2022. május 29.
//
Magdolna névnap

A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből

Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.

A kormányhivatalban a veszélyhelyzet kihirdetése óta sem állt meg az élet – Takács Szabolcs kormánymegbízott a hosszú idő után első vezetői értekezlete előtt vázolta az elmúlt időszak történéseit a sajtónak. Elmondta, hogy a legtöbb feladat a Népegészségügyi Főosztályra hárult, akik főszerepet játszottak az operatív törzs által meghatározott feladatok végrehajtásában.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

 A kormányhivatal munkatársai juttatták el a védőfelszereléseket az alapellátásban dolgozó orvosoknak, tartották a kapcsolatot a kórházakkal, rendőrséggel, és ők feleltek a kontaktkutatásért is. A veszélyhelyzet ideje alatt a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság is működött, bár személyes találkozók helyett elsősorban telefonon és videokonferencián egyeztettek. 

Takács Szabolcs szerint Veszprém megye jól vizsgázott a nehéz helyzetben, de még nem dőlhetünk hátra, a biztonsági intézkedések betartására továbbra is szükség van. Bár már nem kötelező, a kormánymegbízott továbbra is arra kér mindenkit, hogy ügyei intézéséhez kérjen előzetes időpontot. A hivatalvezető egyúttal a maszkok és kézfertőtlenítők használatára is felhívta a figyelmet.

Soós Gyula őrnagySoós Gyula őrnagy

Az álláskeresők száma megyénkben is nőtt, de a kormánymegbízott szerint ez elsősorban nem az elbocsátásoknak, hanem a korábban külföldön dolgozó honfitársaink hazaköltözésének tudható be. Az álláskeresőknek jó hír, hogy a most kezdődő balatoni turisztikai szezonban idén is szükség lesz a dolgos kezekre, de a vezetői értekezleten Soós Gyula őrnagy (az MH katonai igazgatási és központi nyilvántartó parancsnokság 3. toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka) egy másik lehetőséget is bemutatott. 

A Honvédelmi Minisztérium ugyanis speciális önkéntes tartalékos szolgálatot hirdetett, melynek toborzásában partnerként a kormányhivatal is részt vesz. A katonai szolgálat iránt érdeklődők információkhoz juthatnak a kormányablakokban, ahol a regisztrációs lapot is kitölthetik. 

illusztráció: MH HFKPillusztráció: MH HFKP

A program július 1-jén indul, a katonai szolgálat ideje hat hónap, mely a későbbiekben meghosszabbítható, vagy szerződéses katonai szolgálatra változtatható – de persze a programban résztvevők a hat hónap letelte után mindenféle kötelezettség nélkül abbahagyhatják katonai szolgálatukat. A féléves kiképzés idején a napi munkaidő nyolc óra, melynek leteltét követően a tartalékosok hazamehetnek. A bruttó 161 ezer forintos jövedelem mellett ingyenes étkezést és útiköltség térítést is biztosítanak számukra, valamint szükség esetén igénybe vehetik a Magyar Honvédség egészségügyi ellátórendszerét. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
A Benedek-hegy alatti utcát, ami ma már inkább egy kedvelt sétaút, mint forgalmas ipari rész hivatalosan Tobak utcának hívják. Az elnevezés nem véletlen, hiszen valamivel több, mint 100 éve még javában tevékenykedtek a bőrkészítők itt. Őket hívták tobakosoknak, a Laczkó Dezső Múzeum által szervezett piknik-sorozat első állomásán pedig az ő történetüket lehetett megismerni szombaton.
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.