Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

LMP: a kormány támadást indított a felsőoktatás és a tudományos élet ellen

2020. augusztus 23. 4:20
A párt frakcióvezetője szerint fel kell lépni az ellen, hogy a kormány 20 milliárd forintot vonjon el az egyetemektől a koronavírusra hivatkozva.

Rendszerszintű problémákat lát az LMP, ami a hazai felsőoktatást illeti. A kormány gyakorlatilag támadást indított a teljes tudományos élet ellen azzal, hogy rengeteg olyan intézkedést és jelentős átszervezést hajtott végre, melyeket megelőzően nem folytatták le a megfelelő szakmai egyeztetéseket kifejezetten az érintettek szándékai és véleménye ellenére – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerda délután Veszprémben.

-Veszprémben láthattuk, hogy az egyetemnek volt egy határozott véleménye, amivel szemben történtek intézkedések, sőt még a helyi kormánypárti országgyűlési képviselő is ellene volt, majd mégis megszavazta azt. Ez gyakorlatilag egy diktátum volt a kormányzat részéről- hangsúlyozta a frakcióvezető, aki úgy látja, megvannak a negatív hatásai a kormány ilyesfajta politikájának. Szerinte ennek is köszönhető, hogy csökken a hallgatói létszám a vidéki egyetemeken.

Kifejtette, a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban megoldatlan probléma az oktatói bérek rendezetlensége is, aminek következménye, hogy sok a pályaelhagyó és a külföldre távozó tanár, - ennek megoldása szükséges. „Amikor a kormány arról beszél, hogy fokozatváltás van a felsőoktatásban, az az LMP szerint a jövőt felélve a rossz irányba történik”-mondta.

Keresztes László Lóránt és Gerstmár Ferenc az augusztus 19-i sajtótájékoztatónKeresztes László Lóránt és Gerstmár Ferenc az augusztus 19-i sajtótájékoztatón

Keresztes beszélt arról is, hogy úgy tudja, a koronavírus kapcsán hozott megszorítások keretében a gazdaságvédelmi alapba átcsoportosítva a kormány az idei költségvetés terhére összesen 20 milliárd forintot tervez elvenni az egyetemektől, hogy olyan projekteket finanszírozzon, mint például a megalapozatlan Budapest-Belgrád vasútvonal. Az elvonások szerinte szükségtelenek, ezért a vidéki önkormányzatoknak fel kell lépniük ellene, hisz az egyetemek léte ezekre van a legnagyobb hatással.

Gerstmár Ferenc LMP-s veszprémi önkormányzati képviselő szerint Veszprém helyzete is illeszkedik az országos tendenciákba. Mint mondta, a Pannon Egyetemen is csökkent a felvett hallgatók létszáma 2020-ban, ráadásul az idei évben elcsatolták a Georgikon Kart is.

A politikus szorgalmazza, hogy a veszprémi önkormányzat az eddigieknél szorosabb, valódi stratégiai szövetséget alakítson ki az egyetemmel, hisz a jövőben felértékelődhet a helyi gazdaság szerepe, amelyben a felsőoktatási intézmények meghatározó, innovációs bázist jelenthetnek.

Fontosnak tartja, hogy a megye települései ne ürüljenek ki, és ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül, és hogy megfizethető lakásokkal, jól fizetett, innovatív munkahelyekkel helyben tartsák a frissdiplomásokat. Gerstmár szerint Veszprém potenciálisan akár hazai startup fővárossá is válhatna, ám ehhez kedvezményeket és infrastrukturális feltételeket kellene adni a szcéna szereplőinek.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.