2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Egyháztörténeti konferenciát tartottak a Hittudományi Főiskolán

Nyolcadik alkalommal szerveztek konferenciát „A veszprémi püspökség a középkorban” címmel.

„Mélységes mély a múltak kútja” – mondja Thomas Mann a József és testvérei című művében. Erre az idézetre építette fel nyitóbeszédét dr. Takács István egyháztörténész, főiskolai tanár, aki szerint a történelmet művelő emberek nem csupán ismerik, de igazságát is élik az említett mondatnak. Kifejtette, a múlt kútjába tekintve látni igazán, mennyi részlet, feltáratlan titok és megválaszolandó kérdés tornyosul az ember elé.

Dr. Takács István szerint az egyháztörténeti konferencia is remek lehetősége, hogy a sötét kút homályos részei kikristályosodjanak, vagyis a múlt lépésről lépésre feltáruljon előttünk, az idegen és ismeretlen pedig egyre otthonosabbá váljon számunkra.

„Ismerni a múltat, értékelni a jelent!”,

emelte ki az egyháztörténész, szerinte ugyanis a konferencia segít tudatosítani, hogy valójában milyen örökség birtokában vagyunk, a múltat ismerve pedig, nem csupán önmagunkat, de a kereszténységünket, valamint a hitünk megtartó és formáló erejét is megismerhetjük.

Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora az egyetemes egyházat építő, annak gyökereit feltáró kutatók munkáját üdvözölte, majd II. János Pál pápa szavait idézte, aki szerint az a hit, amely nem teremt kultúrát, nem igazi hit. Vagyis, az egyháznak újra kell értelmezni történelmi hagyatékát, és nyitni kell a jövő felé.

A nap folyamán húszperces előadások formájában – két helyszínen – járták körbe a középkori veszprémi püspökség témakörét. Az előadók a színes, izgalmas betekintés mellett, átfogó képet adtak a korszak egyházi működéséről. Szó esett - többek között - a veszprémi egyházmegye 11. századi templomhálózatáról is, vagy az egyházi közigazgatásról, a középkori veszprémi egyházmegyében. A konferenciát a Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár együttműködésével szervezték.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyház jelenlegi kihívásairól, a világi és vallási élet közötti párhuzamokról interjúnk második felében.
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról az interjú első felében.
Már a herendi református gyülekezetnek is van temploma
Már a herendi református gyülekezetnek is van temploma
Ünnepélyes körülmények között, rendhagyó istentisztelet mellett adták át a Herenden megépült új református templomot vasárnap délután.
50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
Szerda este a Magyar Közlönyben is megjelent az a kormányhatározat, ami az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt kormányzati támogatásáról rendelkezik. A határozat értelmében az 50 milliárdos támogatáson felül további 40 milliárd jut a Főegyházmegyének a Vár épületeinek felújítására. A részletekről csütörtök délután sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.