2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Megszűnik a veszprémi radarezred, de nem marad jogutód nélkül

Az átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred jelenlegi formájukban megszűnnek a hónap végén. 2020 augusztusától új alakulat veszi át a helyüket.

Az elmúlt években útjára indított átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a Magyar Honvédség vezetése célként tűzte ki hazánk légi vezetési és irányítási rendszerének az átalakítását és hatékonyabbá tételét. Ez a feladat alapjaiban érinti a Veszprémben települő, nagymúltú katonai szervezeteket. 

A Magyar Honvédség parancsnoka döntésének megfelelően 2020. július 31-vel az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred jelenlegi formájukban megszűnnek. 2020. augusztus 1-jével képességeiket és állományukat egyesítve új alakulatként, Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ néven, dandárszintű katonai szervezetként folytatják tevékenységüket.  Az új alakulat parancsnoka Berec Zoltán ezredes (augusztustól dandártábornok).

Az alakuló honvédségi ünnepi sorakozót, melyen leköszönt a megszűnő 54. Veszprém Radarezred régi vezetője, és bemutatkozott az új parancsnok, szerda délelőtt tartották a veszprémi Kossuth laktanyában.

Az új alakulat neve: Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási KözpontAz új alakulat neve: Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ

A július végén 71 év után megszűnő veszprémi radarezred ezredese, Zentai László búcsúbeszédében az alakulat történelmét idézte fel, kiemelve, hogy a radarezred alapfeladata, az ország légtér szuverenitása és légvédelmének biztosítása érdekében végzett felderítési szolgáltatások és légitevékenység biztosítása lényegében a mai napig nem változott. Felidézte, Magyarország légtér ellenőrzése mellett kivették részüket a magyar honvédség egyéb feladataiból is: ott voltak a délszláv válságban, az árvízi védekezéseknél, a vörösiszap katasztrófánál, a téli vészhelyzetnél, a migrációs válsághelyzetben és az elmúlt hónapok egészségügyi vészhelyzet kezelésénél is.

Az új alakulatról szólva azt mondta: az nem csak a radarezred feladatait viszi tovább, hanem annak elkötelezettségét, állhatatosságát és több évtizedes hagyományait is.

Zentai László köszönetét fejezte ki az itt szolgáló állománynakZentai László köszönetét fejezte ki az itt szolgáló állománynak

A jogutód parancsnoka, Berec Zoltán ezredes az állomány felé intézett beszédében azt mondta: augusztus elsejével egy új szervezet keretében folytatódik a megkezdődött munka, melyben a meglévő képességeik még hatékonyabbá és rugalmasabbá tételét célozzák meg. Felidézte, a 2017-ben indult Zrínyi 2026 program keretében teljesen megújul a teljes Magyar Honvédség, új fegyvereket és járműveket, eszközöket szereznek be és bővítik a katonaság létszámát. (A mostani átalakítást is ennek keretében lépték meg, hisz a kormány szeretné, hogy az évtized végére Magyarország meghatározó katonai erőt képviseljen a régióban - a szerk.)

"Az új technikai eszközök beszerzése és üzemeltetése hatalmas kihívás elé fogja állítani a teljes állományt, melyre fel kell készülnie a veszprémi székhelyű alakulatnak is, hisz ez lesz az az alakulat, ahol a légierő valamennyi képessége megjelenik.

Ez az alakulat felel a légierő teljes műveleti tevékenységének koordinálásáért és irányításáért. Összekötő kapocs lesz a nemzeti képességek és a NATO integrált légvédelmi rendszere között.

Ez határozza meg mindennapi tevékenységét, és garantálja hazánk légterének biztonságát és a repülések biztonságos végrehajtását"-hangsúlyozta.

Az új veszprémi székhelyű alakulat parancsnoka, Berec Zoltán ezredesAz új veszprémi székhelyű alakulat parancsnoka, Berec Zoltán ezredes

Korom Ferenc vezérezredes köszöntőjében úgy fogalmazott: az elmúlt években útjára indított honvédelmi átalakítási feladatok végrehajtása nem kis feladat, de ismerve az állomány elhivatottságát és motiváltságát, sikeresen meg fognak bírkózni vele. Az átalakítás alapjaiban érinti a veszprémi katonai szervezeteket, de Magyarország biztonsága szempontjából fontos és nélkülözhetetlen feladatokat fognak ellátni az itt szolgáló katonák.

Utolsó frissítés: jún. 30., 9:06 

Ge. Á.
Domján Attila