Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Porga: reagálni kell a kiesésekre

2020. június 25. 15:30
Porga Gyula polgármester közleményében tájékoztatott a város gazdasági helyzetéről, amelyet teljes terjedelmében közlünk az alábbiakban.

Kedves Veszprémiek!

A koronavírus járvány gyakorlatilag minden tervünket felülírta legyen szó a programokról, vagy a költségvetési sorainkról. Az év elején tervezett és fontosnak gondolt tételek azonnali újragondolást igényeltek, amikor megkezdődött a vírus elleni védekezés és sorra zártak be intézményeink. Láthattuk, hogy ebben a helyzetben a vírus elleni védekezést előtérbe helyezve új fontossági sorrendet kell felállítanunk.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel egyelőre nehéz pontosan számolni.

Áprilisban már szembesültünk a parkolás, a gépjárműadó és az intézményi bevételek csökkenésével. Most, hogy az élet lassan visszaáll a korábbi kerékvágásba, ismét a költségvetés módosítására van szükség. Az iparűzési adó várhatóan 400 millió forint, az idegenforgalmi adó 45 millió forint bevétel kiesést jelent az idei évre. Jelen pillanatban ezekkel számolhatunk és ezekre a kiesésekre kell reagálnunk mielőbb.

További kiadást jelentett, hogy támogatást biztosítottunk a bajba került vállalkozásoknak a Helyi Vállalkozásokat Támogató Közalapítványon keresztül a munkaerő-megtartásra, vagy a fennmaradáshoz szükséges átalakításra kedvező hitelfeltételekkel. Továbbá az önkormányzati támogatások köre kiegészült a krízistámogatással is, de a civil,- és sportegyesületeket is támogattuk nyári táborok szervezésének anyagi hozzájárulásával és plusz költségként felmerült a védekezésre szánt maszkok, fertőtlenítők beszerzése is.

A nehéz helyzetben fájdalmas döntéseket kellett meghoznunk annak érdekében, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön. Átcsoportosításokra és megvonásokra is szükség volt, beleértve a kisebb fejlesztések, felújítások, sport,- és civil támogatások körét, az intézményi működési kiadásokat is. Az intézményeink számára is egy fegyelmezettebb, takarékosabb, feszesebb gazdálkodást irányoztunk elő.

Ugyanakkor külön figyeltünk arra, hogy a szociális szféra dolgozóinak jutalmazása ne maradjon el a rendkívüli helyzetben sem. Nem lehetünk elég hálásak az elmúlt hónapokban tanúsított helytállásért, ezért munkájuk elismeréseként 20 millió forinttal támogatjuk a szociális dolgozókat.

Veszprém, 2020. 06. 23.

Porga Gyula

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.