2020. július 9. // Lukrécia névnap

73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben

Panziók, szállodák, balatoni vízi csúszdák és kalandparkok fejlesztése valósult meg az elmúlt években a Kisfaludy Turisztikai Programban. A projekt új szakaszába lépett, amelynek keretében összesen 60 milliárd forintból újulhatnak meg a legfeljebb 8 szobával rendelkező vidéki magán és egyéb szálláshelyek országszerte, köztük Veszprémben is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. koordinálásával zajló program 2017 óta ad lehetőséget a szálláshelyek megújítására mintegy 300 milliárd forintos keretösszegből. Az elmúlt három évben több mint 670 vidéki panzió és 74 száz szoba alatti szállás fejlesztése valósulhatott meg összesen 54 milliárd forintból. Ennek köszönhetően ma már 2000 újonnan létrejött és 4700 felújított szoba, valamint 2451 többségében családbarát szolgáltatás várja az üdülni vágyókat – mondta el Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója Porga Gyula polgármesterrel tartott közös veszprémi sajtótájékoztatójukon pénteken, ahol a program legújabb fejleményeiről számoltak be.

Horváth megfogalmazása szerint meggyőződésük, hogy a siker és a túlélés egyetlen útja a fejlesztés, ezért azok a járvány alatt sem álltak le, a jövőben pedig ismét nagy volumenű beruházások valósulnak meg.

Május 25-én jelent meg a Magánszálláshelyek és Egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű pályázatuk, amely összesen 60 milliárd forintos keretösszegből nyújt lehetőséget a vidéki térségben működő, legfeljebb 8 szobával rendelkező magánszálláshelyeknek szobáik felújítására, szobánként 1 millió forintot biztosítva a fejlesztésekre. A program célja kettős: a családi és kisvállalkozások támogatásán túl a szezonalitás csökkentését is szeretné elérni a zrt.

A pályázat benyújtása június 4-én indult el, a jelenlegi adatok szerint pedig már 12165 pályázat érkezett be 37796 szoba megújítására. Az átlagos megpályázott összeg 3 millió forint volt, míg a teljes beérkezett támogatási igény 37,06 milliárd forint. A legtöbb pályázatot Somogy mellett Veszprém megyéből nyújtották be – árulta el a részleteket a vezérigazgató.

Veszprém megyében egyébként összesen 2895 magánszálláshely működik, amelyek 8799 szobával rendelkeznek, tehát a program keretében ennyi újulhat meg az év végéig. Ha mindenki pályázik, több mint 8,7 milliárd forint támogatás érkezhet a megyébe. A támogatásból Veszprémben 73 magánszálláshely jogosult 194 szoba megújítására.

Porga Gyula polgármester a rendkívüli fejlesztési lehetőség kapcsán úgy fogalmazott, a turizmus a megye és a város egyik legfontosabb ágazata, a koronavírus pedig épp ezt érintette hátrányosan. Az élet lassan ugyan kezd visszatérni a normál kerékvágásba, de szükség van a gazdaság beindítására is.

Ráadásul az is ismert, hogy bár látnivalók és rendezvények tekintetében nagyon gazdag Veszprém, ha egy időben érkezik a városba nagyobb tömeg vendégként, a szálláshelyek hamar elfogynak. „2023-ban Európa Kulturális Fővárosa leszünk, és fontos, hogy színvonalas, ugyanakkor családias hangulatú, barátságos szálláshelyeket tudjunk kínálni a térségbe érkező számos hazai és külföldi vendégnek. Ugyanakkor a hosszú távú fenntarthatóságra is kell gondolni a szálláshelyek és a szolgáltatások színvonalának fejlesztésénél, ez pedig egy kiváló lehetőség rá, ezért minden érintettet biztatok, hogy vegyenek részt a programban saját vállalkozásuk és a városuk gyarapítása érdekében is” – hangsúlyozta a polgármester.

A Kisfaludy Program pályázatait július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat pedig még ezen a nyáron folyósítják a nyertes pályázóknak, akiknek év végéig kell megújulniuk. A pályázat benyújtásához segítséget nyújtanak az országszerte létrehozott Kisfaludy pontok is – Veszprémben ilyennek számít a Tourinform iroda –, ahol az érdeklődők a hét 7 napján napi 10 órában kaphatnak tájékoztatást. Emellett telefonos ügyfélszolgálat is működik a +36 1 05100 670-es számon, valamint egy oktató videóanyag is elérhető a kisfaludyprogram.hu oldalán és a Turisztikai Ügynökség honlapján, amely lépésről lépésre vezeti végig a pályázókat az űrlapon. Pályázni a fenti kritériumokon kívül az tud, aki rendelkezik érvényes regisztrációval a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén, továbbá 2019-ben is működött és rendelkezett érvényes működési engedéllyel.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést
Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést
Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Július 10-től Veszprémbe is kérhetik a rendelésük kézbesítését az IKEA.hu weboldalán a vásárlók, akik jövő péntektől vehetik át termékeiket.
Hamarosan összeérnek az elmúlt évek útfejlesztései
Hamarosan összeérnek az elmúlt évek útfejlesztései
Utolsó fázisához érkezett az északi iparterület úthálózatának fejlesztése: az összesen 3,3 milliárd forintos projekt keretében a Pápai úton és a Kistó utcán folynak munkálatok jövő tavaszig.
Fiatalok vigyáznak ránk a Balatonnál
Fiatalok vigyáznak ránk a Balatonnál
Ezen a nyáron is a Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozata, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal elsősegélynyújtói óvják a strandolók biztonságát. 19 balatoni strandon 320 önkéntes teljesít szolgálatot a szezonban.
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
2020. július 9. // Lukrécia névnap