2020. szeptember 22. // Móric névnap

Online játék offline térben

2020. május 23. 4:00
Képzeljünk el egy játékot, aminek az alapját a modern helymeghatározó technológia adja, mégis csak a szabadban, a természetben lehet játszani, nem pedig otthon a fotelből. A Geocaching 20 éve indult útjára és mára Magyarországon is népes tábor űzi.

A mai értelemben vett geochaching története majdhogynem napra pontosan 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az addig főleg csak katonai célokra használt GPS rendszerből 2000. május 1-jén távolították el a szelektív zavarást. Ezt megünneplendő, az egyesült államok-beli programozó, Dave Ulmer Portland egyik külvárosi parkjában el is rejtett egy vízhatlan műanyagdobozt, benne egy üres füzettel és tollal. A weboldalán közzétette a láda GPS koordinátáit, „Találjátok meg!” felkiáltással. A ládát hat nappal később egy seattle-i GPS-es kincsvadász, egy bizonyos Jeremy Irish megtalálta, majd létre is hozta www.geocaching.com weboldalt és útjára indította a játékot, amit ma már szinte minden országban játszanak.

Magyarországon egy évet kellett várni arra, hogy elinduljon a kincskeresés. Az első itthoni kincset 2001. június 24-én rejtette el egy Skepticx nevű felhasználó Pilisborosjenőnél, amit egy héttel később Private Ryan meg is talált. Itthon kezdetben internettel és GPS eszközökkel rendelkező természetbarát emberek foglalkoztak vele elsőként. A keretet az Index egyik fóruma és az azóta is működő geocaching.hu honlap biztosította. 2004-ben a játék koordináláshoz és a ládák elhelyezéséhez egyesületi formát hoztak létre Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület néven, amely azóta is működik. Az első láda elrejtését a második követte, majd a harmadik, negyedik, és így tovább. A játék népszerűségéről híradások is beszámoltak, amitől kezdve berobbant a mozgalom. Ma már több mint 4000 kereshető az országban. Az évek alatt találkozókat és versenyeket is szerveztek, és szerveznek a mai napig is.

De hogyan is néz ki a gyakorlatban a Geocaching?

Gyakorlatilag a játék indulása óta nem változott az alapvető szabály, ami leginkább a játékosok becsületére alapszik. A magyar geocaching.hu oldalon, valamint a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazáson egy térképen GPS koordinátákkal jelölve lehet látni az ország különböző pontjain elrejtett összes ládát. Csupán egy ingyenes regisztráció szükséges és máris felfedezők, nyomozók, bizonyos esetekben kalandorokká váltunk.

A GPS koordináták elvezetnek a geoládák pontos helyéhez, amelyek némely esetben egy település központjában, egy látványos nevezetesség közelében, vagy csupán az út mellett vannak elrejtve, de számos esetben egy erdőben, patak partján, hegyoldalban találhatóak.

A kulcsszó pedig a rejtés, hiszen nem elég eljutni a megadott helyszínre, ott még meg is kell találni a ládát, ami sokszor nem is olyan egyszerű. Egy fa odvában, egy patak mellett kövek alatt, vagy egy utcai pad aljára rögzítve is lehetnek ezek, lényeg, hogy sohasem egyértelmű és nem lehet csak úgy „belefutni” egy geoládába.

Ismerünk olyan rejtéseket is, ahol fel kell mászni egy kisebb sziklafalra, vagy bele kell gázolni a patakba, hogy onnan halásszuk ki, a nehézségi fokozatot egyébként a játék jelzi, így fel tudunk készülni rá.

Amikor a játékos sikeresen megtalálja a ládát – ami a legtöbb esetben egy vízhatlan műanyag doboz, esetleg egy jól zárható ételhordó edény – talál benne egy füzetet és egy kódot, amit az applikációba kell beírni a megadott láda alá és már teljesítette is a küldetést. A füzetbe nyugodtan a helyszínen is beírhatjuk a dátumot és a nevünket. Érdemes visszalapozni ilyenkor, hiszen sokszor évekkel, vagy akár egy évtizeddel korábbi bejegyzéseket is talál, ez pedig azt bizonyítja, hogy a geoláda már túlélt számos évszakot és megtalálást, de azóta is töretlenül várja a felfedezőket.

Nagyon fontos azonban, és ez a Geocaching íratlan szabálya, hogy a ládát a megtalálás után ugyanolyan precízen vissza kell rejteni a helyére, hogy a következő játékos is átélhesse a felfedezés örömét.

Némely esetben a dobozba elhelyeznek kisebb ajándékokat is, például apró játékokat, kindertojás figurákat. Ezeket abban az esetben el lehet vinni, ha ugyanolyan értékben a játékos otthagy egy meglepetést, de mindez a becsületre van bízva.

Veszprémben és a város körül egyébként 35 láda van elrejtve, de a környéken még ennél is több lehetőség van felfedezni.

A Geocaching egy olyan játék, ami egyszerre követeli meg a modern technika ismeretét és használatát, de mégis a szabadban, a természetben lehet csak játszani.

A cikkben felhasznált képeket szerkesztőségünk tagjai készítették veszprémi geoládákról, de ezek pontos helyét szándékosan nem áruljuk el azért, mert ha valaki kedvet kapott volna a játékhoz, akkor számára is megmaradhasson a felfedezés élménye.

Ge. Á.
Hajas Bálint

További cikkek

Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.
A váróhelyiségekben is kötelező a maszk
A váróhelyiségekben is kötelező a maszk
A MÁV és a Volánbusz arra figyelmezteti utasait, hogy hétfőtől nemcsak a buszokon és vonatokon, hanem a megállókban és állomásokon lévő helyiségekben is kötelező a maszkviselés.
Megújult a gyulafirátóti református templom
Megújult a gyulafirátóti református templom
A felújítási munkálatok tíz éve kezdődtek, azóta fokozatosan teljesen megújult az épület.
2020. szeptember 22. // Móric névnap