2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Zenélő ékszerdobozba vezetett a séta

Veszprémet 2019. október végén „A zene városa” címmel tüntette ki az UNESCO. A Tourinform Veszprém ennek kapcsán idén nyáron tematikus sétákat hirdetett, amelyeken bemutatják a legfontosabb nevezetességek mellett a zenéhez kapcsolódó látnivalókat is Veszprémben. A legelső ilyen sétán mi is ott voltunk.

A zenei tematikára épülő séta a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársainak és Kruppa-Jakab Éva idegenvezető közös ötlete volt, célja pedig nem kisebb, mint hogy az érdeklődő zenebarátok megismerkedhessenek azokkal a belvárosi helyszínekkel, amelyek kötődnek a város zenei múltjához és jelenéhez is.

A Tourinform Veszprém már régóta szervez hagyományos és tematikus sétákat is a városban, azonban ilyen, a zenei élettel összefüggő idegenvezetésre korábban még nem volt példa.

A séták exkluzivitását nem csak az UNESCO elismerése adja, hanem az idegenvezető személye is, hiszen Kruppa-Jakab Éva a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar szólistája is egyben, énektudását pedig egy-egy állomáson már az első alkalommal is bemutatta a sétán résztvevőknek.

Július 10-én délután az Óváros térről indult az első csapat és a már jól megszokott látnivalók mellett külön útba ejtették az olyan zenei nevezetességeket, mint a Hangvilla, a Tűztorony a maga verbunkos dallamával, vagy éppen Auer Lipót szülőházát is.

A tervek szerint a jövőben minden héten tartanak zenei idegenvezetéseket, ezek időpontjáról a Tourinform Veszprém oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.