Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bakonyi csillagászok készítették a nyár legmenőbb fotóit a Balatonról

2020. szeptember 3. 4:00
Mozgalmasan telt a nemzeti ünnep a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjainak, akik egy meteorológiai ballont engedtek fel a sztratoszférába csütörtökön.

Az egyesület nem először hajtott végre ilyen látványos tudományos kísérletet: tavaly a csillagászat napja alkalmából Ajkáról indították útjára a különböző műszerekkel megpakolt Űrbatyut, ezúttal pedig – egy év eleji online szavazás eredményeként – Várpalotát választották a “kilövés” helyszínéül. 

Fotó: vehirFotó: vehir

“Az űrutazás sok-sok embert foglalkoztatott már, sajnos azonban a megfelelő technológia és az anyagiak hiánya még nem tette lehetővé, hogy az egyszeri ember turistaként eljusson az űrbe. Ennek ellenére tagjainkat már évekkel ezelőtt foglalkoztatni kezdte, hogy legalább egy karnyújtásnyira kerüljünk közel a világűr pereméhez. Mindennek eszköze pedig nem más, mint egy magaslégköri ballon. Tavaly az Űrbatyu I-gyel már tettünk egy kísérletet, akkor csaknem 27 km magasra jutottunk, és sikerült egyedi képeket készítenünk a Balatonról. Idén újabb ballont terveztünk a levegőbe juttatni, az Űrbatyu II-őt, célunk (a teljesség igénye nélkül) a tavalyi magasságunk megdöntése, illetve új műszerek (többek között egy 360 fokos kamera) kipróbálása volt”

– írták közösségi felületükön az egyesület tagjai.

Fotó: vehirFotó: vehir

A Thury-vár mögötti parkban szép számban gyűltek össze azok az érdeklődők, akik szemmel akarták kísérni a ballon utolsó földön töltött perceit. A közönség megszemlélhette az Űrbatyut, a szervezők pedig elmagyarázták, hogy a kamerák mellett milyen egyéb műszereket helyeztek el a gondolában, amikkel különböző magasságokban gyűjthettek értékes meteorológiai információkat a légkörből. 

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

A valamivel több mint kétkilós dobozt egy héliummal megtöltött, két méteres átmérőjűre fújt léggömb emelte a magasba. Ahogy a ballon egyre magasabbra jutott, a csökkenő légnyomás következtében egyre nagyobbra tágult – ahogy a felengedéskor elhangzott, legmagasabb pontján akár a húszméteres átmérőt is elérhette, mielőtt szétdurrant, ami egy ötemeletes ház méretével vetekszik. Az előzetes számítások alapján a szervezők arra számítottak, hogy az Űrbatyu II. 30-40 km magasságba juthat el, és az északi légmozgást meglovagolva valahol Tolna megyében ér majd földet – ezekben igazuk is lett. A ballon felengedésekor rögtön el is indult a követőcsapat, hogy a visszatérő csomagot mielőbb megtalálják – visszatérésről persze ekkor még szó sem volt, a ballon ekkor még folyamatosan távolodott a földfelszíntől. 

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

“Mivel az előrejelzések Tamási és Hőgyész környékét jelölték meg, így arrafelé vettük az irányt, miközben a térképen élőben figyeltük a ballon mozgását és emelkedését. Először akkor örültünk, amikor a Batyu megdöntötte a tavalyi rekordját, a csaknem 27 km-es magasságot. Ezután folyamatosan figyeltük a percenként változó adatokat, és szurkoltunk, hogy elérjük a 30 km-t. Mindannyian üdvrivalgásban törtünk ki, amikor az Űrbatyu II átlépte ezt a határt, s végül 30 640 m-nél durrant ki a ballon, s a műszergondola ezek után megkezdte sebes leereszkedését, melyben ejtőernyője is segítette”. 

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

A batyu végül a Dúzs község határában lévő erdőbe zuhant, a földet érés azonban elmaradt.

“Konstatáltuk, hogy a Batyu egy megmászhatatlan fán lóg, mintegy 12 m magasságban. [Ivanics] Feri, akinek nemcsak a Batyu megtalálásáért, hanem az egész program (beleértve az előzményeket) megszervezéséért is köszönet jár, vakarta a fejét, s vele együtt mindnyájan azon gondolkodtunk, hogyan hozzuk le a Batyut? Végül megszületett a megoldás: Kauker Zoltán, aki a pontos koordináták meghatározásában is segített, felkészült, és hozott magával egy 9 m-es horgászbotot. Ez ugyan rövid volt, de a vastagabb végét megtoldottuk egy nagyobb faággal. A McGyvert is megszégyenítő alkotmány végül elég volt arra, hogy leakasszuk vele a Batyut, ami aztán szépen le is pottyant a földre. Mindannyian örültünk, többen könnyeket is elmorzsoltak, hogy végül épségben a kezünkben tarthattuk az Űrbatyu II-t”

– folytatódik a beszámoló az egyesület Facebookján

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

A kísérlet eredményeként végül számos lenyűgöző fotóval és videóval lettünk mindannyian gazdagabbak. Ezek elkészültében egy 360 fokos gömbkamera is közreműködött, melynek felvételeit a ballonröptető csapat tagjai is izgatottan várták – már csak azért is, mert senki nem lehetett biztos benne, hogy a készülék a mínusz 60 fokos hőmérsékletben is működőképes maradt. 

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

“Nagy megkönnyebbülés és öröm volt, amikor rájöttünk, hogy a kamera a zuhanásig vett mindent, ekkor megtelt a memóriája, de ismét sikerült elkapnunk a Balatont, a látószögnek köszönhetően pedig a Batyu (rajta szponzoraink és médiatámogatóink logói, illetve Balatoni nyár című műsor által adott mágnes), illetve a ballon szétdurranása is szépen látszódott. A teljes anyag feldolgozását követően egy VR szemüvegekkel élvezhető kisfilmet fogunk kapni, melynél garantált lesz az „instant űrutazás” élménye”.

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / FacebookFotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület / Facebook

A Bakonyi Csillagászati Egyesület Facebook-oldalán és weboldalán további részleteket is találhatnak a projekttel kapcsolatban, a helyszínen pedig az is elhangzott, hogy – amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi – a szervezők novemberben, a kutatók éjszakáján visszatérnének Várpalotára, hogy személyesen is megoszthassák élményeiket és eredményeiket azokkal, akik a helyszínen követték az Űrbatyu II. startját. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  2023. szeptember 25. 12:29 Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén A városi fényszennyezés, a repülőgépek és Elon Musk műholdjai a legnagyobb ellenségei az égbolt nyugodt kémlelőinek. Habár utóbbi kettő ellen nem lehet mit tenni, kis keresgélés után azért meg lehet találni azokat az eldugott helyeket még Veszprém belvárosában is, ahonnan közvilágítás ide, vagy oda, de kristálytisztán rálátunk a csillagos égboltra. Fotósunk ezzel kísérletezett hétvégén, hogy mire jutott, azt pedig megmutatjuk cikkünkben, amelynek a végén egy meglepetéssel is készülünk. 2023. augusztus 15. 10:46 Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei csillagászat Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei Augusztus 13-án, vasárnap hajnalban érkezik a Perseidák meteorraj, a csillaghulláshoz kapcsolódóan pedig megyénkben is több helyen vehetünk részt csillagászati bemutatókon. 2023. augusztus 2. 14:31 Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden 2023. március 7. 12:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.