2021. július 23.
//
Lenke névnap

Újra találkozhattak a Szemle írói és olvasói

Bemutatták a Veszprémi Szemle összességében 57., idei második számát pénteken a megyei könyvtárban.

Az eredetileg a könyvtár előtti lépcsőhöz meghirdetett esemény az elmúlt napok kormanyzati döntéseinek köszönhetően végül az épület Kisfaludy-termébe költözhetett. Az előző lapszám virtuális, a Veszprém Televízió segítségével megvalósult prezentációja után ismét személyesen találkozhattak a folyóirat barátai. 

Ezt, az újra találkozás örömét emelte ki Porga Gyula polgármester is a helyszínen. Mint mondta, jó újra együtt lenni, hosszúnak tűnt az a három hónap, amíg ezt nem tehettük meg. A nehéz időszaknak sok fontos tanulsága volt. Megerősítette bennünk azt, hogy az ember társas lény, nagyon tud hiányozni, ha nem nézhetünk egymás szemébe, nem tudunk emberek között, közösségként létezni.

A polgármester arról is beszélt, hogy a kultúra, a sport, a közösségszervezés olyan feladatai a városnak, amiket önként vállalt, és amiket ugyan nem kötelező ellátnia – lehet működni ezek nélkül is, ezt megtapasztalhattuk az elmúlt hónapokban –, de igazából senki nem szeretne egy ilyen, üres városban élni.

A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)

Ami a lapszám tartalmát illeti: több írás is foglalkozik a veszprémi vár épületeinek felújításairól, az értékek feltárásáról, megőrzéséről és közkinccsé tételéről. A pandémiából éppen csak kilábalva igazán aktuális olvasmány az 1918-as világjárvány, a spanyolnátha helyi lefolyását és kezelését ismertető szöveg – dr. Földesi Ferenc munkájáról néhány héttel ezelőtt a vehiren is olvashattak.

Kapcsolódó cikk
Amikor Veszprém utoljára szembenézett egy világjárvánnyal
Iskolák bezárása, hangversenyek szüneteltetése, folyamatos szellőztetések elrendelése. Ezek mind akár a koronavírus járvány óvintézkedései is lehetnének, pedig száz évvel ezelőtt hozták őket a nagy spanyolnátha idején, ami Veszprémen is végigment.

Mindezek mellett Rainer Pál feldolgozta a Dalegyesület zászlajának történetét, Csiszár Miklós köszöntötte a 80 éves M. Tóth Antalt, és sajnos két újabb nekrológot is közölnie kellett a folyóiratnak: a most megjelent számban dr. Varga Miklóstól és Wöller Istvántól búcsúznak.

 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. Kiderült, kiket láthatunk a színpadon és mely borászok termékeit kóstolhatjuk meg.
A lakosságot legkevésbé terhelő megoldást várnak a veszprémi képviselők a kormánytól a rátóti katonai bázis ügyében
A lakosságot legkevésbé terhelő megoldást várnak a veszprémi képviselők a kormánytól a rátóti katonai bázis ügyében
Egyhangú szavazással kérik a Gyulafirátót mellett létesítendő katonai bázis terveinek újragondolását a kormánytól a veszprémi önkormányzati képviselők.
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
A vasárnap estig tartó fesztiválon többek között kihívással élő művészek életébe és alkotásaiba tekinthetünk bepillantást, valamint a társadalmi érzékenyítést elősegítő előadásokon vehetünk részt.
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
A professzionalizmus és a populizmus harcaként is lehetne értelmezni a Művészetek Házában megnyílt legújabb kiállítást. Az alkotó, Babinszky Csilla a hétköznapi életből vett tárgyakkal boncolgat messzemenő következtetéseket az életről, filozófiáról. Magas színvonalú kortárs művészet, nem csak a műértőknek.
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István költő, irodalomtörténész vendégeskedett csütörtök este a Dubniczay-palotában, a Bozsik Péter költő által vezetett Olvasólámpában.