2020. október 30.
//
Alfonz névnap

Rögtön kettő Zsebibaba is érkezett állatkertbe

Két benett kengurukölyökkel gyarapodott a Veszprémi Állatkert, akiket egyelőre még csak az anyjuk erszényében lehet meglátni, ha éppen kidugják a fejüket.

Valamikor a tavasz folyamán születettek meg azok a kengurukölykök, akik már elég nagyok ahhoz, hogy anyjuk erszényéből kidugják a fejüket és így ismerkedjenek a külvilággal.

Az állatkertben több benett kenguru is lakik, akik közül most két nőstény is újszülött kengurunak adott életet. Egyébként nem ritka, hogy állatkertben is szaporodnak, Veszprémben is több egyed képviseli a fajt.

A bennett-kenguru Ausztrália keleti és dél-keleti részén, a partmenti eukaliptusz erdőkben él. A sűrű növényzetet kedveli, ahol jól el tud rejtőzni, de általában a ritkásabb erdőrészekben és a szavannákon jár táplálék után. Éjszakai állat, a nappali órákat menedékbe húzódva pihenéssel tölti. Növényevő, elsősorban fűfélékkel táplálkozik. Alkalmanként a talajban ás vizet vagy nedvdús gyökereket keresve.

A hímek a párzási időszakban is csak egy napig maradnak együtt a nőstényekkel. A hímek gyakran megküzdenek egymással a nőstényekért és a táplálékért, erőteljes rúgásokkal és ökölharccal tarkítva. Az emlősök között egyedülálló módon a megtermékenyülés ellenére a nőstény fogamzóképes marad. Míg az anyaállat az első párzásból származó egyedet szoptatja, addig a másodikból származó embrió fejlődése megáll, csak az első utód elválasztása után folytatódik. A fiatalok, miután elhagyják anyjuk erszényét, még egy hónapig velük maradnak. A hímek különösen nagyobbak a nőstényeknél.

Mellső végtagjaikat nyalogatva hűtik le magukat, amikor izgatottak vagy melegük van. Alapvetően magányos állatok, de amikor elegendő táplálékot találnak, akkor előfordul, hogy legfeljebb 30 egyedből álló csoportokba verődnek. A bennett-kenguruk átlagosan 12-15 évig élnek. Régen szőrükért és húsukért is vadászták őket, valamint az erdőirtások is csökkentették egyedszámukat néhány helyen, ám az elmúlt évek helyreállításainak köszönhetően most élőhelyük nagy részén ismét gyakoriak.

vehir.hu
Kovács Bálint