Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Így szabadulhatunk meg legegyszerűbben a karanténkilóktól

2020. június 22. 4:00
Tudományos kutatás is megerősíti, hogy a karantén alatt felszaladtak a kilók a magyarokra. Megnéztük, hogy mennyivel mutat többet a mérleg átlagosan a magyar fürdőszobákban, és dietetikus segítségével tanácsokat is adunk, hogy hogyan szabadulhatunk meg ezektől.

Nem csak pszichésen, hanem fizikailag is megterhelő volt a karantén sokak számára, ez pedig elsősorban a felszedett kilókban nyilvánul meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara közös kutatása májusban zajlott és 3000 ember válaszából állapították meg, hogy átlagosan a magyarok hány felesleges kilóval gyarapodtak a járvány alatt.

De mielőtt elárulnánk a kutatás eredményét, fontos felidézni, hogy a hosszú otthon töltött időszak alatt sokan sütéssel és főzéssel ütötték el az idejüket és ez bizony óhatatlanul is meglátszik a derékbőségen.

Persze sokan merültek el ebben az időben az egészséges táplálkozás rejtelmeiben is, de mivel a testmozgás jóval kevesebb volt, akár a napi rutinszerű munkába járás is kimaradt az emberek életéből, szintén a kilók növekedését idézte elő.

Ezek alapján a kutatás eredményei szerint a magyarok átlagosan 1 kg-ot híztak a karantén alatt.

Volt persze példa arra is, hogy valakinek pont a home office időszaka segített az egészséges életmód elsajátításában, a kutatásban résztvevők közül minden tizedik ember mondta azt, hogy többet tudott sportolni az utóbbi időben.

Megkérdeztünk egy képzett dietetikust arról, hogy mit tegyünk, ha nálunk is felszaladtak plusz kilók?

Csík Orsolya hat pontban szedte össze, hogy mit tudunk tenni egészségünkért, kifejezetten az étkezési szokásaink változtatásával. Hozzáteszi, nem csoda, hogy sok ember felesleges kilókkal hagyta abba a karantén időszakot. Sokunkra a stressz, az unalom úgy hat, hogy elkezdünk nassolni, többet enni a szükségleteinknél. De egy-két kiló, amivel a legtöbb ember távozott a négy fal közül, még nagyon könnyen leadható.

  1. Tervezzük meg az étkezésünket, és tartsunk ki mellette: igazából az étkezés is olyan, mint minden más, hogy ha tervezés áll mögötte, akkor ‘’sikeresebbek’’ tudunk benne lenni. A random bevásárlás, ételkészítés, illetve a majd eszek valamit valahol hozzáállás soha nem vezet jóra. Amikor van egy egészséges étrend tervünk az motiváló lehet.
  2. Tápláld megfelelő étellel a tested: nem mindegy, hogy mit eszünk, az ételeink táplálóak legyenek, azaz tartalmazzanak fehérjét, zsírt és szénhidrátot a megfelelő arányban, illetve vitaminokat, ásványi anyagokat és sok-sok rostot. Például ha megeszünk egy édes péksüteményt, az nem tartalmaz az egyszerű szénhidráton, zsíron és fehérjén kívül sok egyéb hasznos dolgot a szervezetünk számára, így ezeket a fajta ételeket üres kalóriáknak nevezzük. Az ilyen fajta ételek fogyasztása lehet, hogy pillanatnyilag kielégítő, de a szervezetünk attól még minőségileg éhezni fog, így hamarabb éhesek is leszünk, ezek kerülését javaslom.
  3. Okosan nassoljunk: azt értem ez alatt, hogy ne édességeket, chipseket, ropogtatni valókat válasszunk, helyette inkább egészséges snackeket, mogyoróféléket, olajos magvakat, gyümölcsöt, tejtermékek együnk mértéket tartva.
  4. Zöldség: szerintem erről sokat nem kell írnom, mindenki tudja, hogy nem a szénhidrátcsökkentett kakaós csigától fogunk lefogyni és egészségesebbek lenni, hanem a sok-sok zöldségtől.
  5. Vezessük le a feszültséget: erre a legjobb módszer a sport és persze nem a hűtőnyitó karizom erősítésére gondolok. Nagyon sokat segíthet akár egy séta, relaxáció, meditáció is. A nyugodtság a kiegyensúlyozott emberek egészségi állapotán is meglátszik, és ehhez szervesen kapcsolódik a testtömegünk is.
  6. Aludjunk eleget: az optimális és elegendő alvás, elengedhetetlen a súlyunk megőrzése és visszanyerése érdekében. Az alvás segíti az éhséget szabályzó hormonok működését, így aki kellő mennyiségű időt tölt a párnák között az kevésbé fogja kívánni másnap a szénhidrátcsökkentett kakaós csigát.
Hajas Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.