2023. június 5.
//
Fatime névnap

Minden várakozást felülmúlt a roham a kedvező vállalkozói hitelekért

Egy hónap alatt 12 ezer vállalkozás érdeklődött a Kavosznál a válság enyhítésére létrehozott hitel valamely formája iránt - mondta Veszprémben Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

Minden korábbi becslés felülmúlt az a vállalkozói roham, ami egy hónap alatt a Kavosz Zrt. „nyakába esett”. Május közepe óta 12 ezer vállalkozás érdeklődött, és több mint 5 ezer már igényelte is a kedvező hitelek valamely formáját - mondta Krisán László a koronavírus miatti gazdasági nehézségek kezelésére indított új programról azon a csütörtök délutáni veszprémi tájékoztatón, ahol a Széchenyi Kártya Programban megjelent legújabb hitelkonstrukciókról beszélt.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében tartott előadáson elmondta, a május 18-án indított új hitelek célja, hogy a kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro, kis- és középvállalatokat forráshoz juttassák. Ennek érdekében 5 új hitelkonstrukciót vezettek be, melyek célzottan a válságra nyújtanak megoldást. A program, -mivel nincs két egyforma kkv és a járványhelyzetre sincs fix megoldás, - egy olyan mixet alkot, amelyben bértámogatásoktól elkezdve az adminisztrációs hitelekig és kamattámogatásokig sok minden van.

Az egyelőre csak az év végéig élő program során folyószámla, -munkahelymegtartó, likviditási és beruházási hitelt, valamint agrártámogatási hiteleket lehet felvenni minden eddiginél kedvezőbb kondíciókkal, rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatti fix kamattal - mondta.

Krisán László csütörtök délután (július 2.) tartott előadást VeszprémbenKrisán László csütörtök délután (július 2.) tartott előadást Veszprémben

Krisán elmondása szerint a hitelkonstrukciókat a vállalkozások visszajelzései alapján alkották meg. A veszélyhelyzet kihirdetésekor adatokat kértek be a VOSZ-tól és az iparkamarától, majd azonnal monitorozni kezdték a piaci szereplőket, akik partnerek is voltak a pénzügyi megoldások kialakításában. Úgy fogalmazott: nagy fiúkról van szó, el tudják és el is mondták a vállalkozások, hogy mi a problémájuk. A válsághitel-programot rövid idő alatt, másfél hónap alatt kellett kidolgozniuk, hogy minél gyorsabban segítsék a vállalkozásokat. A bankok 80%-a partner a hitelprogramban.

 A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke, Markovszky György szerint érdemes minimum meggondolni, valamely hitel felvételét, hisz olyan kedvező konstrukciókkal vehetők fel, amelyek még sosem voltak, és lehet, hogy évekig nem is lesznek Magyarországon.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.