2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Száll a füst, sípol a gőzös

Nosztalgiavonatokat közlekedtet a Balaton északi partján a MÁV a nyári hónapok első hétvégéin.

A Balatonról mindenkinek vannak kellemes gyerekkori emlékei, nem véletlen, hogy a Balaton és a retro olyan népszerű párosítás. Ha pedig a vonatokat is bevonjuk a nosztalgiázásba, tényleg pazar élményben lehet részünk.

A múlt századot idézte meg a MÁV csoport a hétvégén (és most kivételesen nem az állomások, a kocsik és a menetrend állapotára gondolok). A vonatok szerelmeseinek igazi csemegét jelentettek a Budapestről induló és a Balaton északi partján közlekedő retro járatok, amelyek a ’60-as és ’70-es évek tömegközlekedését idézték meg. A vasúttársaság több járműtípust is pályára küldött – a legrégebbi a 424-es gőzmozdony volt, amit 1924 és 1958 között gyártott a MÁVAG, ezek a nyolcvanas évekig forgalomban voltak.

Míg a 424-es ránézésre is történelmi időket idéz, az M41-es dízelmozdonytól az én szívem már kevésbé ver hevesen, az 1973 és 1984 között gyártott széria egyes példányai a mai napig kiveszik a részüket a MÁV-nak a természet erőivel folytatott heroikus szélmalomharcából. 

De láthattunk – és kipróbálhattunk – svéd (M61) és szovjet (M62) gyártmányú mozdonnyal vontatott kocsikat is, amiken normál díjszabással utazhattunk. Ezek a különlegességeket eredeti festésükkel közlekedtették, amire tényleg felkapja a fejét az ember, és a nosztalgia áhitatával szájtátva bámulunk a mozdonyokra, amikor azok elhaladnak előttünk a vasúti átjáróban.

Bár minderről most múlt időben számoltunk be, az se csüggedjen, aki lemaradt: augusztus első hétvégéjén újra hadrendbe állnak a nosztalgiajáratok, a pontos indulási idők a MÁV-csoport honlapján találhatók

Képek
Söge
Hajas Bálint
Tál Dominik

További cikkek

Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
A közösségi tervezés hiányát és a Látó-hegy hermetikus elválasztását nehezményezték az ellenzéki képviselők a 8-as út déli felújításával kapcsolatban. Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon az évtizedes projekttörténet fontosabb fejezeteiből is idéztek.
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap