Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása

2020. augusztus 5. 5:02
Sok háztartásban gyűlnek a műanyag palackok arra várva, hogy a sárga szelektív kukába kerüljenek. Pedig az újrahasznosítás nem csak abban merülhet ki, hogy a megfelelő színű tárolóba dobjuk a műanyagot.

Kreatívan is fel lehet használni ezeket a használt palackokat, ha pedig az otthoni lehetőségek is adottak, saját üvegházat is lehet építeni belőle. Erre nagyon jó nemzetközi példák is vannak, amelyekből a következőkben szemezgettünk.

A flakonból készült melegházak nem csak funkciójukban hasznosak azáltal, hogy a jövőben élvezhetjük majd az otthon termesztett zöldségek ízét, de már az elkészítés folyamata is érdekes közös program az egész családnak. Bár a szerkezet elkészítése felnőtt segítséget igényel, de a palackokból a legkisebbek is bátran építkezhetnek.

fotó: Visharo/shutterstockfotó: Visharo/shutterstock

Az építkezéshez legalább 1000-1500 palackra lesz szükségetek, ezért ésszerű barátokkal, iskolatársakkal közösen összegyűjteni őket.

fotó: dengarden.comfotó: dengarden.com

Ha összegyűlt a kívánt mennyiség, 11 lépésben lehet összeeszkábálni a melegházat. Mutatjuk ezeket:

  1. Tegyük félre a kupakokat! (Ezek később mehetnek is a városban kihelyezett kupakgyűjtő szívbe.)
  2. Mossuk le a címkéket!
  3. Ollóval vágjuk le a palackok alját!
  4. Tervezzük meg az üvegház pontos méreteit! (Kb. 3x3x3m az ideális)
  5. Rögzítsük a tartóoszlopokat a talajhoz!
  6. Rögzítsük össze a földön a falak kereteit! Ne felejtsük el külön keretet hagyni az ajtónak sem!
  7. Gyűjtsünk össze olyan fa, bambusz vagy fém rudakat, amik beférnek a palackok szájába!
  8. Fűzzük fel a műanyag palackokat a fa, vagy fém rudakra!
  9. Szegeljük a palackokkal teli rudakat a kerethez!
  10. Szegeljük fel a kész, palackokkal teli falakat a tartóoszlopokhoz!
  11. A tetőt igazítsuk a házatok méreteihez, majd a két oldalát fedjük be műanyag palackokkal! Ha van otthon buborékfóliánk, azzal tudjuk még szigetelni a tető esetleg palack nélkül maradt részleteit.

A palackokból készült üvegház nemcsak melegen tartja a palántákat, de a palackok közti réseknek köszönhetően még vizet is tárol egy-egy heves esőzés után. Az üvegből készült konstrukciókkal ellentétben könnyen és olcsón javítható, hiszen csak egy újabb palackra kell kicserélni a sérült elemet.

Ha ezek után még mindig maradt felesleges palack otthon, lehet bátran kísérletezni fűszernövények termesztésével is! Mindehhez csupán pamutzsinórra lesz még szükség:

A növény mindig csak a szükséges mennyiségű vizet szívja fel a pamut zsinórokon keresztül. Pár deci vízzel hetekig is növekszik öntözés nélkül is.

fotó: ithinkwecouldbefriends.comfotó: ithinkwecouldbefriends.com

Mózer Viktória

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.