2022. június 27.
//
László névnap

A katonai eskü egy életre szól

Péntek reggel 31 katona tett ünnepélyes esküt a veszprémi Kossuth-laktanya udvarán, akik sikeresen elvégezték az alapkiképzést. Az ünnepségen Zentai László ezredes hangsúlyozta: az eskü egy életre szól.

Katonai elöljárók, kiképzők és családjuk körében ünnepélyes keretek közt tették le az esküt azok a katonák, akik sikeresen elvégezték az alapkiképzést a közelmúltban.

Az ünnepségen – amelyet épphogy elkerült a reggeli zápor – katonai díszpompa keretében, a Légierő Zenekarának aláfestésével mondták el az eskü szövegét, amelyben elhangzott, hogy a katonák a hazáért az életüket is feláldozzák, ha szükséges.

Zentai László ezredes ünnepi beszédében is azt hangsúlyozta, hogy ez a legmagasztosabb eskü, amikor a hazát mindenek elé helyezi valaki.

Hozzátette, hogy a katonaság fizikai, szellemi és lelki megpróbáltatást is jelent, valamint számos lemondással jár, ezért nem mindenki alkalmas erre a pályára.

Az alapkiképzést sem sikerült mindenkinek teljesíteni, de akik ma itt vannak, azok nagyon büszkék lehetnek magukra, illetve családjuk is.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak az alapkiképzésen kiválóan teljesítő kadétoknak, akik ezt követően díszmenetben távoztak és kezdték meg a szolgálatukat.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Rugalmas szolgálat, biztos jövedelem
Rugalmas szolgálat, biztos jövedelem
Újra várják a jelentkezőket Önkéntes Katonai Szolgálatra a Magyar Honvédség toborzóirodáiban. A tavaly őszi pilot programba mintegy ötszázan kerültek be, többen azóta is a seregben szolgálnak.
Megújult a „hadsereg kapuja” Veszprémben
Megújult a „hadsereg kapuja” Veszprémben
Átadták a Magyar Honvédség veszprémi toborzóközpontjának felújított épületszárnyát, ahol az egyik termet a katonák egykori bajtársukról, Vitár Zsoltról nevezték el. Az ünnepélyes átadót csütörtök délelőtt tartották.
Hangzavar a Sziklánál
Hangzavar a Sziklánál
Pánikra semmi ok, a honvédség csütörtökön nagy hanghatással járó gyakorlatot rendez a Jókai utcában.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák
Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák
Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.