2020. augusztus 12. // Klára névnap

Ne fordítsuk el a fejünket, ha hajléktalant látunk!

Tájékoztató kiadvánnyal hívják fel a problémás területeken élők figyelmét arra, mit kell tenni, ha bajba jutott – vagy éppen bajt okozó – hajléktalannal találkoznak.

A kiadványt elsősorban a város két, hajléktalanokat kiemelten vonzó környékén: a Jutas ABC melletti tömbben és a belvárosi nagyposta közelében lakóknak juttatják majd el. A készítők célja az, hogy az emberek ne forduljanak el, ha az utcán heverő embert látnak, inkább kérdezzék meg, szüksége van-e segítségre, hívják a mentőket, ha kell – vagy épp a rendőrséget, ha szabálysértést tapasztalnak – fejtette ki Pálinkás Roland önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón. 

Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.

Szabálysértés pedig akad: a rendőrségnek napi rendszerességgel kell ilyen esetekhez vonulnia. Bázsa Botond önkormányzati képviselő arról számolt be, hogy a hajléktalanok rendre befészkelik magukat a lépcsőházakba, közterületen fogyasztanak alkoholt, ami tilos, és odapiszkítanak a növényzetre. 

Azt, aki ilyen esetet tapasztal és értesíti a hatóságot, arra kérik, várja meg a kiérkező rendőröket, hogy a vallomása felvételével pontosan felderíthető legyen a cselekmény.

(Illusztráció: @journeyofordinary)

A Veszprémben élő nagyságrendileg 250 hajléktalan közül mintegy százan vannak azok, akik nem veszik igénybe a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza szolgáltatásait, hanem az utcán élnek, de közülük is csak 15-20 fő az, aki rendszeresen szem előtt van – mondta el Vágner Milán, az említett intézmény vezetője. A Befogadás Háza 2009 óta a veszprémi hajléktalanellátás központja: amellett, hogy nappali melegedőjük és éjszakai menedékük révén a nap 24 órájában el tudják látni a hozzájuk fordulókat, utcai szolgálatuk rendszeresen felkeresi azokat is, akik ódzkodnak a szállás igénybe vételétől. 

Vágner Milán, a Befogadás Háza vezetőjeVágner Milán, a Befogadás Háza vezetője

A Befogadás Háza a kötelezően ellátandó feladatai mellett igyekszik minél több lehetőséget teremteni a hajléktalanok számára, például a foglalkoztatás támogatásával is: például szemétszedő szolgálatot szerveznek a gondozottaknak, akik az őrjáratszerű takarítások mellett bejelentésre is kivonulnak egy-egy szemetesebb területre rendet rakni. 

A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)

A szociális szervezet, a rendőrség és az önkormányzati képviselők között szoros munkakapcsolat alakult ki, és a tapasztalatok alapján az esetek nagy többségében humánusan tudják kezelni a felmerülő problémákat. A most összeállított kiadvánnyal azt szeretnék elérni, hogy ebben a lakosságra is partnerként tekinthessenek.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Szerda reggelre több elemet is összetört egy vandál a belvárosi körforgalomban található herendi porcelán életfán. A rendőrség rövid időn belül elfogta az elkövetőt, aki beismerő vallomást tett. A manufaktúra pedig megígérte, hogy helyreállítják a szobrot.
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
A KATA adózás országosan 400 ezer embert érint, a jövőben pedig több olyan módosítást is elfogadtak, ami merőben átalakítja ezt a kedvezményes adózási rendszert. Nagy Elek a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének írása a témával kapcsolatban először a pestisracok.hu oldalon jelent meg, amit mi is teljes egészében publikálunk.
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
Putyin szerint az oroszoknak már van védőoltásuk a koronavírus ellen
Putyin szerint az oroszoknak már van védőoltásuk a koronavírus ellen
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első vakcina hivatalos bejegyzését.
A népesség egy jelentős része szingli
A népesség egy jelentős része szingli
A magyar népesség egy jelentős része egyedül él, vagyis szingli - mondta Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzője kedden a köztévében.
2020. augusztus 12. // Klára névnap