2020. szeptember 20. // Friderika névnap

Közel 120 millió forintot kapott munkahely megőrzésre a Herendi Porcelánmanufaktúra

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében 657 manufaktúrában dolgozó munkavállalót lehet segíteni.

A kormány 118 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Herendi Porcelánmanufaktúrának a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, amellyel 657 munkavállaló kaphatta meg a teljes fizetését a veszélyhelyzet ideje alatt - jelentette ki az erről szóló szerdai sajtótájékoztatón Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

Elmondta, a koronavírus miatti járványhelyzet okozta gazdasági válság enyhítésére indított program keretében a kormány országosan összesen 25 milliárd forintot fordított bértámogatásra. A programra 14500 cég pályázott, amelynek köszönhetően 180 ezer munkavállaló kapott bértámogatást. A vállalkozások mérettől függetlenül, a néhány főt alkalmazóktól egészen a nagyokig pályáztak. Egy-egy cég átlagosan 2 millió forintot kapott. Kiemelte, a munkahelyteremtő programnak köszönhetően 20 ezer ember tudtak munkába állítani. Kutatás-fejlesztésre 13 milliárd forintot fordított a kormány.

Veszprém megyében 620 vállalkozás kért munkahelyvédelmi támogatást. Itt 1,6 milliárd forinttal 11 ezer munkavállalónak tudtak segíteni.

A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, Simon Attila kiemelte: a hirtelen jött válsághelyzet következtében a cég mintegy 50 országgal folytatott kereskedelmi együttműködése egyik napról a másikra állt le, a legérzékenyebben a turizmus visszaesése érintette őket. Mivel a vállalatnál nehezen pótolható munkaerőről van szó, a most kapott állami támogatásnak nagy jelentősége van. A cég ezen kívül saját stratégiát is kidolgoztott a munkavállalói megtartására. A Herendi a veszélyhelyzet alatt sem állt le, mialatt különösen nagy figyelmet fordítottak az egészségügyi védekezésre. Ennek köszönhetően egyetlen koronavírusos embert sem azonosítottak a manufaktúrán belül- mondta.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: nemcsak Herenden, hanem az egész térségben jelentős támogatást jelent a kormány gazdaságvédelmi akcióterve. A programnak köszönhetően voltak olyan cégek is -köztük veszprémiek is-, amelyek nem csak bértámogatásra, hanem fejlesztésre is sikeresen pályáztak.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselőjeOvádi Péter, a térség parlamenti képviselője

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
Kovács Rajmund szerint versenyt fut az idővel az önkormányzat
A keddi közgyűlés témáiról tartott sajtótájékoztatót szombaton Kovács Rajmund független képviselő.
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Palliumot küldött az érseknek a pápa
Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen
Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók.
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
Mintegy 120 ezer éves emberi lábnyomokra bukkantak Szaúd-Arábiában
A mai Szaúd-Arábia területén egy kis csapat Homo sapiens 120 ezer éve megállt, hogy élelmet szerezzen és igyon egy sekély tó vizéből, melyhez a minden mai állatnál hatalmasabb tevék, bölények és elefántok is jártak - olvasható a Science Advances aktuális számában közölt tanulmányban.
2020. szeptember 20. // Friderika névnap