2021. november 29.
//
Taksony névnap

Egyháztörténeti konferenciát tartottak a Hittudományi Főiskolán

Nyolcadik alkalommal szerveztek konferenciát „A veszprémi püspökség a középkorban” címmel.

„Mélységes mély a múltak kútja” – mondja Thomas Mann a József és testvérei című művében. Erre az idézetre építette fel nyitóbeszédét dr. Takács István egyháztörténész, főiskolai tanár, aki szerint a történelmet művelő emberek nem csupán ismerik, de igazságát is élik az említett mondatnak. Kifejtette, a múlt kútjába tekintve látni igazán, mennyi részlet, feltáratlan titok és megválaszolandó kérdés tornyosul az ember elé.

Dr. Takács István szerint az egyháztörténeti konferencia is remek lehetősége, hogy a sötét kút homályos részei kikristályosodjanak, vagyis a múlt lépésről lépésre feltáruljon előttünk, az idegen és ismeretlen pedig egyre otthonosabbá váljon számunkra.

„Ismerni a múltat, értékelni a jelent!”,

emelte ki az egyháztörténész, szerinte ugyanis a konferencia segít tudatosítani, hogy valójában milyen örökség birtokában vagyunk, a múltat ismerve pedig, nem csupán önmagunkat, de a kereszténységünket, valamint a hitünk megtartó és formáló erejét is megismerhetjük.

Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora az egyetemes egyházat építő, annak gyökereit feltáró kutatók munkáját üdvözölte, majd II. János Pál pápa szavait idézte, aki szerint az a hit, amely nem teremt kultúrát, nem igazi hit. Vagyis, az egyháznak újra kell értelmezni történelmi hagyatékát, és nyitni kell a jövő felé.

A nap folyamán húszperces előadások formájában – két helyszínen – járták körbe a középkori veszprémi püspökség témakörét. Az előadók a színes, izgalmas betekintés mellett, átfogó képet adtak a korszak egyházi működéséről. Szó esett - többek között - a veszprémi egyházmegye 11. századi templomhálózatáról is, vagy az egyházi közigazgatásról, a középkori veszprémi egyházmegyében. A konferenciát a Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár együttműködésével szervezték.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Ferenc pápa látogatása Magyarországon képekben
Ferenc pápa látogatása Magyarországon képekben
Ferenc pápa a Hősök terén hatalmas tömeg előtt celebrált szentmisét vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Kollégánk ott volt végig és megörökítette azt is, amikor a szentatya megérkezett a pápamobillal. Képekben megmutatjuk a hangulatot.
Ferenc pápa napja Magyarországon
Ferenc pápa napja Magyarországon
Ferenc pápa megérkezett vasárnap reggel Budapestre, a Liszt Ferenc-repülőtérre.
Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók
Nyár végéig látogathatók a várbéli egyházi turisztikai attrakciók
Tíznapos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Szaléziánum augusztus 20. és 29. között. Ez az utolsó lehetőség, hogy a várbéli egyházi intézmények nyitva lesznek a turisták előtt, utána nagyszabású felújítások kezdődnek.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Átfogó adatbázist készítenek az összes veszprémi római katolikus templomról
Átfogó adatbázist készítenek az összes veszprémi római katolikus templomról
Veszprémben összesen 33 római katolikus templom van, ezekről készít most egy átfogó adatbázist a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. A tervek között szerepel még telefonos alkalmazás, valamint turisztikai templomséta és rajzpályázat is a gyermekeknek.