Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Jót tesz a szívnek a csokoládé

2020. július 23. 10:41 // Forrás: mti
Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. "Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással".

Illusztráció: @jillwellingtonphotography_Illusztráció: @jillwellingtonphotography_

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta. Kilenc évet táfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama. A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL-szintjét.

Nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás. "A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból" - tette hozzá.

Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. "A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében" - magyarázta.

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.