Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

A pótfelvételizők sem maradnak le az államilag támogatott helyekről

2020. augusztus 1. 4:00
Kevesebb új hallgatót, várhatóan azonban jobb hallgatói minőséget hoz magával a 2020/21-es tanév a Pannon Egyetemen a friss felvételi eredmények tükrében. Optimista megközelítésre ad okot az is, hogy idén először a pótfelvételin is lehet még államilag támogatott szakokra jelentkezni – hangzott el az egyetem pénteki sajtótájékoztatóján.

Dr Gelencsér András rektor elmondta, országos szinten visszaesett a jelentkezők száma, ami természetesen a felvételt nyert hallgatók létszámában is meglátszik: idén a Pannon Egyetemre összesen 1425 fő nyert felvételt, ami a tavalyihoz képest mintegy 500 fővel kevesebb. Ennek oka kevésbé a koronavírus, amely a felvételi jelentkezési időszak idején – februárban – Magyarországon még nem volt jelen, sokkal inkább a megváltozott felvételi követelményeknek tudható be: sokakat talán megrémisztett a kötelező nyelvvizsga feltétele, amit aztán az utolsó pillanatokban a kormány mégis visszavont, de az emelt szintű érettségi ténye is eltántoríthatott egyeseket – vélekedett a rektor.

Gelencsér szerint ugyanakkor borúlátás helyett a pozitívumokra érdemes koncentrálni: a lecsökkent létszám a hallgatói minőség javulását hozhatja magával, hiszen a belépési felvételek szigorodásával valószínűleg kisebb lesz majd a felvett hallgatók lemorzsolódásának aránya. Mivel pedig a Pannon Egyetem elsősorban kutatóegyetem, a kutatás-fejlesztési projektekbe is jobb esélyekkel tudják így bevonni a hallgatókat, akik majd a munkaerőpiacon is megállják a helyüket.

Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatás és akkreditációs rektori biztos szerint további pozitívumok, hogy az 1425 felvett hallgató 84%-a állami ösztöndíjas képzésben kezdheti majd meg a tanulmányait szeptemberben. A legtöbb hallgatót ezúttal is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta, a legnépszerűbb szakok pedig a programtervező informatikus alapszak (MIK), a levelező tagozatos mentálhigiénés közösség és kapcsolatépítő mesterszak (MFTK), valamint a turizmus-vendéglátás szak volt a felsőoktatási szakképzésben.

Felvettek száma az egyes karokon:
GTK: 542 fő
MK: 170 fő
MFTK: 292 fő
MIK: 301 fő
Gazdálkodási Kar: 120 fő

Az egyes karok dékánjai részletesen is beszámoltak a felvételi eredmények alakulásáról, e szerint összesen 542 fő kezdheti majd meg tanulmányait szeptemberben a a továbbra is legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező Gazdaságtudományi Karon. A slágerszakoknak a gazdálkodás-menedzsment, kereskedelem-marketing és pénzügy számvitel alapszakok, valamint a levelezős emberi erőforrás menedzsment szak számított, míg mesterképzésben a vezetésszervezés, számvitel, műszaki menedzser, a gazdálkodás és menedzsment, illetve MBA képzés – mondta el dr. Fehérvölgyi Beáta dékán.

Fotó: MTI / ArchívFotó: MTI / Archív

Horváth Krisztián, a Mérnöki Kar dékánhelyettesének elmondása szerint a legnagyobb „veszteséget” karuk szenvedte el, ugyanakkor új szakokat is el tudtak indítani: az anyagmérnök levelező mesterszakot, a műszaki felsőoktatási szakot, a későbbiekben pedig az ipar 4.0. képzést vezetnék be, amivel még értékesebbé tehetik majd az országban már így is legjobbnak számító helyi mérnöki diplomát.

Három évvel ezelőtt új fejezetet nyitott a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar azzal, hogy a régió kiszolgálására helyezte a hangsúlyt és a kreatív ipar felé kezdett el kacsingatni, ami dr. Navracsis Judit dékán szerint meg is hozta az eredményét. Az anglisztika alapszak mellett a tavaly indult közösségszervezés alapszak, mentálhigiénés mesterszak és kommunikáció és médiatudomány alapszak is jól teljesít, utóbbin ráadásul februárban a kulturális és kreatív ipar szakirányt is elindítják. A dékán hozzátette, hosszú távon a távoktatásra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen országosan az a tendencia, hogy a levelező képzés egyre kevésbé vonzó, mindenhol a rugalmas megoldásokat keressük e téren is.

Új mesterszakot indított a Műszaki-Informatikai Kar is a programtervező informatikus alapszak folytatására, emellett pedig július 31-től már hivatalosan is új karral, a Gazdálkodási Karral bővül a Pannon Egyetem. Dr. Németh István dékán hozzátette, a kar eddig főleg három területen volt sikeres – a gazdálkodás és menedzsment, a gazdaság informatikus és a pénzügy-számvitel szakokon –, a jövőben ugyanakkor nem csak ezen a területen bővítenének. „A Pannon Egyetem Zalaegerszegen egy teljes egyetemi központot akar kiépíteni, a portfóliójába pedig a műszaki, informatikai képzéseket is szeretné bevenni, amelyekkel még jobban ki tudják szolgálni az ottani gazdasági potenciált és fejlesztéseket” – mondta el.

A hallgatói létszámok még nem véglegesek, azt a külföldi hallgató, a szakirányú képzésre jelentkezők és természetesen a pótfelvételi is alakíthatják. Utóbbi ráadásul idén igen kedvező helyzetet teremt a pótfelvételizőknek: bár továbbra is egy helyre és egy szakra lehet majd jelentkezni, a korábbi évekkel ellentétben szinte minden esetben lesznek elérhetők államilag támogatott képzések is. Gál Balázs oktatási igazgató szerint már csak emiatt érdemes élni a lehetőséggel, megijedniük pedig azoknak sem kell, akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel: felsőoktatási felvételi vizsgával helyettesíthető az.

Bertalan Melinda
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.