Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Négy terület, egy felelős

2020. június 10. 4:00
Második ciklusban önkormányzati képviselő és tavaly október óta alpolgármester Hegedűs Barbara, aki rögtön négy kiemelt területért is felelős az önkormányzatban. Ezekről, valamint a több fronton való helytállásról is beszélgettünk.

2014-ben választották meg először önkormányzati képviselőnek Hegedűs Barbarát, aki a Dózsaváros, valamint Jutaspuszta és Csererdő városrészekért vállalt felelősséget, ezzel gyakorlatilag Veszprémben a legnagyobb kiterjedésű választókörzet képviselője lett. Időközben másfél évig a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője is volt, majd a tavaly őszi önkormányzati választások után Porga Gyula polgármester őt kérte fel az egyik alpolgármesteri tisztség betöltésére.

Az alpolgármesteri poszt nem csak egy névleges pozíció, konkrét téma- és feladatkörök kapcsolódnak hozzá, ezekből pedig rögtön négy is az új alpolgármesterhez került.

Hegedűs Barbara hivatalosan a fenntarthatóságért, az üzemeltetésért, az Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) kulturális programkínálatáért és tartalomfejlesztésért, valamint a Modern Városok Program koordinációjáért felel, de hogy pontosan mit takarnak ezek a fogalmak, arról őt kérdeztük.

A Modern Városok Program beruházásairól még 2016-ban állapodott meg Orbán Viktor és Porga Gyula Veszprémben, ezek pedig olyan fejlesztések lesznek, amelyek évtizedekig irányt szabnak majd Veszprémnek

- kezdte Hegedűs Barbara.

Az új városi uszoda falai már állnak, ezt a tervek szerint jövő tavasszal birtokba is vehetik az emberek, de a többi projekt is jó úton halad. Fontos kiemelni, hogy ezek a beruházások olyan nagy volumenűek, hogy nem egyik napról a másikra épülnek meg, hosszas előkészítő és tervezői munka előzi meg őket, amelyek kevésbé látványosak, de annál fontosabbak. Az Aranyosvölgyi viadukton már a tervezőasztal fölött dolgoznak, a Csermák Antal Zeneiskola belső felújítása, valamint az új tornászgyakorló megépítése pedig még idén elkezdődhet.

Az épített infrastruktúrák mellett gazdaságélénkítő projekt is tartozik a Modern Városok Programba. Az Iparos parknak ebben lesz szerepe, valamint a szakképzés fejlesztésében, hogy a veszprémi munkaerőpiacon kellő számban jelen legyenek azok a szakemberek, akik kulcsszereplői a helyi és regionális gazdaság fejlesztésének.

Ezeknek a projekteknek a koordinálását kapta meg feladatul Hegedűs Barbara, aki a jövőben felelős lesz azért, hogy a hatóságok, a helyi intézmények, valamint az illetékes szakminisztériumok között megfelelően történjen a kommunikáció és a fejlesztések terv szerint haladjanak.

Szintén új feladatkör lesz, amihez eddig nem volt külön alpolgármesteri jogkör rendelve az Európa Kulturális Főváros projekt kulturális programjainak fejlesztése.

Az alpolgármester ennek kapcsán kiemelte, hogy az EKF-program most jutott el abba a stádiumába, hogy hosszú távon is fenntartható programokat fogalmazzanak meg, amelyek egyrészről felvezetik a 2023-as évet, de egy részük utána is a veszprémiekkel marad majd.

Mind Navracsics Tibor kormánybiztossal, mind Markovits Alizzal a zrt. vezérigazgatójával hatékonyan tudunk együtt dolgozni, az új szervezeti struktúra mindenhol felállt, így már csak egy cél van: megvalósítani az EKF céljait, azaz fejleszteni a saját közösségünket és minél inkább megmutatni magunkat Európának.

Megkérdeztük az alpolgármestert a lassan mögöttünk hagyott koronavírus-járványról is, hogy ez a veszélyhelyzet véleménye szerint mennyire befolyásolta a veszprémi kulturális főváros projektet. Ahogy korábban Navracsics Tibor kormánybiztos, úgy Hegedűs Barbara is megnyugtatott mindenkit, hogy a veszprémi terveket nem befolyásolta, ez a rendkívüli helyzet, legfeljebb elodázott néhány kisebb projektet, de törölni semmit sem kellett a hosszú távú programból. Erre jó példa, hogy az Utcazene Fesztivált augusztus végén már biztosan megrendezik, ahogy a Filmpiknik is meg lesz tartva.

A fenntarthatóság és a városüzemeltetés feladatkörök némileg összekapcsolódnak, mégis más és más kompetenciákat követelnek meg. Utóbbit lényegében megörökölte Hegedűs Barbara a korábbi alpolgármestertől, az azóta nyugdíjba vonult Némedi Lajostól, míg a fenntarthatóság már szintén jelen volt a városi projektekben, viszont a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap majd, valamint külön felelőse is lesz az alpolgármester személyében.

Az összes városfejlesztési projektben kiemelt hangsúlyt kaptak már korábban is fenntarthatósági követelmények, valamint a VKSZ Zrt. is élen jár ebben, ha mást ne mondjunk a Smart city projekt révén. Mégis van még bőven feladat, elsősorban a szemléletformálás tekintetében, hogy minél több ember értse meg a fontosságát és sajátítsa el ezeket a szokásokat.
Így kapcsolódik ide a városüzemeltetés témaköre is, hiszen ha fenntartható módon gondolkodó embereket szeretnénk magunk körül tudni, ahhoz a városnak is jó példát kell mutatnia. Éppen ezért kötelességünk, hogy ne csak a városi szolgáltatásokat fejlesszük, hanem hatékony és jó partneri viszonyban álljunk az állami intézményekkel is, mint például az iskolákkal, vagy az egészségügyi szektorral is.

Amikor a konkrét lépésekről kérdeztük Hegedűs Barbarát, elmondta, hogy elsőként a lakossági hibabejelentő és panaszkezelési rendszert szeretné fejleszteni, még hatékonyabbá tenni a XXI. század technikájának és elvárásainak megfelelően.

Tehát a négy terület sok esetben összefügg egymással, de mindegyik külön-külön is megkövetel kompetenciákat. Érdeklődésünkre Hegedűs Barbara elárulta, hogy az egyik kedvenc területe a Modern Városok Program koordinálása, hiszen rendkívül sok tényezőből áll össze, mégis ha ezeket megfelelően összehangolják, akkor olyan jelentőségű projektek tudnak megvalósulni Veszprémben, amelyekre eddig nem volt példa.

A városüzemeltetési feladatkörben pedig azt élvezem, hogy a mindennapi életünket érintő problémákat kell kezelni, és ha sikerült egy részsikert elérni, akkor annak hamar látható eredménye van.

Az alpolgármester egyébként veszprémi feladatai mellett a Fidelitas országos alelnöke is, valamint a Régiók Európai Bizottságában képviseli Veszprémet. Amikor a több feladatkör összeegyeztethetőségéről kérdeztük, úgy válaszolt, hogy ezekre ő úgy tekint, mint amelyek egymást kiegészítik, az egyik területen szerzett tapasztalatait hatékonyan tudja alkalmazni a másik feladatában is, és fordítva is így van.

Későbbi cikkünkben Brányi Mária alpolgármestert is meg fogjuk kérdezni a hozzá tartozó feladatkörökről és a tervekről.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.