2023. március 26.
//
Emánuel névnap

Csak azt hiszed, hogy gyerekes

Színes gyerekrajzokra emlékeztető, falapocskákból és hulladékból készült állatkák, életképek, bogarak kitinpáncéljából összerakott szuperhős figurák, fehér nyuszi a galériában. Zámbó Attila és Szöllősi Géza képzőművészek alkotásait felületes megfigyeléssel könnyen lehetne gyerekeknek szóló művészetnek nevezni, de a látszat csal. A csopaki ZM&G Galériában jártunk.

Második alkalommal rendezik meg idén a Resident Art Budapest kortárs művészeti ügynökség koordinálása alatt működő kortárs képzőművészeti fesztivált, a GARTEN-t a Balaton-felvidék két településén, Csopakon és Lovason: augusztus 1. és 22. között számos kiállítás, tárlatvezetés, koncert, kertmozi, színházi és táncelőadás, valamint pódiumbeszélgetés várja a kortárs művészet rajongóit.

A GARTEN persze remek alkalom arra is, hogy a terület felé még csak óvatosan kacsintgatók is elmerüljenek a kortárs képzőművészet izgalmaiban. Mi is így tettünk, és ellátogattunk a csopaki ZM&G Galériába, ahol jelenleg két művésztől láthatunk alkotásokat: a galériát létrehozó Zámbó Attilától (akinek egyébként a galériának helyet adó lakóház műterme és mindennapi élettere is), illetve Szöllősi Gézától. Ugyan mindkét alkotó magas szinten műveli a művészetet, alkotásaikhoz akkor is könnyen találunk kapcsolódási pontot, ha úgy érezzük, számunkra a kortárs megértése egy kissé nehézkes.

Nézzük csak kapásból Zámbó Attila munkáit! A művész neve ismerősen csenghet a veszprémieknek is, hiszen februárban a Pannon Egyetem aulájában, tavaly novemberben pedig több alkotóval együtt a Városházán nyílt kiállítása, ahol a látogatók már megtapasztalhatták, hogy Zámbó Attila szívesen kísérletezik kidobott anyagokkal: munkáihoz egyaránt felhasznál maradék hulladék fenyődeszkát, apró fadarabokat, műanyag mosószeres flakont, PET palackot, kupakot, de ottjártunkkor elárulta, olyan is van, hogy az ablakok keretezésekor megmaradt purhabot használta fel egy-egy alkotáshoz. Az olvasztott, darabolt, ragasztott anyagokból pedig különböző állatkák, műanyag flakonokból összeálló hal vagy éppen városi életkép lesz gumicső lábú csajokkal.

Bár a művész saját bevallása szerint a környezetszennyezésre, az alternatív hulladékgazdálkodási megoldásokra való felhívás nem szándékos részéről, egyszerűen szeret mindent felhasználni, ami a keze ügyébe kerül, nem nehéz az alkotások kapcsán egyből a fenntarthatóságra, a természeti értékeink védelmére asszociálni. S az sem tagadható azért, hogy Zámbónak fontos a természet.

Jól igazolja ezt Állatkák sorozata. A fenyődeszkára ragasztott pici, vékony fadarabokból álló, színesre festett alkotások között kutya, macska, zsiráf is felfedezhető, akár egy-egy szobron belül is. A többrétegűség itt is szándékos, és valójában nem is arról van szó, hogy a művész absztrakt formában, Picasso-i ihletettség nyomán vagy a Lego mintájára ábrázolná a környezetében látottakat. Bár a gazdag színhasználat és a forma miatt sokan hiszik játékoknak ezeket az alkotásokat, s összességében azt, hogy főleg a gyerekeknek szól ez a művészet, ez tévedés.

A gyermekkorral maximum annyi az összefüggés, hogy akkor még sokkal nyitottabban szemléljük a dolgokat, nagyobb szimbiózisban élünk a környezetünkkel, a gyermeki képzelőerő révén pedig képesek vagyunk sokkal több mindent meglátni egy-egy dologban és nem ragaszkodunk kőmereven a tényekhez. A többrétegűség, az, hogy egyik állat sem nevén nevezett, mert perspektívától függően bármit beleláthatunk/érezhetünk ezekbe az alkotásokba, szintén kicsit erre utal: nincsenek megdönthetetlen igazságok, mindennek és mindenkinek több oldala van, a zártság pedig valahol szabadságot is jelenthet.

De a gyerekrajzok kriksz-krakszait idéző Életképek sorozat is olyan időnként, mintha az infantilis felnőttek vagy a műanyag emberek kritikája jelenne meg bennünk – persze, ahogy minden esetben, itt is igaz, hogy ki minek lát valamit, az az egyéntől függ, végső soron azonban mégsem gyerekes alkotások ezek.

Ahogy Szöllősi Géza művei sem, bár a gyerekkorhoz kétségtelenül van köze mindannak, amit a Mesék a fiúszobából című kiállításon látunk. A művész korábban úgy nyilatkozott, gyerekként, a 80-as években nem volt lehetősége arra, hogy hozzájusson a drága nyugati játékokhoz, szuperhős és robotfigurákhoz, így aztán felnőve úgy döntött, ilyeneket fog tervezni. De nem ám akármiből!

A szuperhős figurák, különös szörnyek ezúttal halott bogarak kitinpáncéljából készülnek, felidézve egyben a régi hiedelemvilágot a totemállatokkal, a hollywoodi szuperhősöket meg a sci-fik furcsa szörnyeit, de a disztopikus elképzeléseket is, ahol már elmosódnak a határok élet és halál között, mert olyan szinten manipuláljuk a biológiát.

De vannak itt Taxidermiát idéző jelenetek több különböző állat szőréből összeállított preparált nyúllal, borjúfejjel és bronzzal is – az eredetitől eltérően kerekre formázva vagy végtelenre nyújtva. Mintha csak az emberi beavatkozások amorf megnyilvánulásait látnánk: íme, a szüleménye annak a vágynak, hogy mindent a saját elképzeléseink szerint formáljunk, hogy az ember is teremthessen, ne csak isten.

Álom és valóság keveredik itt egymással, elsődleges és másodlagos szinten is: a fiúk életének vágyai – cuki állat, szuperhősfigura, aztán a kamaszkorba lépve maga a női test – és aztán a felnőtté, aki már ennél többről álmodik: a határok, saját erejének kitolásáról.

A kiállítások ingyenesen látogathatók.

Bertalan Melinda

További cikkek

Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.
1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán
1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán
Hétfő délután a Városháza aulája érdeklődőkkel telt meg, hogy ne csupán filmekből és leírásokból, de személyesen, testközelből is megismerjük az 1848-as viseletet.
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.
Csendéletek a nanovilágból
Csendéletek a nanovilágból
Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.