Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milyen egy jó Business Analyst?

2020. július 29. 15:25
A Business Analyst egy hidat teremt a megbízói és a megvalósítói oldal között. Az üzleti folyamatok elemzése és specifikálása, valamint az igények feltárása tartozik a legfőbb feladatai közé. Milyen feladatokat lát el az üzleti elemző és melyek a legfontosabb kompetenciák, amelyeket el kell sajátítania?

A Business Analyst feladatai
A Business Analyst, azaz az üzleti elemző szerepe a vállalat életében igen fontos akkor, ha nem egyeznek az elképzelések a különböző részlegek között. A Business Analyst a szervezet életében az az ember, aki közvetíti a megrendelő kéréseit a fejlesztők felé és lefordítja azokat az IT világban használatos nyelvre. Emellett ő biztosítja, hogy a felmerülő igények megfelelően legyenek implementálva a fejlesztői termékekben és ne legyen hiba a folyamatokban. Az üzleti elemzők meghatározzák, hogy egy projekt során mely területek szorulnak fejlesztésre, valamint fontos szerepet töltenek be az informatikai rendszerek tervezésében is. Összességében a Business Analyst legfőbb feladatai közé tartozik a megrendelőktől kapott üzleti igények elemzése, a felmerülő üzleti problémák megoldása és ezek dokumentálása. 

Business Analyst képzések
Az üzleti elemző munkakör betöltéséhez különböző tanfolyamok végezhetők el, ahol központi szerepet tölt be a módszertani és soft készségek elsajátítása az elméleti, gyakorlati órák során. A megszerzett tudás agilis és hagyományos környezetben egyaránt kamatoztatható, így növelve az üzleti partnerek elégedettségét és a projektek hatékonyságát. A Business Analyst képzések felölelik a munkakör bemutatását, az üzleti elemzés folyamatát. A képzések során elsajátíthatók azok a készségek, amelyek segítenek a lehetőségek, problémák azonosításában.

Egy üzleti elemző legfőbb kompetenciái
A Business Analyst munkakörhöz hozzá tartozik az összetett feladatok ellátása, amelyek között számos papírmunka és megbeszélés is helyet kap. Egy üzleti elemzőnek magas stressztűrő képességgel kell lennie, hogy ezeket a feladatokat precízen és higgadtan lássa el, hiszen akár több projektet is futhat egyszerre, amely nagyobb terhet ró a vállára. A projektek során megfelelően kell kezelnie a megrendelők és fejlesztők közötti konfliktusokat, ebből kifolyólag jó, ha határozott fellépéssel és önálló problémamegoldó képességgel rendelkezik. Azoknak való leginkább az üzleti elemző munkakör, akik szeretik a változatos feladatokat, illetve rendelkeznek már szerzett tapasztalattal, jártasak az informatikában és az üzleti folyamatokat is ismerik. 

Összegzés
A Business Analyst szerepe már az egyes projektek ötletének megjelenésétől, egészen a fejlesztések levezényléséig kiemelkedően fontos egy szervezet életében. Az üzleti elemzők nyomon követik, hogy a megbízó igénye szerint valósulnak-e meg a fejlesztések, valamint, hogy ezeket hatékonyan és az elvártaknak megfelelően képesek teljesíteni a működés során. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.