2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón

Újabb fejezetéhez érkezett az illegális hulladéklerakók és a városi közszolgáltató véget nem érő szappanoperája. Most a Haszkovó 13. mellett alakult ki egy olyan lerakat, ami akár három társasházi lakás lomjait is kiteszi. A VHK munkatársai szerdán elszállítják a hulladékot, habár egyszerűbb megoldás is lehetett volna.

Ahogy a képeken is jól látszik, kanapékból, ágykeretekből, televíziókból és még számos háztartási eszközből egész hulladékkupac alakult ki a Haszkovó 13. társasház előtt, közvetlenül a szeméttárolók mellett a közterületen.

Ottjártunkkor éppen gyermekek játszottak az instabil bútorokon, egy idősebb úr pedig még számára értékes tárgyak után kutatott a halomban.

A lomtalanítás logisztikájára ugyan nagy erőket fektet a város a VHK (Veszprém Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.) segítségével, jelen esetben nem egy megszervezett lomtalanítási akcióról volt szó, hanem vélhetően egy – vagy több – közeli lakás hulladékai kerültek ki a közterületre.

A helyszínre Czaun János a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője is kilátogatott, aki a sajtó előtt figyelemreméltó adatokat is bemutatott arról, hogy a mögöttünk hagyott pandémiás időszak alatt mennyiben változott meg az emberek hulladékhoz való hozzáállása is.

Amíg a tavalyi év első felében a Kistó utcai hulladéklerakóba 8000 beszállítás történt, azaz 8000-szer vittek veszprémiek háztartási hulladékot, addig idén ez már most a duplája, 16000 alkalom.

Czaun János elmondta, hogy ez lenne az ideális eset, hogy a karantén-időszak alatt otthon felgyülemlett, vagy kiszelektált háztartási hulladékot elszállítják és lerakják a cég telephelyén. Erre ráadásul veszprémi lakícmkártyával rendelkezőknek bármikor ingyenesen lehetősége is lenne.

Czaun János a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetőjeCzaun János a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője

Amennyiben ez nem megoldható, akkor évente egyszer ingyenesen kérhető a lomtalanítás, amikor egy előre egyeztetett időpontban a cég munkatársai kimennek a helyszínre és elszállítják az ilyen jellegű hulladékot. Fontos, hogy társasházak esetében a közös képviselő feladata, hogy megszervezze és leegyeztesse az cég illetékeseivel ennek a szemétszállítási akciónak a menetét és időpontját.

A mostani ominózus esetben viszont nem történt ilyen előre egyeztetett akció, a hulladékokat egy – vagy több – lakó helyezte ki.

Czaun János hozzátette, hogy utólag ugyan történt bejelentés a társasház részéről, a cég pedig gondoskodik róla már másnap, hogy elszállítsa a szemetet, de kiemelte, hogy optimális esetben nem így, hanem előre egyeztetve történik ez a folyamat.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy munkatársai minden esetben gondoskodnak a közterek tisztaságáról, de ez nem egyszemélyes feladat, ugyanakkora felelőssége van az embereknek is abban, hogy ez a folyamat olajozottan működjön.

Ez két egyszerű szabály betartásával már meg is oldható:

  1. Az emberek tartsák be az ügymenetet, keressék bátran a VHK ügyfélszolgálatát információért és időpontért, az elszállításkor pedig személyesen legyenek jelen.
  2. Továbbá figyeljenek arra, hogy mi számít lomnak, mi az amit, el lehet szállítani, és milyen hulladék az, amit másfajta elhelyezést igényel. Például a ruhaneműk, a PET-palackok nem tartoznak háztartási hulladékok közé, ezeket szeméttárolóba és szelektív gyűjtőkbe is lehet és kellene helyezni. A műszaki eszközök, mint például televízió, vagy az akkumulátorok, autógumik veszélyes hulladéknak minősülnek, szintén nem a háztartási hulladékok elszállításánál kell kihelyezni őket, ahogy az építésből megmaradt szemetet sem.

A helyszínen Czaun János mellett Salga Balázs, a VKSZ Zrt. városgazdálkodási igazgatója is jelen volt, aki kiemelte, hogy a társaság honlapján minden lényeges információ megtalálható a lomtalanításról és a további hulladéktípusok elhelyezéséről, akinek mégis marad kérdése, az az ügyfélszolgátlaton keresztül telefonon is bármikor kérhet segítséget.

Czaun János és Salga BalázsCzaun János és Salga Balázs

Salga Balázs felhívta arra is a figyelmet, hogy Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, erre viszont nem elég infrastrukturálisan és a programok szemszögéből felkészülni, hanem fejben, a mindennapi tisztaság kérdéskörében is fel kell nőni a feladathoz. A mostani példa sajnos nem ezt támasztotta alá, viszont a közüzemi szolgáltató továbbra is végzi a munkáját és kéri a lakosságot, hogy kis odafigyeléssel és az egyszerű szabályok betartásával segítsék az ő munkájukat és akkor nem alakulnak ki hasonló állapotok a jövőben.

A Kistó utcai hulladékudvar kapuja nyitva áll minden hétköznap 08.00-17.00 között, szombatonként pedig 08.00-13.00 között.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Megtisztították az erdőt
Megtisztították az erdőt
Illegális hulladékhalmokat számoltak fel a 73-as út mentén a Bakonyerdő és a kormányhivatal munkatársai kedden.
Újabb kis lépés az illegális hulladék-elhelyezés elleni küzdelemben
Újabb kis lépés az illegális hulladék-elhelyezés elleni küzdelemben
A Damjanich utcában is felszereltek a hulladékot illegálisan lerakókra vadászó kamerákat – számolt be közleményében Gerstmár Ferenc, a városrész önkormányzati képviselője.
Egyetlen illegális szemetelő sincs már biztonságban
Egyetlen illegális szemetelő sincs már biztonságban
Kikerült a helyére az a 12 térfigyelő kamera, amellyel a VKSZ Zrt. a rendőrséggel együttműködve kívánja megelőzni, hogy az illegális hulladéklerakók elhelyezzék szemetüket a városban.
A Nagy Testvér már a szemetelőket is megfigyeli
A Nagy Testvér már a szemetelőket is megfigyeli
Új módszerrel lép fel a VKSZ Zrt. az illegális szemetelők ellen: a hulladéklerakás szempontjából gócpontnak számító helyszíneken térfigyelő kamerákat helyez el az elkövetők elrettentésére.
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.