2020. július 6. // Csaba névnap

Újra találkozhattak a Szemle írói és olvasói

Bemutatták a Veszprémi Szemle összességében 57., idei második számát pénteken a megyei könyvtárban.

Az eredetileg a könyvtár előtti lépcsőhöz meghirdetett esemény az elmúlt napok kormanyzati döntéseinek köszönhetően végül az épület Kisfaludy-termébe költözhetett. Az előző lapszám virtuális, a Veszprém Televízió segítségével megvalósult prezentációja után ismét személyesen találkozhattak a folyóirat barátai. 

Ezt, az újra találkozás örömét emelte ki Porga Gyula polgármester is a helyszínen. Mint mondta, jó újra együtt lenni, hosszúnak tűnt az a három hónap, amíg ezt nem tehettük meg. A nehéz időszaknak sok fontos tanulsága volt. Megerősítette bennünk azt, hogy az ember társas lény, nagyon tud hiányozni, ha nem nézhetünk egymás szemébe, nem tudunk emberek között, közösségként létezni.

A polgármester arról is beszélt, hogy a kultúra, a sport, a közösségszervezés olyan feladatai a városnak, amiket önként vállalt, és amiket ugyan nem kötelező ellátnia – lehet működni ezek nélkül is, ezt megtapasztalhattuk az elmúlt hónapokban –, de igazából senki nem szeretne egy ilyen, üres városban élni.

A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)

Ami a lapszám tartalmát illeti: több írás is foglalkozik a veszprémi vár épületeinek felújításairól, az értékek feltárásáról, megőrzéséről és közkinccsé tételéről. A pandémiából éppen csak kilábalva igazán aktuális olvasmány az 1918-as világjárvány, a spanyolnátha helyi lefolyását és kezelését ismertető szöveg – dr. Földesi Ferenc munkájáról néhány héttel ezelőtt a vehiren is olvashattak.

Kapcsolódó cikk
Amikor Veszprém utoljára szembenézett egy világjárvánnyal
Iskolák bezárása, hangversenyek szüneteltetése, folyamatos szellőztetések elrendelése. Ezek mind akár a koronavírus járvány óvintézkedései is lehetnének, pedig száz évvel ezelőtt hozták őket a nagy spanyolnátha idején, ami Veszprémen is végigment.

Mindezek mellett Rainer Pál feldolgozta a Dalegyesület zászlajának történetét, Csiszár Miklós köszöntötte a 80 éves M. Tóth Antalt, és sajnos két újabb nekrológot is közölnie kellett a folyóiratnak: a most megjelent számban dr. Varga Miklóstól és Wöller Istvántól búcsúznak.

 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.
Merre halad a világ?
Merre halad a világ?
Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Harmadik alkalommal rendez érzékenyítő fesztivált a Petőfi Színház júliusban.
A varázslat vissza tudja adni a hitet
A varázslat vissza tudja adni a hitet
Aki arra számít, hogy eláruljuk a nagy bűvésztrükkök titkát, azt ki kell, hogy ábrándítsuk a legelején. Kiss Richárd fiatal veszprémi bűvész is óvja a mágia titkát, de néhány praktikát elárult, hogyan érdemes figyelni a mágusok előadását. Sőt, megtudtuk, hogy a bűvészetnek valós gyógyító ereje is lehet.
2020. július 6. // Csaba névnap