Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vertikális kertekkel hűthetjük és tisztíthatjuk a városokat

2020. szeptember 17. 13:00
Veszprémben még jobbára csak a borostyán vagy a vadszőlő felfuttatása terjedt el, pedig ennél magasabb szintre is emelhetjük a függőleges kertészkedést, a házfalak növénnyel való befuttatásával ráadásul környezet- és emberbarátibbá tehetjük a városainkat is.

Nemrégiben rendeletet hozott a bécsi városi tanács az új épületek kötelező zöldítéséről – olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán. Az előírás szerint minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó- és ipari épület homlokzatának egyötödét növényeknek kell borítania – a szabályozás alól csak a családi házak, lakóparkok, nyaralók és kiskertek képeznek kivételt. A zöldítés ugyanakkor a régi épületek esetében is lehetségessé válik: aki így dönt, az akár 5200 eurót is igényelhet hozzá.

A bécsi vezetés azt reméli, a zöld homlokzatok elterjedésével eredményesen tudják majd hűteni a a város mikroklímáját és így elviselhetőbbé válik, illetve mérsékelhető lesz a nyári forróság.

Caixa Forum, Madrid / Fotó: verticalgardenpatrickblanc.comCaixa Forum, Madrid / Fotó: verticalgardenpatrickblanc.com

A zöldfalak – vagy ha jobban tetszik, vertikális kertek – jelensége nem új fogalom. Patrick Blanc francia botanikus már a 60-as években felvetette és kifejlesztette a függőleges kertészkedés koncepcióját és technikáját, miután rájött, hogy a túléléshez és a növekedéshez elsősorban vízre van szüksége a növényeknek, földre kevésbé. A trend aztán világszerte terjedni kezdett, az elmúlt években idehaza is, főleg a Mohány és Páfra csapatának köszönhetően, akik a Google irodájába és a Gödör Klub kültéri falába is telepítettek vertikális kertet.

Első olvasatra persze könnyen felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis mit kellett ezen feltalálni, hiszen a különböző kúszónövények szabadon burjánzása már az említett időpontnál jóval régebb óta élő megoldás. A nyáron harsogó zöld, ősszel bíbor színekben pompázó borostyán és vadszőlő szerelmesei például már évszázadok óta hagyják, hogy az akár teljesen benője a házukat – még akkor is, ha tudják, az olykor agresszíven terjeszkedő növény rövid úton képes lerántani a laza vakolatot. Előbbi ettől függetlenül még szép látvány és kétségtelenül rendelkezik a zöldfalak néhány előnyös tulajdonságával is: megjelenésénél fogva nyugalmat áraszt, ráadásul jobb hőszigetelést eredményez.

A klasszikus borostyánfal mondhatni a modern zöldfal elődje / Fotó: Domján AttilaA klasszikus borostyánfal mondhatni a modern zöldfal elődje / Fotó: Domján Attila

Egy klasszikus, borostyánnal benőtt épület ugyanakkor mégsem sorolandó a zöldfal kategóriába.

A vertikális kert fontos tulajdonsága ugyanis, hogy nem rongálja az épületet – éppen ellenkezőleg: véd a széleróziótól és a záporesők okozta sérülésektől is –, kialakítása pedig speciális technikát igényel.

Ma már erre többféle módszer is létezik, az alapjuk azonban viszonylag azonos: a házak falára egy rozsdamentes acél – vagy alumínium keretet kell elhelyezni, figyelve persze arra, hogy némi távolság maradjon a kert és a fal között a szigetelőanyag számára. A rácsra aztán vagy egy hálót vagy egy, az üvegházakban is használatos speciális textilt kell kifeszíteni, hogy a növények gyökereinek legyen mibe kapaszkodnia. Ezután jöhet a locsolás megoldása: ennek a legegyszerűbb módja, ha egy tápoldatadagoló-tartállyal kiegészített automata öntözőrendszert építünk be, amely a locsolótömlőkön keresztül minden növényhez elegendő vizet juttat, a maradékot, és az esővizet pedig összegyűjti és visszapumpálja később. Érdemes a vízszigetelésre is odafigyelni a hátfal nedvesedésének megakadályozása érdekében.

Hogy milyen növényt és milyen kompozícióban ültetünk a függőleges kertbe, az már teljesen az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva. Blanc és a világ legismertebb zöldfala, a párizsi Musée du Quai Branly homlokzata például úgy lett kialakítva, hogy az illeszkedjen az Afrika, Ázsia, Óceánia és Amerika ősi kultúráinak művészetét és tárgykultúráját bemutató múzeum karakteréhez, ezért a sűrű szövedéket alkotó növények az erdei aljnövényzet illúzióját keltik, a felszínét pedig helyenként hullámosan, egyenetlenül alakították ki, a természetes szabálytalanságot érzékeltetve. Azt azonban jó szem előtt tartani, hogy a növények az évszakokkal együtt változtathatják színüket, sűrűségüket, formálva az egész kompozíciót.

Musée du Quai Branly/ Fotó: verticalgardenpatrickblanc.comMusée du Quai Branly/ Fotó: verticalgardenpatrickblanc.com

Végső soron tehát ez is egy kert, ami időnként némi gondozást igényel – cserébe viszont az esztétikai élményen túl rengeteg haszonnal jár.

Az elmúlt években egyre nagyobb problémát jelent a városok légszennyezettsége, a szmog, a levegőtlenség, a szálló por, illetve a nyári hőség elviselhetetlensége, amelyek ellen a fák, parkok jelenlegi mennyisége nem nyújt elegendő védelmet. Ráadásul hiába ültetünk még több fát, jó idő, mire egy facsemete akkora lombkoronát növeszt, ami már hatékonyan felveszi a harcot a kibocsátott gázokkal, valamint a hőséggel szemben. Egy-egy zöldfal viszont sokkal gyorsabban tud burjánzó oázissá nőni, ezáltal biztosítani a levegő folyamatos cseréjét, illetve javítani a mikroklímát. A vertikális kertek ugyanis remek légkondicionálók, hiszen védik a falakat a közvetlen napsütéstől és az átmelegedéstől, míg egyébként télen hőszigetelő funkcióval bírnak.

Az persze nem titok, hogy egy vertikális kert telepítése nem olcsó mulatság, egy ilyen megoldással azonban a jövőbe fektetünk be.

Nyitókép: QUAI BRANLY JACQUES CHIRAC MUSEUM
https://www.verticalgardenpatrickblanc.com/

Bertalan Melinda
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.