2022. november 26.
//
Virág névnap

A bugyogó első olvasata

2010. január 19. 12:25
Petőfi Színház
Carl Sternheim vígjátékának olvasópróbáját kedd délelőtt tartották a Petőfi Színházban. A darabot Valló Péter rendezi.

- Carl Sternheim kitűnő német író, a Brecht előtti nemzedék legnagyobb alakja. Olyan témákat boncolgat, ami a XX. század hajnalán Németországra is jellemző volt, és most nálunk is aktuális - mondta el Valló Péter. - Adott egy fortyogásban lévő társadalom, útvesztőbe kerül sok ember, nyílik szét az olló a rétegek között.
A bugyogó görbe tükröt tart elénk, társadalmi szatíra kispolgárokról, nyárspolgárokról, karikatúraszerű. Persze előadás közben mindenki inkább a szomszédjára ismer rá és nem önmagára, de már csak ilyenek vagyunk. Tartalmas, jó vígjáték ez sok gondolattal, vidám percekkel. Kihívás ez a nézőnek, hogy milyen értékek mentén él vagy nevet másokon, talán önmagán. Az elmúlt évadban sikerrel tudtam megmutatni a veszprémi közönségnek, milyen, ha drámát rendezek, most szeretném, ha látnák, milyen az, ha vígjátékot állítok színpadra.


Valló Péter

Valló Péter az előző évadban az Édes Anna című produkciót rendezte Veszprémben. Az előadás a Sopronban szervezett Vándorfesztiválon díjat nyert.

vehir.hu

További cikkek

A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
November huszonnyolcadikán hétfőn, a Veszprém megyei igazgatói műhely közművelődési szakmai workshopot tart a Pannon Köztérben.
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Csütörtök délután a Csikász galériában bemutatták a Cholnoky-sorozat harmadik részét, Cholnoky László: Fekete szárnyak című válogatást.
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
Szerda délután a november tizenkilencedikei nemzetközi férfinap adott apropót az ünneplésre.
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem volt ismeretlen Európa és az európai döntéshozók előtt, viszont igazán reflektorfénybe csak most került, kevesebb mint 100 nappal az Európa Kulturális Fővárosa év nyitóünnepsége előtt. November elején Brüsszelben a Liszt Intézetben tartották a magyar program bemutatóját nemzetközi sajtóérdeklődés közepette, az eseményen pedig jelen volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő, akit arról is kérdeztünk, hogyan vélekednek a veszprémi EKF programról más képviselők a folyosói beszélgetések során.