2020. augusztus 15. // Mária névnap

Minden várakozást felülmúlt a roham a kedvező vállalkozói hitelekért

Egy hónap alatt 12 ezer vállalkozás érdeklődött a Kavosznál a válság enyhítésére létrehozott hitel valamely formája iránt - mondta Veszprémben Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

Minden korábbi becslés felülmúlt az a vállalkozói roham, ami egy hónap alatt a Kavosz Zrt. „nyakába esett”. Május közepe óta 12 ezer vállalkozás érdeklődött, és több mint 5 ezer már igényelte is a kedvező hitelek valamely formáját - mondta Krisán László a koronavírus miatti gazdasági nehézségek kezelésére indított új programról azon a csütörtök délutáni veszprémi tájékoztatón, ahol a Széchenyi Kártya Programban megjelent legújabb hitelkonstrukciókról beszélt.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében tartott előadáson elmondta, a május 18-án indított új hitelek célja, hogy a kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro, kis- és középvállalatokat forráshoz juttassák. Ennek érdekében 5 új hitelkonstrukciót vezettek be, melyek célzottan a válságra nyújtanak megoldást. A program, -mivel nincs két egyforma kkv és a járványhelyzetre sincs fix megoldás, - egy olyan mixet alkot, amelyben bértámogatásoktól elkezdve az adminisztrációs hitelekig és kamattámogatásokig sok minden van.

Az egyelőre csak az év végéig élő program során folyószámla, -munkahelymegtartó, likviditási és beruházási hitelt, valamint agrártámogatási hiteleket lehet felvenni minden eddiginél kedvezőbb kondíciókkal, rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatti fix kamattal - mondta.

Krisán László csütörtök délután (július 2.) tartott előadást VeszprémbenKrisán László csütörtök délután (július 2.) tartott előadást Veszprémben

Krisán elmondása szerint a hitelkonstrukciókat a vállalkozások visszajelzései alapján alkották meg. A veszélyhelyzet kihirdetésekor adatokat kértek be a VOSZ-tól és az iparkamarától, majd azonnal monitorozni kezdték a piaci szereplőket, akik partnerek is voltak a pénzügyi megoldások kialakításában. Úgy fogalmazott: nagy fiúkról van szó, el tudják és el is mondták a vállalkozások, hogy mi a problémájuk. A válsághitel-programot rövid idő alatt, másfél hónap alatt kellett kidolgozniuk, hogy minél gyorsabban segítsék a vállalkozásokat. A bankok 80%-a partner a hitelprogramban.

 A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke, Markovszky György szerint érdemes minimum meggondolni, valamely hitel felvételét, hisz olyan kedvező konstrukciókkal vehetők fel, amelyek még sosem voltak, és lehet, hogy évekig nem is lesznek Magyarországon.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Szita: a megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai
Szita: a megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai
A megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai, időarányosan már túlteljesítették a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett vállalásaikat - közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Zalaegerszegen.
A katonai eskü egy életre szól
A katonai eskü egy életre szól
Péntek reggel 31 katona tett ünnepélyes esküt a veszprémi Kossuth-laktanya udvarán, akik sikeresen elvégezték az alapkiképzést. Az ünnepségen Zentai László ezredes hangsúlyozta: az eskü egy életre szól.
Hétvégére lezárják a nyolcas Várpalotát elkerülő szakaszát
Hétvégére lezárják a nyolcas Várpalotát elkerülő szakaszát
Az út felett átívelő gyalogos hidat bontják.
Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
A folklórra fókuszáló fesztivált az EKF projekt is támogatja. Navracsics Tibor kormánybiztos szerint a rendezvény erősíti a 2023-as programsorozat arcélét.
Óvatosan, ha szabadság üzemmódba kapcsol az agyunk
Óvatosan, ha szabadság üzemmódba kapcsol az agyunk
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és az UNIQA Biztosító közös prevenciós rendezvényt tartott csütörtök délelőtt az alsóörsi strandon. Bár a strandolás veszélyei széles körben ismertek, minden évben ugyanazokra a hibákra kell felhívni a figyelmet. Videós összefoglalónkban megmutatjuk ezeket.
2020. augusztus 15. // Mária névnap