2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Rögtön kettő Zsebibaba is érkezett állatkertbe

Két benett kengurukölyökkel gyarapodott a Veszprémi Állatkert, akiket egyelőre még csak az anyjuk erszényében lehet meglátni, ha éppen kidugják a fejüket.

Valamikor a tavasz folyamán születettek meg azok a kengurukölykök, akik már elég nagyok ahhoz, hogy anyjuk erszényéből kidugják a fejüket és így ismerkedjenek a külvilággal.

Az állatkertben több benett kenguru is lakik, akik közül most két nőstény is újszülött kengurunak adott életet. Egyébként nem ritka, hogy állatkertben is szaporodnak, Veszprémben is több egyed képviseli a fajt.

A bennett-kenguru Ausztrália keleti és dél-keleti részén, a partmenti eukaliptusz erdőkben él. A sűrű növényzetet kedveli, ahol jól el tud rejtőzni, de általában a ritkásabb erdőrészekben és a szavannákon jár táplálék után. Éjszakai állat, a nappali órákat menedékbe húzódva pihenéssel tölti. Növényevő, elsősorban fűfélékkel táplálkozik. Alkalmanként a talajban ás vizet vagy nedvdús gyökereket keresve.

A hímek a párzási időszakban is csak egy napig maradnak együtt a nőstényekkel. A hímek gyakran megküzdenek egymással a nőstényekért és a táplálékért, erőteljes rúgásokkal és ökölharccal tarkítva. Az emlősök között egyedülálló módon a megtermékenyülés ellenére a nőstény fogamzóképes marad. Míg az anyaállat az első párzásból származó egyedet szoptatja, addig a másodikból származó embrió fejlődése megáll, csak az első utód elválasztása után folytatódik. A fiatalok, miután elhagyják anyjuk erszényét, még egy hónapig velük maradnak. A hímek különösen nagyobbak a nőstényeknél.

Mellső végtagjaikat nyalogatva hűtik le magukat, amikor izgatottak vagy melegük van. Alapvetően magányos állatok, de amikor elegendő táplálékot találnak, akkor előfordul, hogy legfeljebb 30 egyedből álló csoportokba verődnek. A bennett-kenguruk átlagosan 12-15 évig élnek. Régen szőrükért és húsukért is vadászták őket, valamint az erdőirtások is csökkentették egyedszámukat néhány helyen, ám az elmúlt évek helyreállításainak köszönhetően most élőhelyük nagy részén ismét gyakoriak.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
A közösségi tervezés hiányát és a Látó-hegy hermetikus elválasztását nehezményezték az ellenzéki képviselők a 8-as út déli felújításával kapcsolatban. Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon az évtizedes projekttörténet fontosabb fejezeteiből is idéztek.
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap