2023. február 3.
//
Balázs névnap

Ne fordítsuk el a fejünket, ha hajléktalant látunk!

Tájékoztató kiadvánnyal hívják fel a problémás területeken élők figyelmét arra, mit kell tenni, ha bajba jutott – vagy éppen bajt okozó – hajléktalannal találkoznak.

A kiadványt elsősorban a város két, hajléktalanokat kiemelten vonzó környékén: a Jutas ABC melletti tömbben és a belvárosi nagyposta közelében lakóknak juttatják majd el. A készítők célja az, hogy az emberek ne forduljanak el, ha az utcán heverő embert látnak, inkább kérdezzék meg, szüksége van-e segítségre, hívják a mentőket, ha kell – vagy épp a rendőrséget, ha szabálysértést tapasztalnak – fejtette ki Pálinkás Roland önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón. 

Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.

Szabálysértés pedig akad: a rendőrségnek napi rendszerességgel kell ilyen esetekhez vonulnia. Bázsa Botond önkormányzati képviselő arról számolt be, hogy a hajléktalanok rendre befészkelik magukat a lépcsőházakba, közterületen fogyasztanak alkoholt, ami tilos, és odapiszkítanak a növényzetre. 

Azt, aki ilyen esetet tapasztal és értesíti a hatóságot, arra kérik, várja meg a kiérkező rendőröket, hogy a vallomása felvételével pontosan felderíthető legyen a cselekmény.

(Illusztráció: @journeyofordinary)

A Veszprémben élő nagyságrendileg 250 hajléktalan közül mintegy százan vannak azok, akik nem veszik igénybe a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza szolgáltatásait, hanem az utcán élnek, de közülük is csak 15-20 fő az, aki rendszeresen szem előtt van – mondta el Vágner Milán, az említett intézmény vezetője. A Befogadás Háza 2009 óta a veszprémi hajléktalanellátás központja: amellett, hogy nappali melegedőjük és éjszakai menedékük révén a nap 24 órájában el tudják látni a hozzájuk fordulókat, utcai szolgálatuk rendszeresen felkeresi azokat is, akik ódzkodnak a szállás igénybe vételétől. 

Vágner Milán, a Befogadás Háza vezetőjeVágner Milán, a Befogadás Háza vezetője

A Befogadás Háza a kötelezően ellátandó feladatai mellett igyekszik minél több lehetőséget teremteni a hajléktalanok számára, például a foglalkoztatás támogatásával is: például szemétszedő szolgálatot szerveznek a gondozottaknak, akik az őrjáratszerű takarítások mellett bejelentésre is kivonulnak egy-egy szemetesebb területre rendet rakni. 

A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)

A szociális szervezet, a rendőrség és az önkormányzati képviselők között szoros munkakapcsolat alakult ki, és a tapasztalatok alapján az esetek nagy többségében humánusan tudják kezelni a felmerülő problémákat. A most összeállított kiadvánnyal azt szeretnék elérni, hogy ebben a lakosságra is partnerként tekinthessenek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.