Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Már a felsőoktatás keretei között is tanulhatunk a blokkláncról

2020. július 28. 8:44

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények is felismerik a blokkláncok témakörének jelentőségét. Erre utal legalábbis a releváns képzések számának a folyamatos növekedése.

A cikkben összefoglaltuk, hogy hazai és nemzetközi viszonylatban melyik intézményekben, illetve milyen keretek között van lehetőség a blokkláncokról tanulni.

Oktatás a blokkláncról szerte a nagyvilágban

A blokklánccal kapcsolatos ismeretek rendszerszintű oktatására egyre inkább növekvő igény mutatkozik. Annál is inkább, mivel a területen otthonosan mozgó szakemberek többek között az IBM, a JP Morgan Chase, az Amazon, a Microsoft vagy az American Express által is keresettek.

Ami az egyes országok oktatással kapcsolatos lehetőségeit illeti, talán nem meglepő módon Amerikában érhető el a legtöbb releváns felsőoktatási képzés. Emellett aki szeretne elmerülni a témakörben, az Cipruson, Spanyolországban, Dél-Afrikában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Ausztráliában, Malajziában, Indiában és Kínában is találhat magának opciót.

Milyen blokkláncképzések érhetők el az Egyesült Államokban?

USA-szerte olyan nagynevű és komoly múlttal rendelkező egyetemek döntöttek már a blokklánccal kapcsolatos tudásmegosztás mellett, mint a Duke University, a Cornell, az MIT, a Georgetown University, a Princeton, a New York University, a Stanford vagy éppenséggel a Berkeley.

A közeljövőben pedig tovább bővülhetnek a lehetőségek, tekintve, hogy csak 2018 és 2019 között 42%-kal emelkedett a blokkláncoktatást kínáló egyetemek aránya. A kínálati oldal bővülése szerencsére keresletnövekedéssel is párosul.

Amíg a 2018-as évben a tanulók mindössze 9%-a vett fel blokklánccal kapcsolatos kurzust, egy évvel később ez az arány már a duplájára emelkedett.

Lehetőségek, ha itthon tanulnánk a blokkláncokról

Magyarországon vagy a Corvinus vagy pedig az Edutus Egyetem jöhet szóba azon oktatási intézmények között, ahol a blokkláncok témakörében van lehetőségünk az ismereteink bővítésére. A Corvinus Fintech Center egyik vezetője, név szerint Trinh Anh Tuan egyébként társszerzőként működött közre az első magyar nyelvű kriptopénz tematikájú könyv elkészítésénél.

Az Edutus Egyetemen pedig 2020 őszétől önálló, dedikált blokkláncképzés indul. Ha pedig egyéb forrásból szeretnénk tanulni a blokkláncokról, akkor célszerű rákeresnünk a releváns szakmai portálokra, illetve online oktatóanyagokra.

Az mindenesetre egyértelműen látszik, hogy az oktatásban felismerték a blokkláncok témakörének fontosságát. A jövő felkészült szakembereinek a kinevelése pedig a terület jelentőségének a felemelkedését prognosztizálja.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.