2022. augusztus 20.
//
István névnap

A körülményekhez igazították a költségvetést

2020. május 23. 4:00
Az élet felülírta a terveket: a város februárban elfogadott éves költségvetését is a koronavírus okozta helyzethez kellett igazítani. 

A változásokat nemcsak az indokolja, hogy az önkormányzatnak a járvány elleni védekezésre kellett pénzeket átcsoportosítania, de az is, hogy a rendelkezésre álló források is jelentősen megváltoztak például a kormányzati védekezés miatt.

Kapcsolódó cikk
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

De egy ilyen befolyásoló tényező az is, hogy számos olyan rendezvény elmaradt, amit az önkormányzat is támogatott volna – az erre szánt összegnek is lesz jobb helye a jelenlegi helyzetben. A város jelenlegi legfontosabb kulturális programja, az Európa Kulturális Fővárosa projekt például 250 millió forintos költségcsökkenést könyvelhet el. Ezzel kapcsolatban korábban Navracsics Tibor kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy jelenleg a hosszú távú célokért dolgoznak, így a sikeres veszprémi 2023-mas projektet nem veszélyeztette a járvány.

A járványhelyzet védőintézkedései miatt bevételkiesést is elszenved az önkormányzat: 220 millió forinttól esik el a gépjárműadó elvonása miatt, 87 milliótól a parkolás ingyenessé tétele miatt, csaknem 143 milliótól az intézmények zárvatartása miatt. 

Hogy valami pozitívról is beszámoljunk: 4,3 millió forintot számolnak el a létrehozott koronavírus adományszámlán, amelyet a vírus elleni védekezésre fordítanak – 160 ezer forintot például az I. sz. idősek otthonának adományoztak laptop vásárlására.

A felhalmozási célú támogatások 240 millió forinttal csökkenek felhalmozási és működési kiadások közötti átcsoportosítások révén. A hiány belső finanszírozására szolgáló bevételek 1,3 milliárddal emelkednek, a külső finanszírozásra szolgáló bevételek csaknem 150 millióval csökkennek, ami a 2020-ban tervezett beruházási hitel felvételének elhalasztásából származik. 

A védekezéssel kapcsolatos költségek fedezetére és az iparűzési adó bevételkiesés kompenzálására felfüggesztik a képviselői keretet (24 millió Ft), a kiemelt szervezetek sporttámogatásai és egyéb sportszervezetek támogatását (209 millió Ft), a polgármesteri hivatal gépjárművásárlását (9 millió Ft) és a civil pályázati keretet (4,2 millió Ft). 

A koronavírus elleni védekezésre és gazdasági hatásának enyhítésére összesen nagyságrendileg 121 millió forint áll rendelkezésre, ebből 701 ezer forint értékben fertőtlenítő folyadékot, 22,7 millió forint értékben maszkokat és gumikesztyűket vásároltak, 10 millió forint értékben támogatják a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány eszközbeszerzését és 15 millió forint értékben biztosítanak veszélyhelyzeti támogatás rászorulóknak. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.