Nos, a helyzet az, hogy a “konyhapénzen” nagyon könnyű elcsúszni, és mire észbe kapsz, ismét egy kisebb vagyont költöttél az étkezésekkel kapcsolatos kiadásokra. Néhány apró trükk segítségével azonban jelentős összegeket megspórolhatsz.
Tudatos bevásárlás
Első számú szabály: sose menj éhesen boltba, így ugyanis szinte biztosan áldozatául esel az impulzusvásárlásnak, és olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged, csak épp megkívántad. Mindig írj bevásárlólistát, és csak azokat pakold a kosaradba, amik rajta szerepelnek. Érdemes figyelemmel követned az akciókat is, és nagyobb tételben bevásárolni egy-egy kedvezményes élelmiszerből.
A szezonális zöldségek és gyümölcsök mindig olcsóbbak, mint azok, amelyeknek épp nincs szezonja, ezért igyekezz úgy alakítani az otthoni ételsort, hogy minél több friss, éppen akkor termő alapanyag kerüljön bele. Az egy hétre előre történő menütervezés is hasznos, hiszen ez alapján sokkal egyszerűbben összeállítható a bevásárlólista.
Főzz energiatakarékosan!
Bár nem tartozik közvetlenül a “konyhapénzhez”, de a havi rezsiszámlát viszont nagyon is megdobhatja, ha nem spórolsz az energiával. Amikor a tűzhelyen főzöl vagy párolsz, mindig használj fedőt, ugyanis így sokkal kevesebb időre van szükség ahhoz, hogy felforrjon a víz, vagy megfőjön az étel, ráadásul alacsonyabb hőfok is elegendő lehet, hiszen az energia kisebb része veszik kárba. Ha vannak olyan edényeid, amelyekhez nem volt tartozékként fedő, akkor ne habozz, szerezz be néhányat a Gasztronagyker webáruházból, és használd minél gyakrabban!
Ugyanígy ügyelj a megfelelő méretű edény alkalmazására: egy apró kétfős adaghoz ne szedd elő a legnagyobb lábast, és ne a legnagyobb főzőlapot használd. A specifikus konyhai kisgépekkel is rengeteg energiát meg tudsz takarítani: így például egy marék krumpli, egy tenyérnyi hús vagy egy kisméretű pizza kedvéért nem kell begyújtanod a sütőt, csak bekapcsolnod a minisütőt. A rizsfőzővel pedig kedvező energiafogyasztással készítheted el a párolt rizst.
Használd fel a maradékokat!
Ételt kidobni az egyik legnagyobb pazarlás. Hogy veled ez lehetőleg ne fordulhasson elő, mindig tudatosan tervezd meg a főzést. Ha az elkészült étel túl nagy adag lett, fagyaszd le a maradékot - egy fárasztó, hosszú nap után jól fog majd esni a finom főtt étel, amit csak megmelegíteni kell.
A menüt pedig tervezd meg úgy, hogy egymásra épüljenek a fogások, és a maradékokból új ételek szülessenek. A megmaradt sült hús például feldarabolva mehet egy jó kis salátába, a rizsből készülhet zöldséges rizottó, de megpirítva akár még a száraz kenyér is kiváló kruton lehet a krémlevesekhez.
