Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Nem elég csak letenni az autót

2020. június 17. 4:00
A koronavírus-járvány kapcsán hozott intézkedések között az egyik első volt, hogy ingyenessé tették az egész országban a közterületi parkolást. Most viszont, a pandémiás helyzet végéhez közeledve, amikor az élet kezd visszatérni az eredeti kerékvágásba, a forgalmasabb városrészeken kezd káoszba fulladni a parkolás, ezzel együtt megjelentek a szélvédőkön a jogos büntetőcédulák is.

Április 6-tól ingyenes a parkolás a közterületeken, ezt az intézkedést a kormány azzal indokolta anno, hogy így is lassítani akarják a vírus terjedését azáltal, hogy csökkentik a tömegközlekedési eszközökön való zsúfoltságot.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy ez az intézkedés egészen a veszélyhelyzet végéig fennmarad, tehát amíg nem döntenek a rendkívüli helyzet végéről, a magyar városokban, köztük Veszprémben sem kell fizetni a parkolásért.

Ugyanakkor a KRESZ szabályai nem változtak, tehát aki tilosban és szabálytalanul parkol, az továbbra is számíthat büntetésre.

Olvasóink és kollégáink tapasztalatai szerint is az utóbbi időben Veszprém belvárosában az átlagosnál is nehezebb lett szabad és szabályos parkolót találni. Ez a jelenség arra vezethető vissza, hogy többen ülnek autóba és használják ki az ingyenes parkolás lehetőségét, mint a járványhelyzet előtti időben.

Mivel a home office időszaka már megszűnőben van, és a boltok is újra kinyitottak, sokkal többen járnak a belvárosban, mint a járvány alatti hónapokban, amikor valóban kiürültek az utcák. Ugyanakkor a tömegközlekedéshez nem tértek vissza ilyen arányban az emberek.

Mindez a belvárosban kaotikus állapotokhoz vezet, az autók szabálytalanul és egymást, valamint a többi közlekedőt akadályozva parkolnak.

Felkerestük az önkormányzat Közterület-felügyeleti csoportját, Réfi Ferencné csoportvezetőtől pedig megtudtuk, hogy a leginkább érintett területek a Fortuna udvar, az Óváros tér és a Vár utca. Ezeken a területeken tapasztalják a legtöbb szabálytalanságot és fokozott ellenőrzéseket is végeznek, amelynek célja többek közt, hogy védjék a szabályosan közlekedőket.

A közterület felügyelők egyébként a törvény értelmében akkor szabhatnak ki büntetést, ha az autósok a közúti közlekedés szabályait, ismertebb nevén a KRESZ-t megszegik. Ezek közül az egyik leggyakoribb a Megállni tilos, vagy Várakozni tilos szabályok megszegése, ilyenkor a büntetés 10.000 Ft.

Mozgássérült helyen történő jogosulatlan parkolás esetében 50.000 Ft-ot kell fizetni.

Az országgyűlés kedden szavaz a rendkívüli jogkörök megszüntetéséről, várhatóan pedig hamarosan az ingyenes parkolás is megszűnik és újra fizetőssé válik a parkolás szerte az országban, ezzel együtt pedig a veszprémi belvárosban is normalizálódhat a helyzet.

Addig is íme néhány pillanatkép a belvárosról és a jelenlegi parkolási morálról.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.