2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult

A sportuszodát jövőre, az Aranyos-völgyi hidat 2023 végén használhatjuk majd először – derült ki Hegedűs Barbara alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az alpolgármester jelentést adott a Modern Városok Programban zajló fejlesztések jelenlegi állapotáról. Ez az a program, amelynek részleteiről 2016-ban kötött megállapodást Porga Gyula polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök, és ami 13 projektben mintegy 130 milliárd forint értékben fejleszti a város közlekedési, gazdasági, kulturális és sport infrastruktúráját.

2016-ban állapodott meg a miniszterelnök és a polgármester2016-ban állapodott meg a miniszterelnök és a polgármester

Jelenleg a sportuszoda építésén a leginkább szemmel látható a haladás: a létesítményt várhatóan a  jövő év elején adják át, hogy a tesztüzemet követően aztán az év első felében a veszprémiek birtokukba vehessék. Az épület több mint 11 milliárd forintból jön létre.

Szintén előrehaladott állapotban vannak az állatkerti fejlesztések, itt a Modern Városok Program mellett a Területi Operatív Programon keresztül uniós forrásokat is felhasználnak. Jelenleg az oktatóház és a rendezvényépület kialakítása zajlik.

Kapcsolódó cikk
Zöld utat kapott az új tornacsarnok építése
Hamarosan megkezdődhet a Veszprémi Torna Club (VTC) új, európai színvonuló tornász gyakorló csarnokának építése a Városi Stadionban.

A sport területén is történtek előrelépések a járványhelyzet ideje alatt: az önkormányzat megkapta az igényelt többletforrást a tornász gyakorló építéséhez, melynek kivitelezése a nyár során elkezdődhet, és várhatóan jövő év végéig készül el. A tornász gyakorlóhoz hasonlóan a Csermák Antal Zeneiskola nyáron induló belső felújítását is a jövő év végéig valósítják meg, igyekeznek azt úgy ütemezni, hogy a jövő ősszel kezdődő tanévre már a diákok rendelkezésére álljon.

Hegedűs Barbara alpolgármester rámutatott: a kormány a koronavírus okozta gazdasági visszaesés ellenére sem nyirbálta meg a Modern Városok Program költségvetését, sőt, plusz forrásokat is biztosít a fejlesztések zavartalan megvalósítására. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Az iparos park fejlesztésére – ami részben a VKSZ Zrt. fejlesztési területén, részben a Jendrassik-Venesz iskolában valósul meg – szintén többletforrást igényelt az önkormányzat, a kormány pedig már döntött is arról, hogy 3,5 milliárddal emeli a célra fordítandó összeget. A szakképzést támogató beruházás várhatóan 2021 végére, 2022 elejére, több ütemben készülhet el.

Szintén több ütemben zajlik majd a Petőfi Színház rekonstrukciója, ami a Modern Városok Program legnagyobb volumenű fejlesztése lesz városunkban. Elsőként a régi zeneiskola épülete és környezete esik át egy átalakításon – egy jövő év elején kezdődhet meg, és 2022-ben készülhet el. Ezt követően a színház főépülete és környezete is megújul, itt azonban még a tervezési fázisban tartanak, hiszen a komplex fejlesztés alapos előkészítést igényel. Ha elkészül, egy a modern kor követelményeinek megfelelően, de a történelmi hagyományaihoz is hűen felújított épületbe költözhet vissza a társulat.

A régi zeneiskolával kezdődik majd a színház rekonstrukciójaA régi zeneiskolával kezdődik majd a színház rekonstrukciója

Sokan várják az Aranyos-völgy fölött átívelő új hidat is, ami a szakemberek szerint a Dózsaváros és a Haszkovó összekötésével harmadával csökkentheti a belváros autós forgalmát. A “városképbe illeszkedő, a Séd-völgy természetes környezetét minél kevésbé megzavaró, egyszerű, elegáns, de mégis modern” hídra 2023 utolsó hónapjaiban hajthatunk majd fel először.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?