2020. október 30.
//
Alfonz névnap

A pótfelvételizők sem maradnak le az államilag támogatott helyekről

Kevesebb új hallgatót, várhatóan azonban jobb hallgatói minőséget hoz magával a 2020/21-es tanév a Pannon Egyetemen a friss felvételi eredmények tükrében. Optimista megközelítésre ad okot az is, hogy idén először a pótfelvételin is lehet még államilag támogatott szakokra jelentkezni – hangzott el az egyetem pénteki sajtótájékoztatóján.

Dr Gelencsér András rektor elmondta, országos szinten visszaesett a jelentkezők száma, ami természetesen a felvételt nyert hallgatók létszámában is meglátszik: idén a Pannon Egyetemre összesen 1425 fő nyert felvételt, ami a tavalyihoz képest mintegy 500 fővel kevesebb. Ennek oka kevésbé a koronavírus, amely a felvételi jelentkezési időszak idején – februárban – Magyarországon még nem volt jelen, sokkal inkább a megváltozott felvételi követelményeknek tudható be: sokakat talán megrémisztett a kötelező nyelvvizsga feltétele, amit aztán az utolsó pillanatokban a kormány mégis visszavont, de az emelt szintű érettségi ténye is eltántoríthatott egyeseket – vélekedett a rektor.

Gelencsér szerint ugyanakkor borúlátás helyett a pozitívumokra érdemes koncentrálni: a lecsökkent létszám a hallgatói minőség javulását hozhatja magával, hiszen a belépési felvételek szigorodásával valószínűleg kisebb lesz majd a felvett hallgatók lemorzsolódásának aránya. Mivel pedig a Pannon Egyetem elsősorban kutatóegyetem, a kutatás-fejlesztési projektekbe is jobb esélyekkel tudják így bevonni a hallgatókat, akik majd a munkaerőpiacon is megállják a helyüket.

Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatás és akkreditációs rektori biztos szerint további pozitívumok, hogy az 1425 felvett hallgató 84%-a állami ösztöndíjas képzésben kezdheti majd meg a tanulmányait szeptemberben. A legtöbb hallgatót ezúttal is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta, a legnépszerűbb szakok pedig a programtervező informatikus alapszak (MIK), a levelező tagozatos mentálhigiénés közösség és kapcsolatépítő mesterszak (MFTK), valamint a turizmus-vendéglátás szak volt a felsőoktatási szakképzésben.

Felvettek száma az egyes karokon:
GTK: 542 fő
MK: 170 fő
MFTK: 292 fő
MIK: 301 fő
Gazdálkodási Kar: 120 fő

Az egyes karok dékánjai részletesen is beszámoltak a felvételi eredmények alakulásáról, e szerint összesen 542 fő kezdheti majd meg tanulmányait szeptemberben a a továbbra is legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező Gazdaságtudományi Karon. A slágerszakoknak a gazdálkodás-menedzsment, kereskedelem-marketing és pénzügy számvitel alapszakok, valamint a levelezős emberi erőforrás menedzsment szak számított, míg mesterképzésben a vezetésszervezés, számvitel, műszaki menedzser, a gazdálkodás és menedzsment, illetve MBA képzés – mondta el dr. Fehérvölgyi Beáta dékán.

Fotó: MTI / ArchívFotó: MTI / Archív

Horváth Krisztián, a Mérnöki Kar dékánhelyettesének elmondása szerint a legnagyobb „veszteséget” karuk szenvedte el, ugyanakkor új szakokat is el tudtak indítani: az anyagmérnök levelező mesterszakot, a műszaki felsőoktatási szakot, a későbbiekben pedig az ipar 4.0. képzést vezetnék be, amivel még értékesebbé tehetik majd az országban már így is legjobbnak számító helyi mérnöki diplomát.

Három évvel ezelőtt új fejezetet nyitott a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar azzal, hogy a régió kiszolgálására helyezte a hangsúlyt és a kreatív ipar felé kezdett el kacsingatni, ami dr. Navracsis Judit dékán szerint meg is hozta az eredményét. Az anglisztika alapszak mellett a tavaly indult közösségszervezés alapszak, mentálhigiénés mesterszak és kommunikáció és médiatudomány alapszak is jól teljesít, utóbbin ráadásul februárban a kulturális és kreatív ipar szakirányt is elindítják. A dékán hozzátette, hosszú távon a távoktatásra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen országosan az a tendencia, hogy a levelező képzés egyre kevésbé vonzó, mindenhol a rugalmas megoldásokat keressük e téren is.

Új mesterszakot indított a Műszaki-Informatikai Kar is a programtervező informatikus alapszak folytatására, emellett pedig július 31-től már hivatalosan is új karral, a Gazdálkodási Karral bővül a Pannon Egyetem. Dr. Németh István dékán hozzátette, a kar eddig főleg három területen volt sikeres – a gazdálkodás és menedzsment, a gazdaság informatikus és a pénzügy-számvitel szakokon –, a jövőben ugyanakkor nem csak ezen a területen bővítenének. „A Pannon Egyetem Zalaegerszegen egy teljes egyetemi központot akar kiépíteni, a portfóliójába pedig a műszaki, informatikai képzéseket is szeretné bevenni, amelyekkel még jobban ki tudják szolgálni az ottani gazdasági potenciált és fejlesztéseket” – mondta el.

A hallgatói létszámok még nem véglegesek, azt a külföldi hallgató, a szakirányú képzésre jelentkezők és természetesen a pótfelvételi is alakíthatják. Utóbbi ráadásul idén igen kedvező helyzetet teremt a pótfelvételizőknek: bár továbbra is egy helyre és egy szakra lehet majd jelentkezni, a korábbi évekkel ellentétben szinte minden esetben lesznek elérhetők államilag támogatott képzések is. Gál Balázs oktatási igazgató szerint már csak emiatt érdemes élni a lehetőséggel, megijedniük pedig azoknak sem kell, akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel: felsőoktatási felvételi vizsgával helyettesíthető az.

Bertalan Melinda

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés
A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés
Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi, és az ország más részein tevékenykedő hőseire emlékeztek a Pannon Egyetemen.
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Veszprémi Sportlövész Egyesület között
A Pannon Egyetem képviseletében Gelencsér András rektor, valamint Csillag Zsolt kancellár, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatósági és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Szűcs Imre ezredes parancsnok, a Veszprémi Sportlövész Egyesület képviseletében pedig Nagy Ádám elnök ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.