2020. október 31.
//
Farkas névnap

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!

2020. július 26. 4:00
mti
Este nyolckor megjelentek az idei felvételi ponthatárok a felvi.hu oldalon.

A COVID évében a továbbtanulás sem olyan, mint máskor: a végzős középiskolásoknak otthon kellett teljesíteniük az utolsó hónapokat, egyedül kellett felkészülniük az érettségire – amiből ráadásul csak írásbelit tartottak –, és a legtöbbjüknek maximum online ballagás jutott, noha ezt a veszélyhelyzet megszűnése után néhány helyen kisebb méretben, osztályonként pótolták.

Fotó: vehir archívFotó: vehir archív

Elmaradtak az ilyenkor szokásos nagy pontváró rendezvények is, a vonalhúzás azonban ezúttal is ugyanúgy zajlott, mint minden évben: egy számítógépes algoritmus a jelentkezők elért pontszámai, a meghirdetett férőhelyek és a jelentkezők által felállított sorrendek összefésülése után könyörtelenül meghúzta a ponthatárokat.  A diákok 20 órától, a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról.

Fotó: MTIFotó: MTI

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. 

A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre

– ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI / archívFotó: MTI / archív

Bódis József elmondta: a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években.

A felvett elsőéves hallgatók számát nézve az ELTE az első,

amelyet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban. 

Fotó: MTI / archívFotó: MTI / archív

A legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Mesterképzésben idén 8 százalékkal magasabb a felvettek aránya, az első helyen itt is az ELTE áll, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ - közölte Bódis.

A Pannon Egyetem felvételi eredményeiről részletesen holnap számolunk be.

vehir.hu

További cikkek

Több hallgatót a felsőoktatásba!
Több hallgatót a felsőoktatásba!
Mind a bekerülő hallgatók összlétszámán, mind a természettudományi szakok iránt érdeklődők arányán lenne mit javítani a felsőoktatásban. Ennek érdekében valósította meg a Pannon Egyetem konzorciumi partnereivel együtt három évvel ezelőtt indított és hétfőn lezárult EFOP projektjét.
Nyilvánosak a pótfelvételi ponthatárai
Nyilvánosak a pótfelvételi ponthatárai
Nyilvánosak az idei pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések ponthatárai, a jelentkezők a felvi.hu oldalon böngészhetik, hogy bekerültek-e az általuk megjelölt oktatási formára. Azok a diákok, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, SMS-értesítést is kapnak eredményükről.
A pótfelvételizők sem maradnak le az államilag támogatott helyekről
A pótfelvételizők sem maradnak le az államilag támogatott helyekről
Kevesebb új hallgatót, várhatóan azonban jobb hallgatói minőséget hoz magával a 2020/21-es tanév a Pannon Egyetemen a friss felvételi eredmények tükrében. Optimista megközelítésre ad okot az is, hogy idén először a pótfelvételin is lehet még államilag támogatott szakokra jelentkezni – hangzott el az egyetem pénteki sajtótájékoztatóján.
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
Péntek reggel 9 órakor a német írásbelikkel folytatódnak országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.