2021. április 15.
//
Tas, Anasztázia névnap

Újra találkozhattak a Szemle írói és olvasói

Bemutatták a Veszprémi Szemle összességében 57., idei második számát pénteken a megyei könyvtárban.

Az eredetileg a könyvtár előtti lépcsőhöz meghirdetett esemény az elmúlt napok kormanyzati döntéseinek köszönhetően végül az épület Kisfaludy-termébe költözhetett. Az előző lapszám virtuális, a Veszprém Televízió segítségével megvalósult prezentációja után ismét személyesen találkozhattak a folyóirat barátai. 

Ezt, az újra találkozás örömét emelte ki Porga Gyula polgármester is a helyszínen. Mint mondta, jó újra együtt lenni, hosszúnak tűnt az a három hónap, amíg ezt nem tehettük meg. A nehéz időszaknak sok fontos tanulsága volt. Megerősítette bennünk azt, hogy az ember társas lény, nagyon tud hiányozni, ha nem nézhetünk egymás szemébe, nem tudunk emberek között, közösségként létezni.

A polgármester arról is beszélt, hogy a kultúra, a sport, a közösségszervezés olyan feladatai a városnak, amiket önként vállalt, és amiket ugyan nem kötelező ellátnia – lehet működni ezek nélkül is, ezt megtapasztalhattuk az elmúlt hónapokban –, de igazából senki nem szeretne egy ilyen, üres városban élni.

A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)A vár 1894-ben (Fortepan / Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele)

Ami a lapszám tartalmát illeti: több írás is foglalkozik a veszprémi vár épületeinek felújításairól, az értékek feltárásáról, megőrzéséről és közkinccsé tételéről. A pandémiából éppen csak kilábalva igazán aktuális olvasmány az 1918-as világjárvány, a spanyolnátha helyi lefolyását és kezelését ismertető szöveg – dr. Földesi Ferenc munkájáról néhány héttel ezelőtt a vehiren is olvashattak.

Kapcsolódó cikk
Amikor Veszprém utoljára szembenézett egy világjárvánnyal
Iskolák bezárása, hangversenyek szüneteltetése, folyamatos szellőztetések elrendelése. Ezek mind akár a koronavírus járvány óvintézkedései is lehetnének, pedig száz évvel ezelőtt hozták őket a nagy spanyolnátha idején, ami Veszprémen is végigment.

Mindezek mellett Rainer Pál feldolgozta a Dalegyesület zászlajának történetét, Csiszár Miklós köszöntötte a 80 éves M. Tóth Antalt, és sajnos két újabb nekrológot is közölnie kellett a folyóiratnak: a most megjelent számban dr. Varga Miklóstól és Wöller Istvántól búcsúznak.

 

Söge
Domján Attila

További cikkek

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
Már csak a vírus áll a városi uszoda és a veszprémiek között
Már csak a vírus áll a városi uszoda és a veszprémiek között
Mely fejlesztések az EKF prioritásai, mikor használhatjuk végre a veszprémi sportuszodát, mennyire gyengítette meg a város gazdaságát a koronavírus? Porga Gyula polgármester a helyi televíziónak adott interjújában az aktuális helyzetről beszélt.
14 bámulatosan szép könyvtár
14 bámulatosan szép könyvtár
Talán nem nekik jut a legnagyobb megbecsülés a munkaerőpiacon, de ők dolgozhatnak az egyik legszebb környezetben. A könyvtárosok világnapján 14 lenyűgöző könyvtárt mutatunk a világból.
Kancsók, szekrény és óra a Sédben
Kancsók, szekrény és óra a Sédben
Megjelent a Séd folyóirat idei második száma.
Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan évvel ezelőtt az emberiség olyasmit vitt véghez, amit korábban egyetlen fajnak sem sikerült: elhagytuk a bolygónkat és kiléptünk a világűrbe.