Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lézeres szemműtét - amikor már unja a szemüveget

2020. június 26. 16:55
Sokan azért vállalják be a lézeres szemműtétet, mert elegük lesz az állandó szemüvegviselési kényszerből.

Ha jól áll, szemüveget viselni divatból is lehet, de nem kell, hogy ez határozza meg, hogy jól látunk-e vagy sem.  Ezek a dioptria nélküli szemüvegek szépek, vagy éppen bolondosak, divatos kiegészítői a ruhatárunknak, de bármikor levehetők következmények nélkül. 

Olyan is van, amikor muszáj szemüveget viselni, például munkahelyi védőeszközként vagy otthon a kertben, amikor a sövényt vágjuk. Ha vége a munkának, akkor ezek is szögre akaszthatók és nem befolyásolják, hogy mennyire látjuk élesen a környezetünket.

A szemüveg egyetlen valós alternatívája a lézeres szemműtét

Ha viszont már ahhoz is szemüveget kell viselni, hogy - kis túlzással - megtalálja a szemüvegét, és olyan alapvető tevékenységekben is korlátozza, mint a fürdőzés, sportolás, akkor ideje elgondolkodni az alternatív lehetőségeken.

A kontaktlencse évtizedekig valós kihívója volt a szemüvegnek: láthatatlanul adta vissza az éleslátás élményét. 

A kontaktlencse sokba kerül és problémás

De túl magas az ára, körülményes a higiénikus használata és a szem irritációja gyakran bekövetkezik. A kontaktlencse túlhordás, ami - valljuk be nem egyszer bekövetkezik - kötőhártya gyulladáshoz vezethet. Folyamatosan figyelni kell a tárolásra, a kézmosásra és a fáradt, dehidratált szem nehezebben tűri meg magán.

Ha meg félrecsúszik és úgy kell kihalászni oldalról, vagy kiesik és keresgélni kell a padlón – ezt minden lencseviselő szívből utálja. Különösen, ha indulás előtti, utolsó pillanatban történik.

Hosszútávon ráadásul egyáltalán nem olcsó, egy év alatt könnyedén kétszázezer forintba is kerülhet.

A lézeres szemműtétet egyszer kell kifizetni és egy életre szól

Ha csak a költségeket nézzük, akkor egy lézeres szemműtét két szem esetén 220-600 000 forint között mozog. Ez 1-3 évnyi kontaktlencse, vagy 5-10 minőségi szemüveg ára.

Vegyük hozzá, hogy többé nem kell attól félni, hogy kiesik/félrecsúszik a lencse vagy tönkremegy, megkarcolódik, elveszítjük a szemüveget.  Érthető, hogy sokan választják a lézeres szemműtétet költséghatékony és kényelmes alternatívaként (forrás: Budai Szemészet).

Kik alkalmasak a lézeres szemműtétre?

Minden 18. életévét betöltött ember, aki még nem múlt el 60 éves, alkalmas lehet lézeres szemműtétre, ha szeme anatómiája is megfelel az alkalmassági kritériumoknak. Mínuszos dioptria esetén, azaz rövidlátóknál -12 dioptriáig, pluszos dioptria esetén, távollátóknál pedig +6 dioptriáig vállalják a fénytörési hibák korrekcióját. További feltétel, hogy legalább egy év el kell, hogy teljen dioptria romlás nélkül, ez azt jelenti, hogy bár 18 év az alsó korhatár, többnyire 21-23 éves korra áll meg a szem romlása, tehát eddig általában várni kell a műtéttel.

Mennyire biztonságos a lézeres szemműtét?

Az orvosi beavatkozások közül a lézeres szemműtét az, amelyiknél a legnagyobb biztonsággal mondható meg előre a pontos eredmény. Ha 4,5 dioptriát akarnak eltüntetni, akkor pontosan annyi változás fog bekövetkezni.

A kezelés teljesen biztonságos, a modern eljárások néhány percig tartanak és teljesen fájdalommentesek. A legújabb típusú kezeléseknél ráadásul csak 1-2 nap a lábadozási idő, és az éleslátás élményét már pár órán belül megtapasztalhatja az ember!

Ha tehát megunta a szemüveget vagy a kontaktlencsét és hosszútávra meg akar szabadulni minden nyűgtől, gondtól és kiadástól, amivel a lencseviselés vagy a szemüveg jár, válassza a lézeres szemműtétet!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.