak.

A kulcsszó pedig a rejtés, hiszen nem elég eljutni a megadott helyszínre, ott még meg is kell találni a ládát, ami sokszor nem is olyan egyszerű. Egy fa odvában, egy patak mellett kövek alatt, vagy egy utcai pad aljára rögzítve is lehetnek ezek, lényeg, hogy sohasem egyértelmű és nem lehet csak úgy „belefutni” egy geoládába.

Ismerünk olyan rejtéseket is, ahol fel kell mászni egy kisebb sziklafalra, vagy bele kell gázolni a patakba, hogy onnan halásszuk ki, a nehézségi fokozatot egyébként a játék jelzi, így fel tudunk készülni rá.

Amikor a játékos sikeresen megtalálja a ládát – ami a legtöbb esetben egy vízhatlan műanyag doboz, esetleg egy jól zárható ételhordó edény – talál benne egy füzetet és egy kódot, amit az applikációba kell beírni a megadott láda alá és már teljesítette is a küldetést. A füzetbe nyugodtan a helyszínen is beírhatjuk a dátumot és a nevünket. Érdemes visszalapozni ilyenkor, hiszen sokszor évekkel, vagy akár egy évtizeddel korábbi bejegyzéseket is talál, ez pedig azt bizonyítja, hogy a geoláda már túlélt számos évszakot és megtalálást, de azóta is töretlenül várja a felfedezőket.

Nagyon fontos azonban, és ez a Geocaching íratlan szabálya, hogy a ládát a megtalálás után ugyanolyan precízen vissza kell rejteni a helyére, hogy a következő játékos is átélhesse a felfedezés örömét.

Némely esetben a dobozba elhelyeznek kisebb ajándékokat is, például apró játékokat, kindertojás figurákat. Ezeket abban az esetben el lehet vinni, ha ugyanolyan értékben a játékos otthagy egy meglepetést, de mindez a becsületre van bízva.

Veszprémben és a város körül egyébként 35 láda van elrejtve, de a környéken még ennél is több lehetőség van felfedezni.

A Geocaching egy olyan játék, ami egyszerre követeli meg a modern technika ismeretét és használatát, de mégis a szabadban, a természetben lehet csak játszani.

A cikkben felhasznált képeket szerkesztőségünk tagjai készítették veszprémi geoládákról, de ezek pontos helyét szándékosan nem áruljuk el azért, mert ha valaki kedvet kapott volna a játékhoz, akkor számára is megmaradhasson a felfedezés élménye.

Ge. Á.
Hajas Bálint

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.