Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az, hogy odafigyelsz a testedre, nem csak külsőség

2020. július 25. 4:00
Bár lassan talán itthon is kezd átmenni az üzenet, hogy a testünkkel törődni nem csak esztétikai kérdés, hanem a fizikai és a mentális egészség része, akad még tennivaló, és némi útbaigazítás sem árt, hogy mindenki megtalálja a saját módszerét. Szabados Gabriellával, a Body Shape Alakformáló Stúdió tulajdonosával az egyes lehetőségekről és az alakformáló stúdiók előnyeiről beszélgettünk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben nagyszabású, 3000 fő bevonásával készült kutatásról számolt be, miszerint a magyarok 24,1 százaléka meghízott a koronavírus-járvány alatt. A vizsgálat némi reménysugarat is felmutat: a válaszok alapján általában véve változatosabban, egészségesebben étkeztünk, minden 10. megkérdezett pedig úgy nyilatkozott, a karantén alatt többet tudott sportolni, illetve a vizsgálatban résztvevők 10,4 százaléka testsúlycsökkenésről számolt be.

A pozitív tendenciát Szabados Gabriella, a veszprémi Body Shape Alakformáló Stúdió tulajdonosa is megerősíti: „talán egy picit kezdünk „nyugatiasodni”, egyre inkább odafigyelünk az életmódunkra, változik a szemléletmód” – mondja. Testmozgás terén például az edzőtermek mellett kezdenek kivirágozni az alakformáló stúdiók is – igaz, mivel az emberek általában tartanak az újdonságtól, egy ilyen helyen pedig modern gépekkel találkozhatunk, még dolgozni kell a félelmek és előítéletek lebontásán. Ugyanakkor jó jel, hogy igen vegyes a stúdióba járók közössége: náluk is megfordult már 17 és 60 éves is, a fitnesz világában jártas vendég, aki kiegészítésként, vízhajtásra használja a gépeket, és olyan is, aki kicsit pocakosabb, de szeret kerékpározni, és ezt nem edzőteremben, hanem infra-vákuumos fekvőkerékpárban teszi.

Nem csak külsőség

Erre a szemléletváltásra nagy szükség is van, hiszen Európában még mindig vezetjük a legelhízottabb országok listáját. És akkor a folyamatos stresszről még nem beszéltünk, aminek a rohanó világunk, az állandó teljesítménykényszer miatt ki vagyunk téve, vagy arról, hogy mennyire káros tud lenni az ülőmunka, amit nem ellensúlyoz testmozgás, hiszen az életmódunk akkor is lehet egészségtelen, ha ez a ruhaméretünkön nem látszik.

Nagyon fontos lenne, hogy megtanuljunk odafigyelni a testünkre, tisztelni azt és törődni vele, és hogy arra is ráébredjünk, hogy edzőterembe, alakformáló stúdióba járni sem csak a külsőségekről és a tökéletes forma eléréséről szól, hanem rengeteg egyéb pozitív hozadékkal járhat.

Hogy csak egy egyszerű, személyes példát említsek, számomra a kellemesen elfárasztó esti edzések rendszeresítésének egyik extrája az volt, hogy megtanultam időben feküdni és kelni, aminek köszönhetően aztán másnap sokkal energikusabb voltam.

Otthon, edzőterem vagy alakformáló stúdió?

Megadni a testünknek a kellő tiszteletet tehát jó és fontos, ha pedig valaki már eddig a felismerésig eljut, nyilván elgondolkodik, melyik lenne a legjobb megoldás: otthon végigtolni egy Youtube edzést, futni a szabadban, csatlakozni egy csapathoz, az edzőtermi kondigépek mellett izzadni vagy a legmodernebb technikáját választani az alakformálásnak.

A válasz természetesen mindenkinek a saját habitusától függ, de ha valaki alapvetően nehezebben veszi rá magát a mozgásra vagy nem szívesen edz idegenek előtt, annak az előbbi opciók valószínűleg nem fognak beválni. Ilyenkor érdemes bejelentkezni egy alakformáló stúdióba. Egyrészt így nagyobb lesz a motiváció is, hiszen ahogy Gabriella is mondja, „sokakat már az motivál, ha van valahova egy időpontjuk és meg kell jelenniük. Én is ilyen típus vagyok: ha le van beszélve az edzés, ott vagyok és végigcsinálom, de ha nem, akkor más feladatot sorolok előre. Másrészt az edzőteremhez képest a stúdióban sokkal privátabb teret tudunk biztosítani, itt mindenkinek megvan a magánszférája.”

Ezen a ponton persze érdemes megjegyezni, hogy az alakformáló stúdiók között is fontos különbséget tenni, hiszen a városunkban is rengeteg szalon működik már, első pillantásra hasonlónak tűnő gépekkel és szolgáltatásokkal, valójában azonban mindegyik mást ad – teszi hozzá Gabriella.

Komoly érv ugyanakkor, hogy náluk például teljesen személyre szabhatóak mind az edzések, mind a testkezelések, de személyi edzésre is jelentkezhetünk. „Mindegyik gépet pontosan be tudjuk állítani annak megfelelően, hogy ki milyen céllal érkezik: fogyni szeretne, izmot építeni vagy éppen feszesíteni.”

A szakember bevonását egyébként sem érdemes megspórolni, hiszen gyakran nem vagyunk tisztában az alakformálás szabályaival, a lelkesedésünk nagyobb, mint a tudásunk, ami könnyen kudarchoz vezet.

„Nagyon sokan például, akik fogyni szeretnének, azt gondolják, az lesz a legjobb, ha minél erősebb fokozatra állítják a gépeket, mert így biztosan elérik a céljukat. Pedig éppen ellenkezőleg: a nehezebb gépi beállítással csak az izomépítést lehet beindítani, nem a fogyást” – magyarázza Gabriella.

De pontosan milyen gépről is beszélünk ilyenkor? A Body Shape veszprémi stúdiójában az edzéshez egy Infrashape Horizontal gépet használhatunk – tulajdonképpen egy fekvőkerékpárt, ahol hastól lefele egy zárt kapszulában tekerhetünk. Ezen belül akár 50 fokosra is felfűthető a levegő, így olyan, mintha egy szaunában végeznénk kardio edzést, míg a tekerést a vákuum nehezíti. Az élményt emellett kollagén-aroma és fényterápia egészíti ki, ami amellett, hogy feszesíti a bőrt, illetve hatásos módszer a striák, cellulit kezelésére, kiválóan relaxál.

Egy ilyen gép választása jó alternatíva lehet annak is, aki nagyobb súlyfelesleggel vág bele a fogyásba, és szeretné minimalizálni a sérülés esélyét, de például az úszás nem opció számára. „Ilyenkor mindig olyan mozgásformát kell választani, ami védi, kevésbé terheli az ízületeket, ami jó megoldás lehet addig, amíg le nem ment az az esetlegesen 10-15 kg plusz, ami után már lehet magasabb intenzitású edzésformára váltani. Mivel fekvőkerékpárról van szó, az Infrashape gépben a gerinc meg van támasztva, így az ízületekről leveszi a terhet” – mondja a szakember.

Fotó: UnsplashFotó: Unsplash

Az a bizonyos kétharmad

Ha már egyébként fogyásról, a testünkre való odafigyelésről beszélünk, nem felejthetjük el azt sem, hogy a mozgás csak az érem egyik oldala: a sikeres alakformálás 70%-ban az étkezésen múlik. Ezzel viszonylag tisztában is vagyunk, az információ azonban sokszor tévutakra visz bennünket: étkezési guruk tanácsait, ismerősök beszámolóit hallgatva mindenféle csodadiétába belevágunk – ahelyett, hogy a saját testünk, igényeink és szokásaink alapján próbálnánk meg étkezni.

A Body Shape-nél ezért személyre szabott étrend összeállítását is vállalják, előzetes konzultációt követően. Nagyon fontos, hogy mit eszünk, mit viszünk be a szervezetünkbe. Gyakran jönnek hozzánk is úgy vendégek, hogy már kipróbáltak különböző fehérjeturmix alapú diétákat. Ilyenkor mindig fogom a fejem, mert lehet, hogy a fehérjeturmix fogyaszt, de egyáltalán nem egészséges, és esetlegesen akár több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Olyankor viszont, ha valamilyen komoly betegség alakul ki – mivel nem vagyunk dietetikusok – nem vállalhatjuk az étrend elkészítését” – teszi hozzá Gabriella.

A test, amiben jól érzem magam

Bár az eddigiekben főleg az egészségügyi oldaláról néztük meg az alakformálást, teljesen oké az is, ha valaki már olyan „apróságokat” szeretne kezelni magán, mint a narancsbőr. A testpozitív üzenetek korában ugyan könnyű azt hinni, hogy ez már csak a tökéletesség hajszolása, de valójában

mindenkinek szíve joga eldönteni, hogyan érzi jól magát a bőrében: úgy, hogy büszkén vállalja a striáit, vagy éppen úgy, hogy inkább eltüntetné őket. A cél végső soron mindkét esetben az, hogy harmóniában legyünk magunkkal.

Mivel a stúdió komplex szolgáltatást nyújt, testkezelésekre is bejelentkezhetünk, amelyek szintén személyre szabhatók. „Egy többlépcsős folyamatban először egy részletes konzultáción vesz részt a vendég, amin egészségi állapot felmérés zajlik, illetve átbeszéljük, kinek mi a célja és mi érhető el a gépekkel” – mondja Gabriella. A multifunkcionális, öt technológiát magában foglaló Lipozero gépben a diétára vagy testmozgásra nem reagáló problémás testfelületeket is megdolgozó kavitációs technika mellett multipoláris rádiófrekvencia, vákuum, soft lézer és LED fényterápia segít a zsírbontásban-feszesítésben, de utóbbiak a fájdalomcsökkentésre, gyulladás-csökkentésre, sebgyógyulás serkentésre, a nyirokrendszer fokozására, ezáltal a bőrproblémák kezelésére is alkalmasak.

Emellett egy nyirokmasszírozó, zsírtörő, infra és fényterápiával, levegő ionizációval működő Rollshape gép is található a stúdióban, ami a feszesítés és a narancsbőr eltüntetése mellett a jó közérzet fenntartásában is segít. „Ezt a gépet gyakran használjuk izomláz, izomfájdalmak enyhítésére, edzések, testkezelések előtt és után a vérkeringés fokozására, de akár csak egyszerűen relaxációs céllal is. Gyakorlatilag egy kellemes masszázsról van szó, ami az ülőmunka, a stressz okozta fájdalmak enyhítésére is nagyon jó – mondja Gabriella.

A komplex csomagba egyébként egy extra is tartozik a Body Shape-nél, a lézeres tartós szőrtelenítés, ami havonta egyszer érhető el náluk. Ez megint olyan terület, ami mindenkinek az egyéni ízlésétől függ, de abban egyetérthetünk, hogy meglehetősen macerás folyton odafigyelni rá. „Ezzel szemben én magam is meglepődtem, hogy mennyire hatékony a gép és hogy mennyi időt és energiát meg lehet spórolni vele – avat be Gabriella. – Persze végleges szőrtelenítésről itt se beszélnék, de ha évente van egy emlékeztető villantás, azzal nagyon szépen fent tudjuk tartani az eredményt.” Hosszú távon pedig az árát is visszahozza a kezelés, ráadásul az eldobható borotvával szemben sokkal környezetkímélőbb megoldás.

Egy kis relax

Persze minden kezdet nehéz, és ez alól a testünkre való tudatos odafigyelés sem kivétel. Az első lépések után viszont szerencsére hamar bebizonyosodik, hogy jó döntést hoztunk, és igazából kívánni fogjuk ezt az élményt – ami tulajdonképpen nem csak az alakformálásról szól, hanem a feltöltődésről is. Végül is ez az, amire Gabriella szerint nagyon vágynak az emberek. „Mi például a karantén ideje alatt is nyitva tartottunk – persze korlátozottan és maximális odafigyelés mellett –, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mennyire szeretnek hozzánk járni, és épp ez az, ami nagyon hiányzik nekik. Ide magadon, vagy esetleg egy bikinin, váltó alsón kívül nem kell hoznod semmit, a törülközőtől, krémektől kezdve a fólianadrágon át az italokig mindent mi adunk. De az edzések sem csak sima edzések: rengeteg zenénk, sorozatunk van, amikkel közben szórakozhatnak a vendégek, és mindig gyertyákkal, fényekkel, finom illatokkal várjuk őket a kezelések során is. Olyan közeget teremtünk, ahonnan mindenki feltöltődve mehet haza.”

A Body Shape Alakformáló Stúdió 2017 májusában nyitotta meg kapuit Veszprémben. Szabados Gabriella korábban Budapesten élt, mint mondja, ott ismerkedett meg a stúdióban is használt speciális gépekkel, amikor pedig Veszprémbe költözött, szerette volna, ha itt is elérhetők lennének ezek a szolgáltatások. „Üzletileg is jó lehetőséget jelentett ez, de alapvetően a mai napig a pozitív visszajelzések motiválnak. Nagyon sokan járnak hozzánk és mindig jó látni, hogy mennyire szeretnek bennünket. Ez engem is tölt és arra késztet, hogy még tovább fejlődjek és minél több területen álljam meg a helyem.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.