2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Ismét személyesen találkozhattak a retorikai klub tagjai

Több hónap online térben eltöltött idő után kedd este ismét személyesen találkoztak a Toastmasters Veszprémi Retorikai Klub tagjai a Séd-völgyében. A találkozón új elnököt is választottak, valamint megtudtunk néhány érdekességet, hogy hogyan fejlesztik egymás kommunikációs készségeit a tagok.

Gyakorlatilag az élet minden területén hasznosíthatók azok a készségek, amelyeket a Toastmasters Retorikai Klub tagjai sajátítanak el hétről hétre. A világszinten 350 ezer, ebből Veszprémben 24 tagot számláló közösség azt tűzte a zászlajára, azért találkoznak hétről hétre, hogy fejlesszék saját és egymás kommunikációs, retorikai és adott esetben vezetői képességeiket.

Mivel a járványhelyzet nem tette lehetővé a személyes találkozókat, az elmúlt hónapokban online tartották a kapcsolatot, kedd este viszont ismét személyesen, a Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren jöttek össze, ráadásul a szervezet élére új elnököt is választottak.

A csoport 2017-ben alakult Veszprémben és lett tagja a nemzetközi szervezetnek, ami már idestova 90 éves múltra tekint vissza.

Jelmondatuk:

A tudásért jössz, a közösségért maradsz

A találkozón Pusztai Ádám újonnan megválasztott elnök a sajtó érdeklődésére elmondta, hogy a Toastmasters-ben nem csak a helyes beszédre, hanem az előadásmód különböző aspektusaira is nagy hangsúlyt helyeznek, így a logikus előadás mellett például a testbeszéd is előkerül.

Tagjaik teljesen különböző korosztályból és területről érkeztek, egyetemisták mellett felsővezető is csatlakozott a csoporthoz és vesz részt aktívan az interaktív foglalkozásokon, amit a nemzetközi szervezet képzései szerint tartanak.

Fontos, hogy a találkozók alkalmával különböző projekteket, témákat dolgoznak fel, a tagok pedig egymást értékelik, közösen segítenek fejlődni, hogy mindenki egyre jobb legyen a saját maga által meghatározott területen. Tehát lehet, hogy valaki az egyetemi szóbeli vizsgájára szeretné előadói képességeit fejleszteni, míg más sales-es munkaköréhez szeretné hasznos tudással felvértezni magát. De a Toastmaster-en megszerzett tudás hasznos lehet egy állásinterjú előtt is, vagy vezetői szerepkörben egyaránt.

Pusztai Ádám elmondta, hogy évente választanak új elnököt, az ő célkitűzése pedig az lesz, hogy a meglévő tagok tovább tudjanak fejlődni a mentorrendszer által, az új tagokat pedig minél hatékonyabban vonják be a közös foglalkozásokba.

A Toastmasters Retorikai Klubhoz bárki csatlakozhat, nincs felvételi eljárás, viszont ahhoz, hogy hatékonyan fejlessze valaki a kommunikációs készségeit, fontos, hogy meg tudja határozni azt, hogy milyen úton szeretne elindulni, mely képességei szorulnak fejlesztésre.

A tagok véleménye szerint ez nem egyik napról a másikra történik, hosszú hónapok kitartó munkájával viszont látványos eredményeket lehet elérni.

Példaként említették, hogy egy 5-7 perces előadás is több órás felkészülést igényel, hogy az tényleg megfelelő legyen.

Kevesen tudják, de a világon létezik retorikai világbajnokság is, amelyen belül különböző kategóriák is vannak, mint például a humoros előadások, de nagyotmondó, egyfajta Háry János-szerű szekció is létezik.

A magyarok egyébként évről évre jól szerepelnek ezeken a versenyeken, annak ellenére, hogy nem anyanyelvükön, hanem angolul kell a színpadra lépnie a résztvevőknek.

A Toastmasters veszprémi csoportját legegyszerűbben a Facebook-on lehet elérni, itt várják az újabb tagok jelentkezését is.

Kapcsolódó cikk
A tudásért mész, a közösségért maradsz
Nem tudod, mi legyen a kedd esti programod? Tudtad, hogy van egy hely Veszprémben, ahol szárnyakat adnak a szavaidnak? Egy hely, ahol a magabiztosságot mondatról mondatra szeded magadra. Egy hely, ahol Steve Jobs és Winston Churchill is tátott szájjal tanulna. Ez a Toastmasters Veszprém Retorika Klub, ami csak arra vár, hogy neked segítsen fejlődni.
Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
A közösségi tervezés hiányát és a Látó-hegy hermetikus elválasztását nehezményezték az ellenzéki képviselők a 8-as út déli felújításával kapcsolatban. Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon az évtizedes projekttörténet fontosabb fejezeteiből is idéztek.
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap