2020. október 20.
//
Vendel névnap

A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből

Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.

A kormányhivatalban a veszélyhelyzet kihirdetése óta sem állt meg az élet – Takács Szabolcs kormánymegbízott a hosszú idő után első vezetői értekezlete előtt vázolta az elmúlt időszak történéseit a sajtónak. Elmondta, hogy a legtöbb feladat a Népegészségügyi Főosztályra hárult, akik főszerepet játszottak az operatív törzs által meghatározott feladatok végrehajtásában.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

 A kormányhivatal munkatársai juttatták el a védőfelszereléseket az alapellátásban dolgozó orvosoknak, tartották a kapcsolatot a kórházakkal, rendőrséggel, és ők feleltek a kontaktkutatásért is. A veszélyhelyzet ideje alatt a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság is működött, bár személyes találkozók helyett elsősorban telefonon és videokonferencián egyeztettek. 

Takács Szabolcs szerint Veszprém megye jól vizsgázott a nehéz helyzetben, de még nem dőlhetünk hátra, a biztonsági intézkedések betartására továbbra is szükség van. Bár már nem kötelező, a kormánymegbízott továbbra is arra kér mindenkit, hogy ügyei intézéséhez kérjen előzetes időpontot. A hivatalvezető egyúttal a maszkok és kézfertőtlenítők használatára is felhívta a figyelmet.

Soós Gyula őrnagySoós Gyula őrnagy

Az álláskeresők száma megyénkben is nőtt, de a kormánymegbízott szerint ez elsősorban nem az elbocsátásoknak, hanem a korábban külföldön dolgozó honfitársaink hazaköltözésének tudható be. Az álláskeresőknek jó hír, hogy a most kezdődő balatoni turisztikai szezonban idén is szükség lesz a dolgos kezekre, de a vezetői értekezleten Soós Gyula őrnagy (az MH katonai igazgatási és központi nyilvántartó parancsnokság 3. toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka) egy másik lehetőséget is bemutatott. 

A Honvédelmi Minisztérium ugyanis speciális önkéntes tartalékos szolgálatot hirdetett, melynek toborzásában partnerként a kormányhivatal is részt vesz. A katonai szolgálat iránt érdeklődők információkhoz juthatnak a kormányablakokban, ahol a regisztrációs lapot is kitölthetik. 

illusztráció: MH HFKPillusztráció: MH HFKP

A program július 1-jén indul, a katonai szolgálat ideje hat hónap, mely a későbbiekben meghosszabbítható, vagy szerződéses katonai szolgálatra változtatható – de persze a programban résztvevők a hat hónap letelte után mindenféle kötelezettség nélkül abbahagyhatják katonai szolgálatukat. A féléves kiképzés idején a napi munkaidő nyolc óra, melynek leteltét követően a tartalékosok hazamehetnek. A bruttó 161 ezer forintos jövedelem mellett ingyenes étkezést és útiköltség térítést is biztosítanak számukra, valamint szükség esetén igénybe vehetik a Magyar Honvédség egészségügyi ellátórendszerét. 

Söge
Kovács Bálint