Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vár állott, most kőhalom

2020. szeptember 21. 4:00
Sorra újulnak meg a váraink, igyekeznek helyreállítani őket olyanra, amilyenek fénykorukban lehettek. De biztos, hogy az újjáépítés a leghitelesebb megoldás?

Recseg a lábam alatt az avar és egy-egy korhadt faág, amikor rájuk lépek. Negyed órája tértem le az útról, a turistatérkép szerint közel vagyok. Körülnézek, hátha meglátom, de csak fák vannak, fák mindenütt. Pár tíz méterre tőlem megmozdul valami: egy fiatal szarvas kapja fel a fejét a zajra, amit csaptam, aztán futásnak ered, és ekkor veszem csak észre, hogy egy egész csapatnyian vannak. Megzavartam a család nyugalmát. Az én nyugalmamat az a tudat zavarja leginkább, hogy közel vagyok, nagyon közel, de nem látok mást, csak erdőt. 

Találomra elindulok egy nagyobb szederbokor felé. Hamar kiderül, hogy jó volt a megérzésem, a bokor mögött egy kis tisztás tárul fel, középen egy kisebb dombbal és mindenfelé szétszórt kődarabokkal. Ha nem tudnám, hol vagyok, azt is hihetném, hogy a kövek természetes úton kerültek oda, ahol vannak – de nem ez a helyzet. A figyelmes szemlélődő észreveheti, hogy a kövek egy helyütt egyenes vonalat alkotnak: egy fal maradványai. 

Elindulok az aljnövényzettel sűrűn körülnőtt dombocska felé, és ahogy felkapaszkodok rá, a szemem elé tárul a látvány, amiért jöttem. Egy középkori templom maradványai, egyetlen felismerhetően megmaradt falának csonkja. Leereszkedem a templomba; a domborzat és a növényzet körülöleli az egykori szentély területét, szinte látom magam előtt az egykori falakat, a helynek különleges aurája van, mintha még mindig egy templomban állnék. Ránézek a most már fölém magasodó romokra: ezeket a köveket valamikor az 1200-as években rakták egymásra. 

A látvány egyszerre gyönyörű és megrázó. Elképzelem, hogy itt, ahol most állok, egykor templomi padok sorakoztak. Ezen a helyen egykor házasságok köttettek, gyerekeket kereszteltek, elhunyt szeretteket sirattak gyászmiséken. Szinte hallom a nevetést és a zokogást. 

 

“Vár állott, most kőhalom, 

Kedv s öröm röpkedtek”.

 

A közékori Perében vagyok. A faluról 1290-ből maradt ránk az első írásos említés, ekkor a a Rátót nemzetség birtoka volt. A település fontos közlekedési útvonal mentén feküdt, ami a mai nyolcas utat Bátorkő, Pere és Nána irányában haladva kötötte össze a győri úttal – a mai 82-essel – Varsánynál.  A települést 1552-ben semmisítette meg a török, mára pedig nem maradt belőle több, mint egy omladozó faldarab és néhány szétszórt kő az erdőben. Beleborzongok a gondolatba, hogy évszázadokon át egy egész település virágzott itt, ma pedig az erdőben túrázók anélkül sétálhatnak el mellette, hogy észrevennék a nyomait, az emberek többsége pedig még csak nem is hallott a létezéséről. 

Amikor sorra jelentik be a váraink felújítását, nem egyet az eredeti állapotába igyekeznek visszaépíteni, elgondolkozok rajta, hogy vajon tényleg ez a helyes út? A XXI. században épített falak – mégha tökéletes másolatai is az eredetinek – nem épp a lényegét veszik el egy romnak: azt, hogy amit látunk és érintünk, az mind sokszáz évvel ezelőtti emberek munkája, a történelem egy kézzel fogható darabkája? Vajon azzal tiszteljük az őseinket, ha az ő eredeti elképzeléseik szerinti állapotban mutatjuk be ezeket a történelmi emlékhelyeket, vagy ha csak az állagmegóvásra törekszünk és megmutatjuk a zivataros századok kéznyomát? 

Nem tudnék igazságot tenni ebben a kérdésben. Egy dologban azonban biztos vagyok: egy újjáépített múzeumfalut meglátogatni nem lett volna olyan katartikusan, megrázóan gyönyörű élmény, mint a rég elfeledett templom rég nem létező falai között állni az erdő mélyén. 

A középkori Pere temploma szabadon látogatható, Alsóperéből a műúton elindulva tábla jelzi, merre kell letérni az erdőbe. A sűrű aljnövényzet miatt késő ősztől kora tavaszig érdemes felkeresni, ebben az időszakban könnyebb megközelíteni és jobban átlátható az egykori település hűlt helye.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.