2020. július 4. // Ulrik névnap

A körülményekhez igazították a költségvetést

2020. május 23. 4:00
Az élet felülírta a terveket: a város februárban elfogadott éves költségvetését is a koronavírus okozta helyzethez kellett igazítani. 

A változásokat nemcsak az indokolja, hogy az önkormányzatnak a járvány elleni védekezésre kellett pénzeket átcsoportosítania, de az is, hogy a rendelkezésre álló források is jelentősen megváltoztak például a kormányzati védekezés miatt.

Kapcsolódó cikk
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

De egy ilyen befolyásoló tényező az is, hogy számos olyan rendezvény elmaradt, amit az önkormányzat is támogatott volna – az erre szánt összegnek is lesz jobb helye a jelenlegi helyzetben. A város jelenlegi legfontosabb kulturális programja, az Európa Kulturális Fővárosa projekt például 250 millió forintos költségcsökkenést könyvelhet el. Ezzel kapcsolatban korábban Navracsics Tibor kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy jelenleg a hosszú távú célokért dolgoznak, így a sikeres veszprémi 2023-mas projektet nem veszélyeztette a járvány.

A járványhelyzet védőintézkedései miatt bevételkiesést is elszenved az önkormányzat: 220 millió forinttól esik el a gépjárműadó elvonása miatt, 87 milliótól a parkolás ingyenessé tétele miatt, csaknem 143 milliótól az intézmények zárvatartása miatt. 

Hogy valami pozitívról is beszámoljunk: 4,3 millió forintot számolnak el a létrehozott koronavírus adományszámlán, amelyet a vírus elleni védekezésre fordítanak – 160 ezer forintot például az I. sz. idősek otthonának adományoztak laptop vásárlására.

A felhalmozási célú támogatások 240 millió forinttal csökkenek felhalmozási és működési kiadások közötti átcsoportosítások révén. A hiány belső finanszírozására szolgáló bevételek 1,3 milliárddal emelkednek, a külső finanszírozásra szolgáló bevételek csaknem 150 millióval csökkennek, ami a 2020-ban tervezett beruházási hitel felvételének elhalasztásából származik. 

A védekezéssel kapcsolatos költségek fedezetére és az iparűzési adó bevételkiesés kompenzálására felfüggesztik a képviselői keretet (24 millió Ft), a kiemelt szervezetek sporttámogatásai és egyéb sportszervezetek támogatását (209 millió Ft), a polgármesteri hivatal gépjárművásárlását (9 millió Ft) és a civil pályázati keretet (4,2 millió Ft). 

A koronavírus elleni védekezésre és gazdasági hatásának enyhítésére összesen nagyságrendileg 121 millió forint áll rendelkezésre, ebből 701 ezer forint értékben fertőtlenítő folyadékot, 22,7 millió forint értékben maszkokat és gumikesztyűket vásároltak, 10 millió forint értékben támogatják a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány eszközbeszerzését és 15 millió forint értékben biztosítanak veszélyhelyzeti támogatás rászorulóknak. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Sorozatot indítunk a Vehíren, amiben azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni egy-egy városrészbe. Indul a verseny, megmérkőzik egymással az autó, a tömegközlekedés és a gyalogos.
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
Elfogadta a parlament a 2021-es költségvetést
Elfogadta a parlament a 2021-es költségvetést
2020. július 4. // Ulrik névnap