A Bizottságban ugyanis kételyek
merültek fel ezen termények környezetre és egészségre gyakorolt hatását
illetően, melyre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai
Gyógyszerügynökség (EMEA) is felhívta figyelmét. A szóban forgó termények
egyike a német vegyipari vállalat, a BASF által termelt burgonyafajta, amely
magas keményítő-tartalmának köszönhetően a papír-, illetve textiliparban,
valamint állati takarmányként kerülne felhasználásra. A burgonyával szemben
felmerülő legnagyobb aggály, hogy az antibiotikumokra rezisztens géneket is
hordoz. A másik két kukoricafaj jelentősége pedig abban áll, hogy sokkal
ellenállóbbak a rovarokkal szemben.
Az ügy legérzékenyebb pontja,
hogy a Bizottság immár harmadszorra kéri fel belső szakosított szervét, az
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot a termények felülvizsgálatára, annak
ellenére, hogy az már két ízben az emberi egészségre ártalmatlannak
nyilvánította azokat. A tagállamok ugyanakkor rendkívül megosztottak a
génmódosított termények kérdésében. A környezetvédelmi biztos, Sztavrosz Dimasz
a két kukoricafaj betiltását támogatja, míg más biztosok Európa génmódosított
terményekre való nyitottságát kívánják hangsúlyozni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági
Hivatalt – melynek döntéseit a Bizottság legtöbb esetben elfogadja – számos
támadás éri a kérdésben, mivel vizsgálatainak alapját a biotechnológiai ipar
által szolgáltatott adatok jelentik.
A Greenpeace és a Föld Barátai
nemzetközi környezetvédelmi civil szervezetek az Európai Élelmiszerbiztonsági
Hatóság reformját sürgetik, hogy biztosítsák annak tudományos megalapozottságú
és pártatlan döntéseit. Véleményük szerint egyértelmű, hogy maga a Bizottság
sem bízik szakosított szervében. A Bizottság ennek ellenére támogatja
élelmiszerbiztonsági hivatalát, mondván, továbbra is szoros együttműködésben
dolgozunk az EFSA-val, és támogatjuk az ügynökséget abban, hogy a genetikailag
módosított termények hosszú távú környezeti hatásait vizsgálja.