2020. szeptember 22. // Móric névnap

Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek

A megyei rendőr-főkapitányság megbízásából lisszaboni mintára hozott létre táncoló jelzőlámpát a Pannon Egyetem. Portugáliában 81%-kal többen álltak meg a zebránál.

Ha csak és kizárólag a számokat nézzük, akkor látható, hogy Magyarországon a közlekedésbiztonság helyzete, ezen belül is Veszprém megye javuló tendenciát mutat. Ha azonban az adatok mögé nézünk, azt tapasztaljuk, hogy az utakon nincs igazán rend. 2019-ben Veszprém megyében 65 olyan személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, ahol gyalogosok voltak érintettek, többségük súlyos sérülést szenvedett. Ebből 24 eset volt olyan, amikor a gyalogos közvetlenül is felelős volt azért, hogy baleset érte. Összesen 25 olyan eset történt, amikor a gyalogátkelőhelyen történt a baleset, ebből 1 halálos kimenetelű volt – számolt be az adatokról Fellegi Norbert rendőrezredes hétfő délelőtt azon a sajtóeseményen, ahol az úgynevezett táncoló jelzőlámpát mutatták be Balatonalmádiban.

De miről is van szó? Képzeljük el, ahogy a gyalogátkelőhelynél állva egyszer csak észrevesszük, hogy a velünk szemben lévő lámpán a piros emberke ugyanolyan mozdulatot tesz, mint ahogy mi épp most az óránkra pillantottunk. Ha balra lépünk, ő is lép egyet. És minden egyes mozdulatunkat tökéletes szinkronban csinálja velünk. Ehhez hasonlót fejlesztettek Veszprémben.

A táncoló jelzőlámpát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából a Pannon Egyetem készítette el azzal a céllal, hogy játékosan szórakoztassa a piros lámpánál várókat, ezáltal is csökkentve a tilos jelzés ellenére a zebrára lépőket.

Az inspirációt a Portugáliában, Lisszabonban létrehozott táncoló jelzőlámpa szolgáltatta, melynek köszönhetően 81%-kal több gyalogos állt meg a piros lámpánál. A hazai alapötletet a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság dobta fel 2018-ban, majd a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és Mérnöki Kara két év alatt ki is dolgozta Magyarországon első ilyen rendszerét.

Gelencsér András rektor szerint a táncoló jelzőlámpa bár látványos és szórakoztató, a balesetek visszaszorításával fontos társadalmi küldetést is megvalósít.

„Az eszköz egyszerűnek tűnik, mégis komoly tudományos munkával alkottuk meg. A projekt olyan elemekből áll, melynek felhasználása az élet más területeire is kiterjed. Olyan technológiákat használtunk fel, amelyeket az önvezető járműveknél és az ipari folyamatokban alkalmaznak” – fogalmazott a táncoló jelzőlámpáról, melynek kidolgozásában a kutatók mellett egyetemi hallgatók is részt vettek.

Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.

Mivel hazánkban a gyalogátkelőhelyeknél üzemelő lámpák megjelenése egységes, ennek megváltoztatásához engedélyek szükségesek, így nem mostanában számíthatunk arra, hogy a hagyományos piros jelzőlámpákat lecserélik táncolókra. Az arra járók ezért egyelőre a jelzőlámpa közelében elhelyezett kijelzőn láthatják majd az őket utánzó piros alakot.

Mivel az eszköz nem fixen telepített, a balatonalmádi hétfői tesztnapot követően az ország több pontján is felbukkanhat egy-egy bemutató keretében.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Leszállítják a vonatokról és a volánbuszokról azokat, akiken nincsen maszk
Leszállítják a vonatokról és a volánbuszokról azokat, akiken nincsen maszk
Keddtől leszállítják a Volánbusz Zrt. járműveiről és a MÁV vonatairól azokat az utasokat, akiken nincsen maszk - emlékeztetett a Volánbusz Zrt. közleményben.
Ismét katonai konvojokkal találkozhatunk
Ismét katonai konvojokkal találkozhatunk
Hadgyakorlat miatt a következő napokban katonai konvojok közlekedésére kell számítani Veszprém térségében.
Szeptember 30-ig vásárolhatók meg a vasúti balatoni napijegyek
Szeptember 30-ig vásárolhatók meg a vasúti balatoni napijegyek
Szeptember 30-ig még megvásárolhatók és felhasználhatók a 24 és 72 óráig érvényes balatoni napijegyek - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. hétfőn.
Változó idők, változó álláspontok
Változó idők, változó álláspontok
Nem csillapodtak a kedélyek a 8-as út elkerülőjével kapcsolatban, amely mostanra a politikai csatározások középpontjává vált. Pedig az ezzel kapcsolatos viták több mint egy évtizedig is visszanyúlnak, bár akkortájt még egészen más véleményen voltak az ellenzéki képviselők, mint ma. Régi jegyzőkönyvek leirataiból próbáljuk meg kibogozni, hogyan változtak a vélemények a 8-as elkerülőjével kapcsolatban és arra is fény derül, mi köze a 4-es metró építésének a veszprémi útszakaszhoz.
Utcazene alatt plusz járatot indít a V-Busz
Utcazene alatt plusz járatot indít a V-Busz
A gyulafirátótiak és kádártaiak hazajutását könnyíti meg a társaság.
2020. szeptember 22. // Móric névnap